Göteborgs Posten

Fredrik Samuelsson under hopptävlingen på Ullevi i helgen.  Bild: CARL SANDIN
Fredrik Samuelsson under hopptävlingen på Ullevi i helgen. Bild: CARL SANDIN

Fredrik Samuelsson OS-satsar i Göteborg

Efter nästan två decennier med sin pappa som tränare behövde Fredrik Samuelsson en nystart. Sveriges bästa tiokampare fann den i Göteborg.
– Det har varit hur bra som helst, säger han.

Fredrik Samuelsson sitter på marken under Ullevis läktare och stretchar benmusklerna. Dagens blåsiga längdtävling gick inte som planerat. Övertramp och korta hopp var inte signalen Sveriges främste manliga mångkampare ville ha så här i början på livets hittills märkligaste säsong. Men så har inte heller Ullevi varit hans hemmaplan i mer än ett halvår. 

– I dag var piss för min del. Jag har haft problem med ryggen i våras. Längd och höjd har jag inte kunnat träna så mycket. Jag får se det som ett kvalitativt träningspass. Jag ser det som en förberedelse inför mina mångkamper, suckar han samtidigt som han sträcker ut ena vaden.

Samuelsson, som livet igenom tränats av sin pappa Jan (också han mångkampare), tog bara dagar efter femtondeplatsen på fjolårets VM i Qatar spikskor och pannband från Hässelby till Göteborg och Friidrottens hus. Det var dags för ett miljö- och tränarbyte. 

– Min bror valde att bara satsa på spjut för ett och ett halvt år sedan och då var det bara jag och farsan kvar i vårt team. Jag har kört med honom sedan jag var sju. Det har varit hur bra som helst, men vi båda kände att vi hade kommit till en gräns där det var dags att testa något nytt, säger han. 

– Både i träningsväg och vardagsmässigt kändes det som att det var dags för ett nytt äventyr. 

Det stora målet har i flera års tid varit OS i Tokyo – som flyttats fram till sommaren 2021. Bild: VEGARD WIVESTAD GRØTT
Det stora målet har i flera års tid varit OS i Tokyo – som flyttats fram till sommaren 2021. Bild: VEGARD WIVESTAD GRØTT

Valet stod mellan att flytta utomlands eller ta sikte på Göteborg. 

– Jag kände att utomlands var ett lite stort steg. Jag kände mig sugen på att komma ner och köra med Yannick och hans grupp. 

Yannick är Örgrytes Yannick Tregaro, känd för att ha tränat hoppare som Christian Olsson och Emma Green. I Fredrik Samuelsson tar han för första gången sig an en mångkampare. 

– Jag är nöjd med flytten. Jag trivs som fan här nere i Göteborg. Sedan är det en process för både mig och Yannick i och med att ha bara har tränat hoppare och häck innan. Det är nytt för honom också. Jag känner att vi börjar lära känna varandra mer och mer. När det är tio grenar blir det rätt mycket att ändra på, säger Fredrik Samuelsson. 

Bara en tävling i år

Årets första, och kanske enda mångkamp är SM som går första helgen i augusti. Det olympiska spel som varit Fredrik Samuelssons stora mål de fyra senaste åren har flyttats till nästa sommar. 

– Att OS flyttades fram tror jag var bra för båda oss. Hade OS kommit nu hade jag verkligen behövt höja mig snabbt för att ta mig dit. Nu känner jag att vi får mer tid på oss och chansen att jag kan kvala in ökar, säger han. 

Han har gjort den femte bästa tiokampen i svensk friidrottshistoria – men menar själv att det finns mycket kvar att ge. Kanske kan en ny hemstad vara putten han behövde för att ta nästa steg? 

– Jag bor skitbra centralt i Vasastan. Jag har kommit in och lärt känna nytt folk här nere. Inte bara friidrottare. 

– Det var också något jag har känt de senaste åren … det blev väldigt mycket fokus på friidrotten bara. Även om man fokuserar på den till hundra procent så måste man leva lite utanför också. Det har inte varit några problem att acklimatisera sig. Jag blir nog kvar här ett tag.

Joel Tivemojoel.tivemo@gp.se

www.gp.se/sport/fredrik-samuelsson-os-satsar-i-göteborg-1.30942184

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial