Sverigesradio.se

Hässelbys Fredrik Samuelsson klar för VM i friidrott

Publicerat tisdag 30 maj kl 15.18
”Jag hatar uttrycket se och lära”

Fredrik Samuelsson är laddad inför friidrotts-VM i London.
Fredrik Samuelsson är laddad inför friidrotts-VM i London. Foto: Björn Lindberg / Sveriges Radio

Mångkamparen Fredrik Samuelsson är klar för VM i friidrott. Han tävlar för Hässelby SK men i augusti reser han till London för att representera Sverige.

Fredrik Samuelsson tävlar i mångkamp och även fast han bara är 22 år, vilket är ungt i mångkampssammanhang, så har han i dag blivit uttagen till friidrotts-VM i London 4-13 augusti.

– Det är såklart enormt kul och hedrande. Det är ju därför man håller på med det här. Det är ju de stora tävlingarna och mästerskapen man strävar efter som idrottare.

– Det här blir ju mitt första VM så det ska bli sjukt inspirerande och kul att åka till OS-arenan från 2012 i London och tävla där.

Som tiokampare, finns det någon gren som du måste fila på?

– I vintras plockade vi upp stavhoppet ganska rejält. Jag började köra lite mer gymnastikträning och så utvecklar vi diskusen. Det är i kastgrenarna det finns fler poäng att hämta.

Du är bara 22 år. Hur ser du på det?

– I en tiokampsvärld är jag ganska ung. Där är 22 ingen ålder eftersom man är som bäst kring 27-29 år. Därför känns det extra kul att kunna blicka fram mot mitt första VM.

Fredrik Samuelsson har inga problem med uppmärksamheten från journalister och fotografer. Han tycker bara att det är roligt och det syns att han är bekväm med situationen. Men vad är målsättningen med kommande VM i London?

En sak är säker: Fredrik tänker inte åka dit för att se och lära för framtiden.

– Jag hatar uttrycket se och lära. Jag har ändå kvalat in till VM så jag ska inte dit för att se och lära. Jag ska dit och prestera, förhoppningsvis. Göra min grej.

sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=6707063

Fredrik, världsettan från Hässelby

Publicerat tisdag 17 januari kl 15.42
Fredrik Samuelsson
Friidrottaren Fredrik Samuelsson. Foto: Alexander Hammarlöf/Sveriges Radio.

För en dryg vecka sen slog 21-årige Fredrik Samuelsson från Hässelby till med det tredje bästa resultatet någonsin av en svensk mångkampare. Resultatet gjorde honom till världsetta.

– Jag kollade resultatet i bilen på vägen hit och det stod sig fortfarande. Men säsongen har ju just börjat så det kan snart ha ändrat sig. Det är kul så länge det varar.

Hur kändes det att få ett så bra resultat?

– Jag hade inte förväntat mig det, jag hade tänkt att ta det som en genomkörare för mångkamps-SM i Uddevalla men nu gick det över förväntan borde räcka som kval till inne-EM.

Du tävlar i tiokamp för Hässelby SK, hade du laddat med julmat inför tävlingen?

– Jag var faktiskt på Teneriffa på läger men sedan blev det en del julmat så det kanske var en bra uppladdning.

Fredrik Samuelsson fyller 22 år i år och har hållit på med friidrott i hela livet.

– Min pappa drog igång mig tidigt, redan vid sexårsåldern sedan har jag kört på. Att det blev mångkamp var rätt naturligt eftersom pappa höll på med det. Min bästa gren i nuläget är längdhopp. Min svagaste är diskus, tekniken måste jag jobba med.

Du älskar att tävla och är bra på att vinna men hur går det när det inte går så bra?

– Jag är en urusel förlorare, men min brorsa är faktiskt snäppet värre.

sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=6610149