Mitti

Rekord av Samuelsson – men kan missa VM

Fredrik Samuelsson.
Fredrik Samuelsson.
Fredrik Samuelsson, Hässelby SK, satte svenskt mästerskapsrekord i sjukamp när han vann mångkamps-SM i Norrköping. Men det är tveksamt om det räcker till en plats i inomhus-VM i Birmingham.

Fredrik Samuelsson försvarade sitt guld från förra året när mångkamps-SM avgjordes i Norrköping 11-12 februari.

”Blandade känslor”

Med 5908 poäng putsade han det svenska mästerskapsrekordet med fyra poäng. Men det var ändå en bit ifrån hans personliga rekord på 6015 poäng från inomhus-EM i Belgrad förra året.

– Det är blandade känslor. Jag är nöjd med att försvara titeln och att jag har en hög lägstanivå. Men målet var att nå sextusen poäng som nog är vad som krävs för att kvala in till inne-VM i Birmingham, men det blir nog svårt nu, säger Fredrik Samuelsson till friidrott.se.

Tävlar på SM

Den här helgen tävlar han igen på inomhus-SM i Gävle.

– Jag är anmäld på 400 m, 60 m häck, stav och längd men kommer bara starta i en eller två. Nu gick det ju bra i höjd så jag efteranmäler mig kanske där, säger han till friidrott.se.

Siktar mot EM

I sommar vill han göra tre tiokamper.

– Götzis i slutet på maj blir den första och sedan EM i Berlin där jag hoppas vi blir tre svenska tiokampare. Sedan kör jag ytterligare en men var är inte bestämt än.

JOHAN KRISTENSEN

Tiokamparen Fredrik Samuelsson klar för VM

SPORT Tiokamparen Fredrik Samuelsson, 22, Hässelby SK, är klar för friidrotts-VM.
– Det blir första VM-starten så det blir kul, säger han till friidrott.se.

Som Mitt i har berättat tidigare rivstartade Fredrik Samuelsson säsongen i januari på distriktsmästerskapen för mångkampare i Sätrahallen. Resultatet var det tredje bästa någonsin av en svensk mångkampare och vid tidpunkten även världsårsbästa.

”Inget snack”

I helgen klarade han VM-kvalgränsen (8100 poäng) när han satte personligt rekord i Götzis, 8172 poäng. Därmed är han klar för VM i London, 4-13 augusti.

– Fantastiskt roligt, det var spännande att följa hans mångkamp. Han klarade kvalgränsen klart så där var det inget snack om saken, säger förbundskaptenen Karin Torneklint till friidrott.se.

”Lagt ut planen”

Fredrik Samuelsson är också nöjd.

– Målet för säsongen var VM och JEM i Polen så vi har lagt planen utifrån de tävlingarna. Såklart att det är kul att det gick bra redan i början, säger Fredrik Samuelsson. 

Junior-EM avgörs i Polen, 13-16 juli.

Fredrik över två drömgränser i EM i Belgrad

SPORTHässelby SK:s Fredrik Samuelsson överträffade som andre svensk någonsin drömgränsen 6 000 poäng i sjukamp i helgens EM i Belgrad. Det räckte till femte plats i EM för den 22-årige Hässelbykillen.

Allra bästa gren för Fredrik Samuelsson var stavhoppet där han för första gången klarade 5 meter.

– Att komma med i 5-metersklubben är underbart. Jag hade ju till och med två riktigt bra försök på 5.10! Och det var riktigt rörande att se farsan och den tyske tränaren kramas när jag tog fem meter! säger Fredrik Samuelsson till friidrott.se.

Heroiskt lopp på 1 000 meter

Efter en heroisk insats på avslutande 1 000 meter, där Fredrik sprang in på 2:42.97, nådde han 6 015 poäng och blev därmed andre svensk att komma över 6 000 poäng i sjukamp.

mitti.se/sport/fredrik-dromgranser-belgrad/?omrade=hela-stockholm

Fredrik Samuelsson klar för EM i Belgrad

Fredrik Samuelsson

Fredrik Samuelsson fick vänta på beskedet – men nu är han klar för EM i Belgrad.

SPORT2017 har börjat bra för Hässelby SK:s mångkampare Fredrik Samuelsson. Personligt rekord i första tävlingen och SM-guld i Uddevalla nyligen. Nu är den 22-årige Hässelbykillen dessutom klar för inomhus-EM i Belgrad den 3–5 mars.

– Det har gått över förväntan. Jag persade ju med över 300 poäng, säger Fredrik Samuelsson om tävlingen i Sätra i januari då han satte nytt personligt inomhusrekord med 5 920 poäng.

Bara några veckor senare gjorde han en ny stark sjukamp på SM i Uddevalla och tog guldet med 5 875 poäng.

– I vinter har jag utvecklat framför allt stavhoppet som varit en akilleshäl tidigare. Jag har byggt upp min fysik bra och även fått till tekniken, säger Fredrik.

Fick vänta på inbjudan

När förbundskaptenen Karin Torneklint presenterade den svenska truppen till EM på ett hotell i city i tisdags saknades Fredrik Samuelsson och hans mångkampskollega Bianca Salming. För dem krävdes en inbjudan från Europeiska Friidrottsförbundet.

– Det är lite frustrerande att det inte finns en kvalgräns, att inte veta. Men jag har lagt upp träningen utifrån att det ska bli EM, sa Fredrik Samuelsson då.

Och det gjorde han rätt i. Nu har både Fredrik och Bianca fått klartecken – de får tävla i EM i Belgrad nästa helg.

Vill ta medalj i U23-EM i sommar

För utesäsongen är Fredriks stora mål U23-EM i Polen i sommar.

– Jag kom femma för två år sedan. Då var jag yngst, nu är jag äldst och det blir mitt sista junior-EM. Det vore kul att avsluta med medalj.

Utöver junior-EM är siktet inställt på tiokampen i VM i London.

– Ja, kapaciteten finns för en bra bit över 8 000 poäng i sommar. Det visar resultaten jag har gjort, säger Fredrik.

mitti.se/sport/fredrik-samuelsson-belgrad/?omrade=hela-stockholm

Fredrik skulle träna – slutade som världsetta

Fredrik Samuelsson poserar framför resultattavlan i Sätrahallen.

Fredrik Samuelsson poserar framför resultattavlan i Sätrahallen.

SPORT Friidrottaren Fredrik Samuelsson såg DM som en träning. Då slog han till med det tredje bästa resultatet någonsin av en svensk mångkampare. Just nu är han världsetta!

Hässelby SK:s Fredrik Samuelsson chockade alla vid Stockholms distriktsmästerskap för mångkampare i Sätra friidrottshall i söndags. Till och med sig själv.
– Det gick helt sjukt bra. Tävlingen var egentligen tänkt som en genomkörare inför mångkamps-SM om en månad men resultatet räcker förmodligen för att kvalificera mig för inomhus-EM, säger han.

Siktar högre
I de sju grenarna skrapade han ihop 5920 poäng. Därmed är han trea i Sverige någonsin. Före honom är endast Henrik Dagård, 6142 poäng, samt Fabian Rosenquist, 5979 poäng. Henrik Dagårds svenska rekord räckte till brons på inomhus-VM 1995.
– Det svenska rekordet blir svårt att slå i år. Men jag siktar på att klättra upp på andra plats innan året är slut, säger Fredrik Samuelsson.

Tre personliga rekord
Han slog personliga rekord på 60 meter (7,14), 1000 meter (2,43,51) samt i stavhopp (4,85).
– Stavhoppet gick bäst där persade jag med 15 centimeter. Där har jag stått still i några år så det var lite islossning.

Tog tillbaka familjerekordet
Höjden innebar också att han tog tillbaka familjerekordet från sin lillebror Jakob (4,74).
– Det var skönt faktiskt. När vi möts så skärper jag till mig lite extra. Jag vill ju hålla brorsan bakom mig. Och för honom är det ju oundvikligt att inte jämföra sig med mig – han jagar ju mig.

”Ingen klockren serie”
Fredrik Samuelsson tror att han har goda chanser att göra ännu bättre resultat.
– Det var ingen klockren serie. Jag kan framförallt förbättra 60 meter, häck och längd.
Närmast väntar inomhus-SM i Uddevalla, 11-12 februari. Därefter sannolikt inomhus-EM i Belgrad, 3-5 mars. Där gör de 16 högst rankade mångkamparna upp om titeln.
– 6000 poäng hade ju varit riktigt coolt att göra där. Placeringsmässigt? Svårt att säga när man inte vet vilka som kvalar in. Men jag vill hamna på den övre halvan – topp 8.

Siktar på EM-medalj
Sedan hoppas han kunna ta med sig den fina formen till utomhusmästerskapen. Målet är en medalj på junior-EM i Bydgoszcz i juli samt att kvala in till senior-VM i London i augusti.

Världsetta
Ett kort tag kan Fredrik Samuelsson kalla sig världsetta. Hans nya personliga rekord är nämligen det bästa resultat i världen hittills i år.
– Det är kul så klart men det är inget jag går runt och skryter om. Det är ju såpass tidigt på säsongen – om ett par veckor kommer ett par gubbar ha passerat mig.

Fredriks stavrekord (film från friidrottaren.com)

 

Tävlar för Hässelby

Namn: Fredrik Samuelsson.
Ålder: 21 år.
Bor: Hässelby.
Familj: Pappa Janne (coach), mamma Maria, syskonen Jakob, 18, och Julia, 11, samt flickvännen Amanda, 20.
Klubb: Hässelby SK.
Aktuell: Vann DM i mångkamp i Sätrahallen den 8 januari – det tredje bästa resultatet någonsin av en svensk mångkampare.

Fredrik skulle träna – slutade som världsetta

JOHAN KRISTENSEN

Valde tiokamp före fotbollsmiljoner –

nu väntar EM

Han var anfallsstjärna i BP och gjorde mål på Bayern München och Roma. Men Fredrik Samuelsson valde mångkamp före fotbollsmiljoner. Nu är 21-åringen framme vid sitt första stora seniormästerskap – EM.

Frågan har ställts 100 gånger tidigare, men förtjänar att ställas igen. Hur kommer det sig att en 15-åring som är anfallsstjärna i Brommapojkarnas akademilag, och av talangscouten Tommy Söderström spås en lysande framtid, väljer bort fotbollen för att satsa på mångkamp?

För det är precis vad Hässelbykillen Fredrik Samuelsson gjorde för snart sex år sedan.

– Grejen var att jag inte tränade så mycket friidrott, men det gick bra ändå. Så vi kom överens om att köra på ett år med friidrott. Om det inte gick bra så skulle jag gå tillbaka till fotbollen. Framgångarna kom och sen har det rullat på, säger Fredrik som tränas av sin pappa Jan Samuelsson som är gammal landslagsman i mångkamp.

Att släppa fotbollen var svårt.

– Vi åkte på en massa turneringar. Jag har gjort mål på Bayern München och Roma. Många tror att pappa tryckte på, men mestadels var det mitt beslut, säger Fredrik.

Fotbollen är så extremt hajpad. Det val Fredrik gjorde är ovanligt, menar pappa Jan Samuelsson.

– Vid det här laget hade han säkert varit landslagsmässig i fotboll, haft proffskontrakt och jättemycket pengar, men valde den oerhört lukrativa friidrottsgrenen tiokamp. Allt handlar inte om pengar, säger han.

Fredriks mångkampskurva har hela tiden pekat brant uppåt. I fjol kom han femma i U23-EM i Tallin och rankades etta i världen bland 20-åringarna.

Nu har han kvalat in till senior-EM i Holland i början av juli.

– Det är klart att det är stort att bli uttagen till sitt första seniormästerskap. Men det är inte så att jag är nöjd och känner mig bekväm och det här är slutet. Det är ändå bara början, säger Fredrik.

OS i Tokyo 2020 är det stora målet. Men om det skulle riktigt, riktigt bra på EM så finns det en liten chans att OS-debuten kan ske betydligt tidigare än så, i Rio de Janeiro i sommar.

– Det gäller att inte sväva iväg för mycket i tankar på OS. Mitt fokus är här och nu, på EM.

Vad är hemligheten bakom din kometkarriär? Bra gener från farsan? 

– Haha, klart att jag har fått lite gener från honom – och från min mamma som var häcklöpare. Men pappa var usel på häcklöpning, så det är tur att jag har fått morsans gener därifrån, säger Fredrik.

I team Samuelsson ingår även lillebror Jakob, 18, som just nu satsar på att kvala in till mångkampen i junior-VM i Polen 19-24 juli.

En stor del av träningen bedrivs hemma på Hässelby IP.

– Pappa fick igång mig och brorsan tidigt. Vi har haft grundtekniken från start kan man säga. Det är kul att ha brorsan flåsande i nacken. Jag måste sätta ribban så att han inte kommer och slår mina resultat. Drömmen är att vi båda två står på startlinjen i VM eller OS, säger Fredrik Samuelsson.

Gillar klipphänget vid Riddersvik

Namn: Fredrik Samuelsson.
Ålder: 21.
Familj: Pappa Jan, mamma Maria, lillebror Jakob, lillasyster Julia, samt flickvännen och häcklöparen Amanda Öberg.
Bor: Hässelby.
Sysselsättning: Satsar just nu med stöd av SOK heltid mot OS i Tokyo 2020 där han siktar på medalj i mångkamp.
Klubb: Hässelby SK Friidrott.
Aktuell: Gör mästerskapsdebut på seniornivå i friidrotts-EM i Amsterdam 6-10 juli.
Paradgren: Längdhopp, chockade ifjol hela Sverige med att hoppa 7.81 vilket var tredje bäst i Sverige efter Tornéus och Otterling.
Kuriosa: Hänger gärna på klipporna i Riddersvik.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial