Svensk Friidrott

Vinnaren i ISM-femkampen Fredrik Samuelsson i mitten, tvåan Marcus Nilsson, t v, och trean Andreas Gustafsson.


Hässelby drygar ut ledningen

AUG
07

Knappt fem månader efter senaste SM-tävlingen kom tävlandet om medaljerna igång igen i slutet på juli då halvmaraton-SM avgjordes i småländska Anderstorp. Därefter har i rask takt SM-JSM-USM i mångkamp genomförts i Ljungby liksom Lag-SM i Göteborg.
     Hälle IF var bästa förening poängmässigt i halvmaraton-SM tack vare silver och brons på herrsidan genom Samuel Tsegay och Mustafa Mohamed. Ullevi och IS Göta i Helsingborg var delad tvåa. SM-poängen i halvmaraton
     
     Fyra guld i mångkamps-SM
     På SM-JSM-USM i mångkamp lyckades Hässelby bäst och tog mer än dubbelt så många poäng som tvåan Tureberg följt av Högby och Tjalve. Hässelby tog hela sex medaljer varav fyra guld – Fredrik Samuelsson (M tiokamp), Simon Thor (M22 tiokamp), Carl af Forselles (P19 tiokamp) och Clara Fallenius (F17 sjukamp). SM-poängen i Ljungby
     Yngsta klassernas mångkampsmästerskap (15 år) genomfördes i Huddinge där Täby tog flest poäng före Klippan, Varberg och Danderyds SK. SM-poängen i Huddinge
     Lag-SM i Göteborg resulterade i flest poäng för Ullevi följt av Spårvägen, Örgryte och Hässelby. SM-poängen på Slottsskogsvallen
     
     Fördubblad ledning
     I totalen av SM-pokalen har Hässelby fördubblat sitt försprång –från 58 p efter inomhussäsongen till 97,5 – och har nu 227 p. Tvåa är alltjämt med Malmö AI medan Tureberg är ny trea efter att ha tagit sig förbi Örgryte. Bakom dem passerade Ullevi Spårvägen, Upsala gick förbi Hammarby och IF Göta bytte plats med Västerås.
     Närmast väntar Friidrotts-SM i Uppsala 14-16 augusti och då står hela 792 poäng på spel i 36 grenar.
     Aktuell ställning SM-pokalen: 1) Hässelby 227; 2) Malmö AI 130; 3) Tureberg 123; 4) Örgryte 115; 5) Ullevi 99; 6) Spårvägen 92; 7) Upsala 71; 8) Hammarby 67; 9) IF Göta Karlstad 49; 10) Västerås 48.
     Hela SM-pokalenlistan med samtliga 114 föreningar

Vindarna ställde till det för alla mångkampare i helgen men till pallen nådde till slut Fredrik Samuelsson, guld, Marcus Nilsson, silver och Andreas Gustafsson, brons.
Foto: Deca Text & Bild

Fredriks fullträff: Över 60 m i spjut

AUG
03

Hässelbys Fredrik Samuelsson tog hem sitt femte mångkamps-SM-guld på söndagen, efter en andradag som bjöd på utmanande väderförhållanden. Serien, som slutade på 7854 poäng och som matchar den från Falun förra året (7875) innehöll en riktig fullträff – första spjutkastet uppmätte 60.82 och ett mål som funnits under många år nåddes.
     – Jag är inte nöjd med tävlingarna totalt sett men spjutet var ju super, första kastet över 60m, det är jag nöjd med. Jag har väntat på det i fem år och det kändes bra redan på uppvärmningen så det var bara att klippa till. Sen är jag nöjd med staven också med tanke på vindarna, med mycket sidvind och motvind. Jag är i bra form sprintmässigt men är inte vindarna med där så går det inte att trolla fram bra tider. Men resten måste bli bättre. Nu ska jag hem och försöka återhämta mig på fyra dagar, inför Lag-SM på Slottsskogsvallen i veckan, säger Fredrik efter målgång på avslutande 1500m.
     Fredrik springer sannolikt häck på Lag-SM och sen väntar en eller ett par grenar på SM i Uppsala. Önskan är i tillägg att hitta en bra mångkamp utomlands för att få bra förutsättningar för goda resultat.
     SM-silvret togs hem av Marcus Nilsson, Högby, på 7574, och i serien fanns bland annat två fina diskuskast; 46.94 och 46.67 och, även om i något stark medvind, över sju meter i längdhoppet.
     Bronsmedaljören Andreas Gustafsson, Upsala, följde under första dagen sin fina serie från JEM förra året men missade sen lite i stavhopp och häck där vindarna stökade till det för honom och många av de andra deltagarna. Slutsumman landade på 7297.
     Samtliga resultat från Ljungby
     /Hillevi Thor

Fredrik Samuelsson och Bianca Salming drar på lördag igång sina poängjakter vid Mångkamps-SM i Ljungby.
Foto: Deca Text & Bild

Stor mångkampshelg står för dörren

JUL
31

Idag drar mångkamps-SM igång! I år är mästerskapet uppdelat på två arrangörer och orter; klasserna F/P16-17, P/F19, M/K22 och M/K i Ljungby och P/F-15-16 i Huddinge. Antalet anmälda är, på samma sätt som för inomhus-SM Mångkamp, stort och på grund av rådande situation är detta för många mångkampare både utomhussäsongens första och enda mångkamp.
     
     Kommer Bianca och Fredrik försvara mästartitlarna?
     De regerande svenska mästarna Bianca Salming, Tureberg, och Fredrik Samuelsson, Hässelby, får ses som favoriter inför helgen. Båda mångkamparna har under sina karriärer tagit elva SM-guld i mångkamp – som ungdomar, juniorer och seniorer, inomhus och utomhus och kan nu alltså få med sig sina tolfte hem till prishyllan. Men de står inte utan motstånd inför helgen.
     Bianca har under säsongen gjort fina resultat i enskilda grenar och visat god form. Hon ställs i Ljungby bland annat mot Lovisa Karlsson, Högby, som för en dryg månad sedan satte ett prydligt personbästa med 5690 poäng på samma arena. Lovisa imponerade bland annat med ett lysande häcklopp.
     Fredrik Samuelsson, vars segerresultat från fjolårets SM i Falun var det bästa tiokamps-SM-resultatet på drygt 20 år, siktar nu på en ännu bättre serie. Efter ett 2019 som också gav en fin fjärdeplats på IEM och en femtondeplats på VM kände Fredrik att det fanns mer att ge och för utvecklas ytterligare bytte han träningsmiljö och har nu sin bas i Göteborg med Yannick Tregaro som huvudcoach.
     Marcus Nilsson, Högby, som utmanat Fredrik på SM de senaste åren och är sannolikt sugen på att ge honom ännu en match, och särskilt som Ljungby nästan kan ses som hemmaplan. Även om Marcus tävlar för Högby IF på Öland så bor och tränar han i Växjö.
     
     Spännande poängjakt för ungdomar och juniorer
     I junior- och ungdomsklasserna finns många intressanta starter, men då få gjort en hel mångkamp och flera också gör debut i ny åldersklass, som också innebär nya kastredskap, häckbetingelser och så vidare, ligger fokus kanske främst vid att sätta nya års- och personbästa i enskilda grenar eller få bekräftelse på förbättrad kapacitet eller teknik. Det är jämt mellan många av deltagarna så fina resultat kommer alltså blandas med spänningen att jaga poäng på vad som kan vara vägen mot en första SM-medalj utomhus!
     
     Följ tävlingarna via Facebook
     Tidsprogrammen går något omlott för att säkerställa att sommarens tävlingsriktlinjer ska kunna efterlevas på ett bra sätt. Tävlingarna från Ljungby kommer kunna följas via livesändningar på Svensk Friidrotts Facebooksida där vi gör vårt bästa för att återge det som sker på plats.
     Tävlingsstart USM, Ljungby
     Fredag 31/7: P16 kl 10.00, P17 kl 10.10, F17 kl 10.30, F16 kl 11.00
     Lördag 1/8: P16/F16 kl 09.00, P17 kl 09.10, F17 kl 10.20
     Tävlingsstart JSM /SM, Ljungby
     Lördag 1/8: M/M22/P19 kl 15.00, K/K22/F19 kl 16.00
     Söndag 1/8 M/M22/P19 kl 10.00, K/K22/F19 kl 11.00
     Tävlingsstart USM 15, Huddinge
     Lördag 1/8: F15 kl 10.00, P15 11.00
     Söndag 2/8: P15 kl 10.00, F15 11.30
     Liveresultat Ljungby återfinns här
     /Hillevi Thor

Träff 4 av certifierad coach-utbildning

MAJ
29

Den gångna helgen arrangerades träff nummer fyra av certifierad coach-utbildningen. Träff fyra blev, på grund av rådande pandemi, en minimerad träff med enbart teoretiska inslag. Under miniträffen deltog samtliga 30 kursdeltagare och var uppkopplade digitalt.
     Under fredagen var det redovisningar av den största hemuppgiften under utbildningen, årsplanering. Mångkampen hade avslutningsvis en diskussionsstund med Fredrik Samuelssons tränare Janne Samuelsson. Under lördagen fortsatte sedan teoridelen.
     De som höll i trådarna under helgen var för sprint/häck Torbjörn Eriksson, hopp Anders Möller samt för mångkamp Sofia Jäger Stenberg samt utbildningsansvarig Anders Rydén.
     För att kunna fullfölja hela kursplaneringen har en kurshelg lagts till, utöver den redan planerade fysiska träffen i Karlstad den 18-20 september. Den extra helgen blir den 2-4 oktober i Sollentuna.
     

     /Gustav Orbring

Lysande mångkamps-SM för Hässelby

FEB
05

Den som var på plats i Sollentuna den gångna helgen kunde notera ovanligt många aktiva på prispallen iklädda det röd-svart-vita linnet som är liktydigt med Hässelby SK.
     Fredrik Samuelsson tog sitt femte raka sjukampsguld i seniorklassen och i hans kölvatten följde åtta hässelbyare som tog sig upp på prispallen. Totalt hemfördes nio medaljer varav fem guld och räknar man poäng för de sex främsta samlade föreningen i nordvästra Stockholm ihop hela 39. Mer än dubbelt så många som i fjol och mer än dubbelt så många som näst bästa förening i Sollentuna. Det innebar en flygande start på året för Hässelby som nu toppar SM-pokalen.
     – Det är vårt klart bästa mångkamps-SM genom tiderna. Vi har en mångkampsinriktning för ungdomar och den här gången var alla som planerat att vara med hela och friska och då blev det ett jättefint utfall, säger Magnus Wickert som är tränare och junioransvarig i Hässelby.
     
     ”Framgång föder framgång”
     Sollentuna Friidrottshall är hemmaplan för de flesta hässelbymångkampare vintertid och det gjorde också att familj och vänner var på plats i högre utsträckning än vanligt.
     – Enbart första dagen sattes det 25 personliga rekord. Dessutom flera klubbrekord. P19-vinnaren Carl af Forselles satte personbästa i häck, längd och sjukamp där sistnämnda notering på 5.480 överträffade Fredrik Samuelssons klubbrekord.
     – Clara Fallenius vann F17-femkampen och satte fyra grenpers, bl a i längd (5.61) samt totalt (3.690 p) trots en höst med mycket sjukdomar. Lägg till det Klara Rådbos F19-seger som också innebar hennes första senior-SM-medalj. Framgång föder framgång och de aktiva inspirerar varandra, säger Magnus som är en av fyra mångkampstränare i Hässelby. De andra är Conny Silfver, Janne Samuelsson och Dejan Mirkovic.
     
     På väg mot fyrahundra poäng?
     Hässelby toppar mångkamps-SM och SM-pokalen på 39 poäng före arrangerande Tureberg, 14, som är en halv poäng före Högby. Malmö AI har vunnit SM-pokalen de två senaste åren även om det var väldigt jämnt i fjol då det endast skilde åtta poäng mellan de tre främsta – MAI, Hässelby och Spårvägen.
     – Då hade vi som mål att nå 400 poäng men stannade på 374. Målet står kvar och når vi det så är vi med och krigar om segern, säger Magnus.
     Nästa SM-tävling är inne-SM i Växjö 22-23 februari.
     • Föreningarna som poäng i mångkamps-SM
     • Hässelbys SM-poäng i Sollentuna
     • Lär mer på Hässelbys hemsida
     • Aktuell ställning SM-pokalen
     /Jonas Hedman

Vinnaren i ISM-femkampen Fredrik Samuelsson i mitten, tvåan Marcus Nilsson, t v, och trean Andreas Gustafsson.
Foto: Jonas Hedman

ISM: Femte raka guldet för Fredrik

FEB
02

Hässelbys Fredrik Samuelsson var favorit till ISM-titeln i sjukamp i Sollentuna och infriade förväntningarna genom att vinna med betryggande 211 poäng på 5.808. Silvret till Högbys Marcus Nilsson på 5.597 och bronset till Upsalas Andreas Gustafsson, 5.457.
     Höjdpunkterna i Fredriks serie var 7.39 i längd och 2.04 i höjd på lördagen och 4.85 i stav på söndagen, men han var inte nöjd med helgen som helhet.
     – Arrangemanget var bra, kul med många deltagare och härlig stämning när jag nu fick tävla på hemmaplan. Men min egen insats var inte bra.
     – Det var risigt den här gången. Jag trodde att jag hade form för bättre men jag är inte där tekniskt. Fysiskt är det nog bra men den här helgen hade jag inte marginalerna med mig, säger Fredrik.
     – Det blir svårt att motivera sig när man vet att det inte finns något inne-VM att försöka kvala till. Det behövs för att få ut det där sista. Jag ville göra sextusen poäng men det gick inte den här gången. Det är framför allt 60 m och 60 m häck där det inte stämmer.
     – Jag kommer att köra ISM i Växjö om tre veckor men vill också göra en sjukamp till i vinter. Vi får se om jag hittar någon.
     Fredriks personliga rekord är 6.125 p från inne-EM i Glasgow förra vintern då han var fyra. Hans mästerskapsrekord är 6.018 från Uppsala i fjol.
     Resultaten
     /Jonas Hedman

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=24181

4.80 i stav var ett av dagens bästa resultat.
Foto: Deca Text & Bild

VM: Fredrik 15:e i tiokampen

OKT
03

Efter en motig inledningsdag på tiokampen i Doha för Fredrik Samuelsson såg han till att torsdagen blev bättre. Efter 14.78 i sjätte grenen 110 m häck avancerade han en placering till 17:e i sammandraget.
I diskus blev det tre kast över 40 meter med 42.71 i topp som var knappt tre meter från mångkampsperset. Åttonde grenen stav blev dagens bästa där Fredrik efter 4.60 och 4.70 i första fixade 4.80 i andra innan 4.90 blev för högt (perset är 5.00). I sammandraget avancemang till 15:e plats.
Näst sista grenen spjut resulterade i helt okej 57.39 – två meter från pers – och fortsatt 15:e i totalen. Det blev också slutplaceringen sedan han avslutat med 4:39.48 på 1500 m och totalt 7.860 poäng. Mot bakgrund av den svaga förstadagen var det en okej poäng av Fredrik som verkligen fick kämpa hela vägen. Det personliga rekordet är 8.172 p från 2017.
– Det har varit tuffa dagar. Mångkamp är ibland som en berg-och-dalbana i känslor. Idag ryckte jag dock upp mi glite jämfört med onsdagen även om flytet inte infann sig, säger Fredrik till SVT.
– 4:40 på 1500 m är jag nöjd med men inte poäng och placeringen, jag kan bättre. Men tack till alla som hejat.

Lysande spurt av Niklas Kaul
I guldstriden försvann en av huvudpersonerna när världsrekordhållaren Kevin Mayer efter häckloppet visade sig ha smärtor i hälsenan och bröt i stav. Istället gjorde Tysklands Niklas Kaul – som vann U23-EM i Gävle i somras – sitt livs avslutning. Med personliga rekordet 5.00 i stav och mäktiga 79.05 i spjut tog han in massor med poäng och var trea inför avslutande 1500 m. Men bara 16 poäng bakom ledaren Maicel Uibo och av de fyra första som rymdes inom 43 poäng var han den på papperet bästa 1500 m-löparen.
Det blev också en klar seger för Kaul som med 8.691 poäng i år förbättrat sig med över femhundra poäng och med sina 21 år blev den yngste tiokampsvärldsmästaren genom tiderna. Segermarginalen till tvåan Maicel Uibo blev 95 poäng som med 8.604 också satte personligt rekord. Därmed gick han lika med sin fru Shaunae Miller-Uibo som tidigare under kvällen tog silver på 400 m på personliga rekordet 48.37 och gick in som sexa genom tiderna.
Resultaten
/Jonas Hedman

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=23944

Fredrik Samuelsson ligger på 18:e plats efter tiokampens första dag.

Fredrik Samuelsson ligger på 18:e plats efter tiokampens första dag.
Foto: Deca Text & Bild

VM: Förstadag utan flyt för Fredrik

OKT
02

Inledningsdagen av tiokampen på VM i Doha resulterade inte i någon toppinsats av Fredrik Samuelsson. Efter 11.13 på inledande 100 m hittade han inte flytet och nådde inte upp till sina årsbästanoteringar. I längd gjorde han tre hopp strax över sju meter med 7.11 i topp utan att riktigt träffa plankan och i kula blev det som bäst 13.97 – en knapp meter från det 1.5 månad gamla personliga rekordet.
Men i fjärde grenen höjd lossnade det lite efter pushande instruktioner från höjdhoppstränaren Yannick Tregaro. 1.96 i andra, 1.99 i tredje och 2.02 i andra efter en viljeinsats resulterade i ett helt okej resultat bara två centimeter från Fredriks bästa i somras. I första dagens sista grenen 400 m kom han i mål på 50.08 och tappade tre tiondelar mot årsbästaserien.
Efter första dagen är Fredrik 18:e i sammandraget på 4.032 poäng vilket är 75 bakom det halvtidsresultat han hade i årsbästaserien i Götzis i maj som slutade på 8.022.
– Jag känner mest tomhet efter en sådan där dag när det inte stämmer. Höjd var ändå okej, jag är nöjd med 2.02 och hade helt okej försök på 2.05, säger Fredrik till SVT.

Lysande inledning av Mayer
I medaljkampen inledde franske världsrekordhållaren Kevin Mayer med personligt rekord på inledande 100 m (10.50) och nästpers i tredje grenen kula (16.82). I det läget var han faktiskt tre poäng före sitt eget världsrekord på 9.126 p. Sedan tappade han med 1.99 i höjd och 48.99 på 400 m och ligger trea halvvägs, 80 p efter sitt världsrekord. Leder gör kanadensaren Damian Warner på 4.513 med vilket han är 27 p före landsmannen Pierce Lepage och ytterligare tre före Mayer.
Torsdag eftermiddag fortsätter tiokampen med sjätte grenen 110 m häck.
Resultaten
/Jonas Hedman

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=23936

Medaljtrion i Falun med vinnaren Fredrik Samuelsson i mitten, t v tvåan Andreas Gustafsson och trean Rasmus Elfgaard.

Medaljtrion i Falun med vinnaren Fredrik Samuelsson i mitten, t v tvåan Andreas Gustafsson och trean Rasmus Elfgaard.

Fjärde mångkampstiteln för Fredrik

AUG
18

Andra dagen av mångkamps-SM i Falun bjöd på helt okej väder med 18-talet grader och uppehåll. Tiokampen slutade med en över fyrahundra poäng stor seger för Hässelbys Fredrik Samuelsson som blev mästare för fjärde gången. Söndagen resulterade i 14.62 på 110 m häck, 43.79 i diskus, 4.71 i stav, 57.73 i spjut och 4:57.93 på 1500 m vilket gav 7.873 poäng – det bästa SM-resultat på 21 år och den sjätte bästa serien genom tiderna i en SM-tävling.
Fredrik var dock inte nöjd eftersom målet var att klara VM-kvalgränsen 8.200 poäng.
– Jag är glad över guldet – mitt åttonde totalt om man även räknar inomhus – men målet var VM-kvalgränsen även om jag visste att det skulle bli tufft. Häckloppet var okej men jag hade hoppats på mer i diskus och då gick luften ur mig lite, säger Fredrik.
– I stav tog jag 4.71 och stod sedan över 4.81 eftersom jag behövde 4.91 för att ha en chans på kvalgränsen men det gick inte. 57.73 i spjut var stabilt men sedan nöjde jag mig med 4:57 på 1500 m.
– För att nå åttatusen poäng hade jag behövt 4:37 som kunde ha gått, för 8000-serier samlar jag gärna på mig. Men nu fanns inte motivationen där helt enkelt.
Besked om det blir någon VM-start för Fredrik lär dröja tills kvalperioden tar slut den 6 september. I nuläget är Fredrik 22:a på listan med sina 8.165 från Götzis i fjol och de 24:a bästa kvalar in så det blir en spännande väntan.
– IAAF har bantat ner antalet platser i VM och OS från 32 till 24 vilket gör det än svårare att komma med. Dessutom är det oklara besked om världsdelsmästare är direktkvalade eller inte.

Ny stabil serie av Andreas
Silvret i Falun tog Andreas Gustafsson som har Lugnets IP som hemmaplan. Med 7.437 gjorde sin fjärde serie över sjutusenfyrahundra för året och var bara 74 p från perset från U23-EM i Gävle. När säsongen började var hans personliga rekord 7.298 så han har verkligen höjt både topp- och lägstanivån. Medaljen var hans tredje raka och han har nu en av varje valör.
Trea slutade Rasmus Elfgaard som fick ett fint lyft i Lag-EM i början på juli då han med 7.017 för första gången tog sig över sjutusen poäng. Nu stannade han på 6.676 och tog sin första SM-medalj.
Anm.: Bara två man har nått en högre SM-poäng än Fredrik Samuelssons 7.873 – Sten Ekberg och Henrik Dagård. Sten 8.246 ’92 (mästerskapsrekordet) och 8.015 ’90 samt Henrik 7.960 ’90, 7.919 ’98 och 7.884 ’89.
Resultat SM mångkamp
/Jonas Hedman

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=23736

Mångkamps-SM: Fredrik och Bianca övernattar i ledning

AUG
17

Första dagen i Falun bjöd på okej väder inledningsvis med 17-18 grader och sol innan det mulnade, temperaturen sjönk några grader och det började blåsa en del till tiokampens femte gren 400 m. Leder efter första dagen gör Hässelbys Fredrik Samuelsson i tiokampen och Turebergs Bianca Salming i sjukampen och båda har kopplat stadiga grepp inför söndagen.
Fredrik leder med hela 404 poäng efter 11.14 på 100 m, 7.44 i längd, personliga rekordet 14.93 i kula, 2.00 i höjd och 50.34 på 400 m. Kulresultatet var totalpers med 24 cm och utomhuspers med 37.
– 100 och 400 m var inte så bra men 7.44 i längd med bara tån på plankan motsvarar runt 7.60 i effektiv hopplängd. Kulresultatet var dagens höjdpunkt och innebar 30 pluspoäng jämfört med årsbästaserien på 8.022 från Götzis i maj, säger coach Janne Samuelsson.
Fredrik har 4.137 poäng efter fem grenar men det blir tufft att nå VM-kvalgränsen på 8.200. Men inget är omöjligt och med en bra start på 110 m häck imorgon förmiddag vet man aldrig.
Tvåa ligger Faluns Andreas Gustafsson och trea Rasmus Elfgaard från Athletics 24Seven SK i Växjö.

Resultat mångkamp-SM dag 1
/Jonas Hedman

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=23727

Som man ser av leendena var Rasmus (dröm-7 för första gången) och sittande Jonathan (också rejät pers) de tiokampare som var mest nöjda med helgen. Kevin (t v) bröt efter stav och Fredriks poängambitioner drabbades av väggmotvind på häck.

Som man ser av leendena var Rasmus (dröm-7 för första gången) och sittande Jonathan (också rejät pers) de tiokampare som var mest nöjda med helgen. Kevin (t v) bröt efter stav och Fredriks poängambitioner drabbades av väggmotvind på häck.
Foto: Frida Hogstrand

Lag-EM mångkamp: Tre nya pers!

JUL
06

Friska och nyckfulla vindar spelade deltagarna i Lag-EM mångkampen i Ribeira Brava en del spratt. Framförallt drabbades bästa häckheatet i tiokampen, där de fem deltagarna snittade tider sekunden över pers och ca trekvarts sekund över årsbästa.
Det spolierade alla chanser för Fredrik Samuelsson att bättra på årsbästat 8.022 även om han noterade 4.90 i stav och 59.12 i spjut. Till slut blev det 7.925 p vilket gav en tredjeplats individuellt bakom tjeckerna Sykora och Dolezal.
Laget slutade femma
I lagmomentet tappade Sverige en sjukamperska dag 1 (Emma Stenlöf) och en tiokampare dag 2 (Kevin Fankl) och det blev till slut en 5:e plats totalt.
Men trots allt kunde det svenska laget glädjas åt att hälften av de sex som fullföljde även noterade nya mångkampspers: Beatrice Lantz höjde sig från 5.353 till 5.477, Rasmus Elfgaard frän 6.887 till 7.017 och Jonathan Carbe från 6.795 till 6.892.
Arrangörens resultatsida
/ A. Lennart Julin

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=23500

Lag-EM mångkamp i halvtid:
Laget 4:a – Fredrik 2:a

JUL
05

I lagmomentet – där man räknar de tre bästa männen och de tre bästa kvinnorna från varje land – leder Tjeckien överlägset på 22.257 poäng efter den första dagens tävlingar. Sverige ligger 4:a på 20.734 med bra kontakt framåt till både 3:an Polen (20.787) och 2:an Finland (20.944).
Som väntat har Fredrik Samuelsson huvudrollen i det svenska laget och har gjort en OK förstadag även om 7.29 i längd nog känns som en halv miss för honom själv. Med 4.180 p är han 2:a individuellt bara 19 p bakom ledande tjecken Sykora.
Jämför man med Fredriks tidigare 8.000-serier är han 91 p bakom perset (8.172) men också 83 p före årsbästat (8.022). Så just nu pekar det mot en slutsumma runt 8.100.
Relativt bäst av svenskarna har Jonathan Carbe gått som efter 10.84w – 7.05 – 12.05 – 1.89 – 49.67 har samlat ihop 3.867 p. Han ligger därmed drygt hundra poäng före persserien som slutade på 6.795.
Jämnt mellan Beatrice och Lisa
På den kvinnliga sidan bröt tyvärr Emma Stenlöf redan efter första grenen (häck) och i stället är det jämnt mellan Beatrice Lantz (3.158) och Lisa Linnell (3.135) i kampen om att bli bästa svenska.
Mångkamperna i Ribeira Brava på Madeira fortsätter på lördagsförmiddagen med första start kl 11.10 och sista målgång planerad till kl 21.25.
Arrangörens hemsida
/ A. Lennart Julin

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=23498

Fredrik Samuelsson över 8000 i Götzis

Marcus och Fredrik i Götzis.
<br/>Foto: Nadja Casadei

 

Marcus och Fredrik i Götzis.
Foto: Nadja Casadei

MAJ
26

Trots habila insatser av den svenska Mångkamparduon Marcus Nilsson och Fredrik Samuelsson saknades den riktiga fullträffen vid årets upplaga av den klassiska mångkampsgalan Hypo-Meeting i Österrikiska Götzis. Bäst gick det för Fredrik som kom på femtonde plats efter en stark avslutning med mångkampspers i diskus och på 15.00 och stannade på 8022 poäng. Marcus förnämliga förstadag ingav förhoppningar om ett nytt pers som dock stoppades av en krånglande axel som gav ett stort poängtapp i spjut och ett mindre lyckat stavhopp. Nu stannade han på 7883 vilket gav en tjugondeplats.

Bättre av Fredrik på söndagen
Hässelbys Fredrik Samuelsson hade en första dag i uppförsbacke men i andradagens diskus släppte med fina 45.19, över fem meter bättre än i persserien från två år sedan
På korta häckloppet blev det 14.65 , dryga halvsekunden sämre än i rekordserien och i stavhopp stannade Fredrik på 4.80, två decimeter lägre än när han gjorde bästa noteringen. I spjut samlade han sig starkt i sista kastet och ökade till 56.39 , något bättre än persserien. På avslutande 1500 meter disponerade Fredrik sina krafter perfekt och sprang in på nya perset 4:33.99 vilket gjorde att 8000-gränsen passerade med 22 poängs marginal.
– Diskusen var väldigt stabil. Lite synd med hårfint tramp i sista som var över 46 meter. Men ändå mångkamps-pers med 1,5 meter. I häckloppet var det inget riktigt tryck i löpningen. Det gällde många i tävlingen som låg 0.2-0,5 sekunder från sina bästa resultat. I stav prövade vi en styvare stav på 4.90 , det funkade inte den här gången. Spjutet blev OK i det sista kastet,säger Fredriks coach och pappa Janne Samuelsson.
– Inför 1500 meter peppade jag honom ordentligt för att ta springa under de 4:37 som behövdes . Han avslutning med 48.0 på sista 300m var strålande, fortsätter Janne.

Krånglande axel för Marcus
Högbys Marcus Nilsson inledde lovande under andra dagens tävlande när han sprang han 110m häck på 14.73 . Det var endast femton hundradelar bakom perset som härrör från bästa serien i Ratingen förra året. Detta skedde trots ordentliga islag i ett par av häckarna. I diskus nådde Marcus sedan goda 45.42. Men sedan kom ett bakslag i stavhopp där han stannade på 4.60, fyra decimeter sämre än i persserien och tappade därmed 120 gentemot bästa serien. Under försäsongen har Marcus irriterats av en ihärdiga axelproblem vilket förklarar att han kastade endast 5062. På avslutande 1500 meter tog Marcus kommandot i heatet och ledde efter 800m . I mål var han fyra på 4:36.00.
– Häckloppet var skakigt . Jag är glad att Marcus tog sig i mål med så pass bra tid med tanke på islagen. Och diskusen var stabil. I stavhoppet blev han passiv. Behöver analysera för att säga varför men kan vara axelproblemen som gör sig påminda även där. I spjut hade Marcus hoppats på ett skapligt resultat trots problemen under försäsongen, men det gick helt enkelt inte, konstaterar tränaren Tobias Olsson.

Segern i gick till Canadas Damien Warner som vann på 8711 poäng, visserligen en bit från personbästat från Götzis 2018 som 8795 poäng. Men ändå ett klart världsbästa för säsongen. God hjälp till detta var hans öppning på 100m med 10.12, den snabbaste tid som någonsin noterats i en tiokamp. Han skuggades tävlingen av Grenadas kraftfulle Lindon Victor som efter bl a 54.02 i diskus och 66.48 i spjut kom in som tvåa på 8473poäng.
Damernas sjukamp vann brittiskan Katerina Johnson-Thompson på nya personbästat 6813 poäng. Ett resultat som placerar henne som artonde sjukamperska genom alla tider. Hennes andra dag var magnifik med 668 i längd , nytt pers i tidigare krisgrenen spjut på 42.92 och ett okuvligt 800-meterslopp där hon kom imål på tiden 2:08.24. Segermarginalen till lettiskan Laura Ikauniece var över 300 poäng.
Resultaten
Jonas Mellblom

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=23351

 

Fredrik Samuelsson satte fart på det avslutande 1000 m-loppet efter ett drygt varv men lyckades inte riktigt skapa det nödvändiga 6,5-sekundersavståndet till britten Duckworth, t v, för att nå bronset.

Fredrik Samuelsson satte fart på det avslutande 1000 m-loppet efter ett drygt varv men lyckades inte riktigt skapa det nödvändiga 6,5-sekundersavståndet till britten Duckworth, t v, för att nå bronset.
Foto: Deca Text & Bild

IEM3: Fredrik fyra efter jättepers

MAR
03

Fredrik Samuelsson gjorde sitt livs sjukamp i Glasgow och efter att ha presterat kring eller över personbästa i alla grenar slutade han fyra på 6.125 poäng. Personbästa med hela 107 p och bara 17 från Henrik Dagårds 24 år gamla svenska rekord.
Inför avslutande 1000 m låg Fredrik fyra och hade chans på medalj eftersom britten Duckworth, som låg tvåa, hade ett personbästa på bara 2:56.
Men det blev ett märkligt lopp där ingen ville sätta fart och när Fredrik till slut gjorde det efter knappt 400 meter så var det i praktiken för sent. Efter 67 sekunder på 400 m drog han till slutvarvet då tre man passerade och han slutade fyra på 2:45.99. Britten behövde hålla sig inom 6,5 sekund bakom och det blev knappt fyra.
Spanjoren Jorge Urena vann loppet på 2:44.27 och sjukampen totalt på 6.218 poäng före Duckworth, 6.156, ryssen Ilja Shkurenjyov, 6.145, och Fredrik 6.125. Tjugo poäng var allt som fattades till medalj för Fredrik.
– Det är svårt att känna farten som mångkampare och jag trodde att det gick tillräcklig fort men det var på tok för långsamt. Det var mitt eget misstag, jag var den ende som hade något att jaga medan de andra bara skulle hänga, säger Fredrik.
– Jag är inte glad just nu, men säkert om några dagar. Hade någon frågat mig före EM om jag skulle vara nöjd med en fjärdeplats så hade jag sagt ja alla dagar i veckan. Men nu gick det så bra i de första sex grenarna och det var så nära så då är man besviken.
Men det blev trots allt en jätteförbättring av det personliga rekordet som alltså lyder på 6.125 p: 60 m 7.06 (nästpers), längd 7.66 (innepers), kula 14.69 (totalpers), höjd 2.07, 60 m häck 8.20, stav 5.00 (tangerat totalpers) och 1000 m 2:45.99.
Resultat
/Jonas Hedman

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=23136

IEM2: Fredrik övernattar som tvåa efter en fantastisk förstadag!

 

Foto: Deca Text & Bild

MAR
02

Första dagen av sjukampen i Emirates Arena blev en enda lång framgång för Hässelbys Fredrik Samuelsson som presterade på toppen av sin förmåga i alla fyra grenarna.
Efter nästperset 7.05 på 60 m och personliga rekorden 7.66 i längd och 14.69 i kula följde 2.07 i höjd i sista försöket, centimetern från pers. Detta efter att han varit felfri över 2.04 och skapat en härlig stämning i arenan genom få igång taktfast klappande hos publiken!
– Det jag är mest nöjd med idag är 7.66 i längd. Jag har varit stabil på 7.40 i vinter så 7.60+ visste jag fanns där. Men det som var starkast var att hämta upp kulan där jag slant med fingrarna i första som blev 12 meter och fick göra en säkerhetsstöt i andra, säger Fredrik.
– Den blev 13.92 vilket är rätt okej eftersom man inte tappar så mycket poäng i kula. Att sedan sätta totalpers med 14.69 i sista var enormt skönt. Men det var synd att jag inte stötte längre i början eftersom jag har ännu mer i kroppen.
– 2.07 i höjd är jag också väldigt nöjd med! Ribbpassagen stämde inte, jag fick inte riktigt trycket uppåt förutom sista på 2.07 som var bra. Sedan var jag uppe på 2.10 även om det inte var jättenära.
– Det blir spännande imorgon och det gäller som alltid att fokusera på en gren i taget. I häck och stav har jag inte fått ut allt i vinter men förhoppningsvis så blir det bra imorgon.
2.07 är lika med vad Fredrik hade i persserien och bara en centimeter under det personliga rekordet. Det betyder att han allt jämnt är 102 poäng före sin bästa serie och går han lika med den under söndagen så landar det hela på 6.120. Svenska rekordet är 6.142 …
Leder gör britten Tim Duckworth på 3.533 poäng med Fredrik som tvåa bara 58 efter och med spanjoren Jorge Urena trea på 3.443. Norrmannen Martin Roe, som ledde efter kulan, slog huvudet i höjdhoppsställningen och fick avbryta höjdtävlingen.
Resultaten
/Jonas Hedman

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=23126

 

I stav förbättrade Fredrik Samuelsson årsbästat till 4.85 vilket gav en bra poänglyft och bidrog till att det blev både personligt rekord totalt i sjukampen och mästerskapsrekord.

I stav förbättrade Fredrik Samuelsson årsbästat till 4.85 vilket gav en bra poänglyft och bidrog till att det blev både personligt rekord totalt i sjukampen och mästerskapsrekord.
Foto: Deca Text & Bild

Mångkamps-SM: Fredrik över 6000!

FEB
03

Fredrik Samuelsson hade en bra men inte perfekt förstadag och 8.18 i femte grenen 60 m häck på söndagen var inte heller någon träff. Men han var inte mycket efter DM-serien från Sätra på 5.967 p för tre veckor sedan och med utmärkta 4.85 i stav gick han klart plus (4.70 på DM). Ett viljeladdat slutvarv på 1000 m resulterade i persnära 2:43.19 – så det blev såväl över sextusen poäng, personligt rekord med tre pinnar och nytt mästerskapsrekord – 6.018 poäng! Därmed förstärkte han sin andraplats på den svenska genom-tiderna-listan och var inte mer än 124 poäng från Henrik Dagårds 24 år gamla svenska rekord.
Serien: 60 m 7.14, längd 7.43, kula 14.42, höjd 2.07, 60 m häck 8.16, stav 4.85 och 1000 m 2:43.19.
– Riktigt kul att få till det på 1000 m! 2.07 i höjd var helgens fullträff följt av 1000 m och 4.85 i stav. Jag bytte till en styvare stav till 4.95 men lyckades inte riktigt bemästra den, det är små marginaler. Men jag är väldigt nöjd med att hoppa så tekniskt bra, felfri till och med 4.85, säger Fredrik.
– Häckloppet och 60 slätt är jag missnöjd med. Häcktekniken är tyvärr inte bra just nu. Nu hoppas jag att det här räcker till inne-EM men det blir nervös väntan de närmaste veckorna.

Andreas vs Kevin i silverfight
Segermarginalen blev hela 641 poäng men kampen om silvret blev desto jämnare. Inför avslutande 1000 m hade Andreas Gustafsson 1.7 sekunder till godo på Kevin Fankl. Han höll koll på honom hela vägen och var i mål bara tre hundradelar efter på 2:45. Därmed gick silvret till Falun och bronset till Athletics 24Seven SK på 5.377 resp 5.312 p.
Resultaten

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=22989
/Jonas Hedman

2.07 i höjd är det näst högsta Fredrik Samuelsson hoppat i höjd. 2.08 har han klarat en gång inne och en gång ute vilket var i fjol.

2.07 i höjd är det näst högsta Fredrik Samuelsson hoppat i höjd. 2.08 har han klarat en gång inne och en gång ute vilket var i fjol.
Foto: Deca Text & Bild

Mångkamps-SM: Fredrik Samuelsson på väg mot nytt guld

FEB
03

Trefaldiga ISM-vinnaren i sjukamp, Hässelbys Fredrik Samuelsson, har kopplat greppet efter första dagen i Uppsala och leder med hela 361 poäng efter fyra grenar. Detta före Kevin Fankl som i sin tur är 131 p före Faluns Andreas Gustafsson som leder M22-klassen.
I första grenen 60 m blev det en omstart följt av grönt kort. Fredrik kom inte iväg bra men vann ändå på 7.14, 0.09 från det pers han satte i sjukamps-DM för tre veckor sedan.
Fredrik fortsatte sedan med segrar även i resterande grenar med utmärkta 7.43 i längd och 14.42 i kula innan han avslutade dagen med ett suveränt höjdresultat.
– Felfri över både 2.04 och 2.07 och sedan ett bra försök på personliga rekordet 2.10 är riktigt bra. Härlig stämning med taktfast klappande i längd och höjd! säger Ulrik Mattisson som är landslagsledare i mångkamp.
Bortsett från 60 m så gick Fredrik i praktiken jämnt med årsbästaserien som slutade på 5.967 poäng. Då avslutade han med 8.18 på 60 m häck, 4.70 i stav och 2:45.32 på 1000 m.
Den på förhand främste utmanaren, Högbys Marcus Nilsson, fick tyvärr ont i vaden på uppvärmningen och kom aldrig till start.

Resultaten
www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=22984
/Jonas Hedman

Så här har det sett ut överst på prispallen i de tre senaste inomhusmästerskapen i mångkamp – Fredrik Samuelsson som vinnare i sjukampen och Bianca Salming i femkampen. Hur går det i Uppsala?

Så här har det sett ut överst på prispallen i de tre senaste inomhusmästerskapen i mångkamp – Fredrik Samuelsson som vinnare i sjukampen och Bianca Salming i femkampen. Hur går det i Uppsala?
Foto: Deca Text & Bild

Mångkamps-SM: Försvarar Fredrik och Bianca titlarna?

FEB
01

Till helgen genomförs årets första SM-tävling då våra bästa seniorer, juniorer och ungdomar i mångkamp gör upp om medaljerna i IFU Arena i Uppsala. Det handlar om totalt tolv klasser där de tre senaste årens seniorvinnare Fredrik Samuelsson, Hässelby, och Bianca Salming, Tureberg, finns med i startlistorna.
Båda var med på inne-EM i Belgrad för två år sedan då Fredrik slutade femma i sjukampen på personliga rekordet 6.015 poäng och Bianca tia i femkampen på 4.389 som även det är pers. Fredrik visade fin form på IDM i Sätra för tre veckor sedan då han satte nästpers med 5.967 poäng. Det kan räcka för att ta en av de tolv platserna till IEM i Glasgow men det lär ändå behövas en bra poäng för att vinna i helgen eftersom Högbys Marcus Nilsson är med. Fredrick Ekholm har strukit sig för att fokusera på 60 m häck där han underskridit IEM-kvalgränsen så övriga medaljkandidater ser ut att vara Faluns Andreas Gustafsson och Kevin Fankl som från och med denna säsong tävlar för Athletics 24Seven SK.

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=22977

DM-medaljörerna i sjukamp med fr v tvåan Thobias Thorwid, AIK, vinnaren Fredrik Samuelsson, Hässelby, och trean Anton Johansson, Spårvägen. Prisutdelare var Hasse Sköldsäter.

DM-medaljörerna i sjukamp med fr v tvåan Thobias Thorwid, AIK, vinnaren Fredrik Samuelsson, Hässelby, och trean Anton Johansson, Spårvägen. Prisutdelare var Hasse Sköldsäter.
Foto: Jonas Hedman

5.967 poäng av Fredrik Samuelsson – kan räcka till inne-EM

JAN
13

Andra dagen av mångkamps-DM i Sätra resulterade inte riktigt i samma fina flyt som på lördagen för Hässelbys Fredrik Samuelsson men han höll ihop det fint ändå. Med 5.967 poäng gjorde han sin näst bästa serie och var bara 48 p från det två år gamla personliga rekordet. Faktum är att bara två svenskar, förutom Fredrik själv, någonsin nått en högre poäng och detta kan mycket väl räcka till inne-EM i Glasgow i början på mars.
Efter att ha gått plus på persserien i samtliga fyra grenar under lördagen tangerade Fredrik 60 häcktiden med 8.18 följt av 4.70 i stav och 2:45.32 på avslutande 1000 m.
– Det är blandade känslor. Första dagen kändes jättebra men idag var det sämre. Men om jag ska sätta prestationen i ett större perspektiv så trodde jag inte att jag skulle göra en så bra poäng redan nu, säger Fredrik som missade världsårsbästat i sjukamp med en enda sekund på 1000 m.
– På häcken var jag för högt över häckarna och hade för lite attack, jag hade hoppats på en tiondel bättre. I stav tog jag 4.70, bytte till en styvare stav och det fungerade inte även om jag var uppe på höjden i första på 4.80. Jag borde ha klarat 4.80 eller 4.90. På 1000 m var målet 2:44.20 som hade inneburit världsårsbästa totalt, men jag missade med en sekund.

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=22916
/Jonas Hedman

 

14.56 i kula är bara 11 centimeter från det tre år gamla totalperset.

14.56 i kula är bara 11 centimeter från det tre år gamla totalperset.
Foto: Jonas Hedman

Utmärkt förstadag av Fredrik

JAN
12

Hässelbys Fredrik Samuelsson stod för en utmärkt inledning av sjukamps-DM i Sätra där han efter första dagen ligger +69 p på sin personliga rekordserie 6.015 p från inne-EM för två år sedan. Fredrik gick plus i alla fyra grenarna – 7.05 på 60 m (pers med 0.01), 7.43 i längd (4 cm från inneperset), 14.56 i kula (11 cm från totalperset) och 2.05 i höjd (3 cm från totalperset).
– Jag är jättenöjd! Det här hade jag inte förväntat mig redan i mitten på januari. Jag missade starten lite på 60 m men bra avslutning. I längd var det pigga ben och 7.43 i sista var med bara tån på plankan så det var 7.60+ i effektiv hopplängd, säger Fredrik.
– Kula är den gren jag är mest nöjd med. Vi har ändrat lite i starten med mer benjobb och i sista fick jag till det med 14.56. Jag gjorde 14.67 med gummikula för tre år sedan så detta är bra.
I höjd tog han fyra raka höjder till och med 2.05 i första försöket och testade sedan pershöjden 2.08 utan att vara riktigt nära.
– 2.05 är jag också riktigt nöjd med för det stämde inte optimalt i ansatsen.
Fredrik hade bra stöd av familjen och övriga på plats i Sätrahallen och det taktfasta klappandet hördes ordentligt i längd, kula och höjd.
– Min hejaklack gör mycket! Det är därför jag höjer mig, så mycket kredd till familj och vänner!
Målet för inomhussäsongen är IEM i Glasgow i början på mars. Kvalreglerna är komplicerade och är en kombination av fjolårets tiokampsstatistik och årets sjukampsranking.
– 5.950 kan räcka men kanske behövs 6.000. Det beror bl a på vilka som väljer att tävla i vinter.
Under söndagen väntar 60 m häck, stav och 1000 m och kanske får vi söndag eftermiddag se en sextusenpoängsserie av Fredrik.
Filmklipp från 2.05-hoppet på Instagram

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=22913
/Jonas Hedman

 

Fredrik Samuelsson, t v, och Marcus Nilsson (13) slutade nia resp trettonde i tiokampen.

Fredrik Samuelsson, t v, och Marcus Nilsson (13) slutade nia resp trettonde i tiokampen.
Foto: Deca Text & Bild

EM3: Fredrik nådde åttatusen

AUG
08

Tiokampen blev inte vad Fredrik Samuelsson och Marcus Nilsson hoppats på sedan inte fått till det i stav. Där stannade Fredrik på 4.50 och Marcus på 4.60 sedan han brutit staven.
Men båda satsade friskt på avslutande 1500 m där Marcus blev sexa på 4:29.86 och Fredrik tolva på 4:38.10. I sammandraget slutade Fredrik nia på 8.005 – hans fjärde serie över åttatusen – medan Marcus landade på 7.819 och en tolfteplats.
– Två långa dagar men jag är nöjd med avslutningen. Det blev ju katastrof i stav med 4.50 men jag behövde 4:39 för att klara 8000 poäng och det gjorde jag. Att samla på sig ytterligare en åttatusenserie känns bra, säger Fredrik.
Vann tiokampen gjorde värdnationens Arthur Abele på 8.431 poäng efter ett otroligt publikstöd på avslutande 1500 m!
Resultaten

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=22456
/Jonas Hedman

EM3: Fredrik har chans på 8000

AUG
08

Tiokampens nionde gren spjut resulterade för Marcus Nilsson i tre kast strax under 60 meter med 59.67 i sista. Det innebär 13:e plats i sammandraget inför avslutande 1500 m. Han har 7.073 poäng och är 270 bakom persserien.
Fredrik Samuelsson la ut första utanför högra sektorgränsen, hade 53 i andra och avslutade med 59.67. I sammandraget har han 7.313 p och är 176 bakom sitt pers. Det betyder att han har hans på åttatusen poäng och en topp-8-placering. Markus är en stark 1500 m-löpare och kan plocka placeringar. Han har 120 p fram till elfteplatsen.
Resultaten

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=22450
/Jonas Hedman

Norges Martin Roe ligger trea i tiokampen efter första dagen och Fredrik Samuelsson är bara 51 poäng efter.

Norges Martin Roe ligger trea i tiokampen efter första dagen och Fredrik Samuelsson är bara 51 poäng efter.
Foto: Deca Text & Bild

EM2: Fredrik övernattar som fyra

AUG
07

Första tiokampsdagen gick bra för Fredrik Samuelsson och Marcus Nilsson i halvtid är de fyra respektive 19:e. Fredrik har 149 poäng upp till ledaren Tim Duckworth och 51 till bronset. Jämfört med persserien ligger han 40 poäng efter och två efter årsbästaserien. Detta eftr 11.04 på 100 m, 7.52 i längd, utmhusperset 2.08 i höjd och 49.60 på 400 m.
– Det har varit en lång, varm och riktigt bra förstadag!
100 m är jag lite missnöjd med men alla sprang å andra sidan dåligt. I längd var jag bakom plankan i de två första men sedan tänkte bara på att få fram bröstet i sista och ökade med tre decimeter till 7.52 i sista. Det var viktiga centimeter, säger Fredrik.
– 13.99 i kula var faktiskt lite bättre än väntat eftersom det gått knackigt på träning. I höjd var det galet tryck på läktaren, sköna banor och bra studs i benen. Det var bara att dra igång så mycket klapp som möjligt. Det var riktigt vasst att ta 2.05! På 2.08 kände jag knappt vad jag rev med i de två första och att klara i sista är jag riktigt nöjd!
– Ett på 2.11 var bra men där började krafterna tryta.
Det led jag nog lite av på 400 meter även om det blev årsbästa med en hundradel.
– Jag säger inte att jag ska ta medalj imorgon. Jag är en förstadagar och det är flera i fältet som är starka andradagare. Men det är fem grenar kvar, jag ligger fyra och jag ska försöka hålla mig kvar i toppen så länge som möjligt.
Favoriten Kevin Mayer nollade i längd och är borta.
– Att se alla tre fransmännen nolla i längd var en chock. För Mayer var det dessutom långa hopp på 7.80-7.90 såg det ut som.

Marcus också på väg över 8.000
Marcus Nilsson gjorde också en bra förstadag med 11.37 på 100 m, pers 7.13 i längd, 1.99 i höjd och 51.07 på 400 m. Med 3.907 p är han 61 bakom persserien.
– Tror jag tappade för mycket i dag tyvärr, hade varit kul att ligga med lite bättre för att komma riktigt högt upp. Nu blir det bara att vila och ladda om till i morgon, säger Marcus.
Han har starka grenar i stav, spjut och inte minst 1500 m och har absolut förutsättningar för att klättra upp till en topp-10-placering.
Resultaten

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=22436
/Jonas Hedman

På väg mot personligt rekord i tiokamp. Och medalj?

På väg mot personligt rekord i tiokamp. Och medalj?
Foto: Deca Text & Bild

EM2: Fredrik uppe som trea!

AUG
07

I tiokampens fjärde gren höjd hittade både Fredrik Samuelsson och Marcus Nilsson ett fint flyt där Fredrik gled över fyra raka höjder till och med 2.02 i första försöket. På 2.05 åstadkom han bra, för att inte säga mycket bra, försök i första och andra och gled över i sista utan att vidröra ribban. Härlig glädjereaktion följde vänd mot fansen på läktaren – gula väggen!
Därefter höjdes ribban till 2.08 – en centimeter över det två år gamla utomhusperset och lika med totalperset från i vintras. Och han fixade åter i sista!
Andra på 2.11 var bra men ribban föll. 2.08 och nytt utomhuspers är dock riktigt bra. Fem centimeter plus på persserien innebar lika 47 pluspoäng och inför 400 m är Fredrik endast 24 efter persserien från Götzis 2017.
Marcus tog fem (!) raka höjder i första till och med 1.99 vilket var en centimeter högre än i persserien och tre centimeter från det sex år gamla personliga rekordet. 2.02 blev för mycket denna dag.
Plus en centimeter innebar nio poäng mer än i persserien och i totalen är Marcus nu bara 36 efter sitt bästa.
I sammandraget är Fredrik nu trea på 3.398 p – bara 42 p bakom tvåan Martin Roe från Norge. Leder gör britten Tim Duckoworth som tog 2.17 i höjd medan Marcus avancerade tre placeringar till 18:e (3.141 p). Men han har bara 175 p upp till sjätteplatsen.
Kl 21.00 avslutas första tiokampsdagen med 400 m.
Resultaten

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=22433
/Jonas Hedman

7.50 i längd innebar nytt årsbästa för Fredrik Samuelsson.

7.52 i längd innebar nytt årsbästa för Fredrik Samuelsson.
Foto: Deca Text & Bild

EM2: Fredrik femma efter tre grenar

AUG
07

Tiokampen i Berlin har Fredrik Samuelsson och Marcus Nilsson öppnat bra och ligger femma respektive 21:a efter tre grenar. Fredrik är 71 p efter sina personliga rekordserie som slutar på 8.172 och Marcus 45 efter sin som lyder på 8.120.
På 100 m var det vindstilla och där hade Fredrik 11.04, två tiondelar långsammare än i persserien. Marcus 11.37 var 13 hundradelar från vad han hade i sin bästa serie.
I längd ökade Fredrik i varje hopp – 7.04, 7.22 och 7.52 i sista med vilket han gick två centimeter plus. Marcus förbättrade med 7.13 sitt två år gamla pers och gick 18 cm plus på persserien.
Tredje grenen kula resulterade i 13.99 för Fredrik och 13.90 för Marcus där Fredrik tappade 41 cm och Marcus en hel meter. Leder gör Norges Martin Roe på 2.673 poäng sedan favoriten Kevin Mayer nollat i längd. Fredrik är femma med 109 p upp till tredjeplatsen vilket är ett bra utgångsläge inför dagens avslutande två grenar höjd och 400 m ikväll. Marcus har flera bra grenar andra dagen och har förutsättningar att avancera många placeringar.
Resultaten

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=22431
/Jonas Hedman och Gustav Orbring

 

Fredrik inspireras av svenska
rekordarenan: ”Går att prestera”

Fredrik Samuelsson. <br/>Foto: Gustav Orbring

Fredrik Samuelsson.
Foto: Gustav Orbring

AUG
06

Fredrik Samuelsson kliver tillsammans med mångkampskollegan Marcus Nilsson in på Olympiastadion i morgon bitti för att inleda EM i Berlin. Och det är en inspirerad tiokampare som kliver in i sista uppladdningsfasen inför mästerskapet.
– Det kommer vara en cool stämning och atmosfär. Jag har inte besökt arenan än men det ser fantastiskt ut på bilderna. Jag har kollat en del på VM 2009, när Nicklas Wiberg satte svenskt rekord. Det går att prestera på den här arenan, det är inspirerande, säger Fredrik.
Som vanligt har Fredrik en stor skara supportrar med sig från familj och släkt.
– Ska försöka bjuda till något extra i morgon inför dem.
Lite show alltså?
– Ja något kommer det bli, svarar han med ett leende.
I Amsterdam för två år sedan slutade Fredrik på en tiondeplats. Nu hoppas han kunna bräcka den placeringen.
– Jag är en bättre mångkampare nu än vad jag var då. Och har samlat på mig en hel del mästerskapserfarenhet. Framförallt mina kast har blivit bättre. Men det kommer bli tajt om topp tio-platserna.
09:30 drar heaten på 100m igång för Fredrik och Marcus.
Tidsprogram med svenska ögon.

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=22417
/Gustav Orbring

 

EM-listan fylls på med nio namn

MAJ
29

Idag presenterar förbundskapten Karin Torneklint ytterligare nio friidrottare som får klartecken för EM i Berlin i början av augusti. Det handlar om mångkamparen Fredrik Samuelsson, Fabian Delryd i höjd, Daniel Ståhl i diskus, Napoleon Solomon på 3000m hinder och Armand Duplantis i stav på herrsidan.
På damsidan är Meraf Bahta uttagen på både 5000m och 10000m. Fanny Roos är uttagen i kula, Ida Storm i slägga och Lisa Gunnarsson i stav.

    /Gustav Orbring & Hillevi Thor

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=22107

Götzis: Fredrik 8:a på 8.165

EM-kval och bara sju poäng från personbästa. <br/>Foto: Trackpic

EM-kval och bara sju poäng från personbästa.
Foto: Trackpic

MAJ
27

Fredrik Samuelsson inledde den andra tiokampsdagen i Götzis med sin bästa grenplacering under helgen då han var fjärde snabbast på häck med 14.38. I sammandraget blev Fredrik kvar som sjua men gapet upp till tredjeplatsen krymptes till 52 poäng.
I diskusen ”jobbade han sig in” med serien 38.97 – 41.45 – 42.64. Det innebar att han med råge tog tillbaka poängförlusten i häck gentemot persserien: Skillnaden nere i 25 p! Totalplacering i mångkampen 8:a.
Stavhoppet var säkert med 4.50, 4.70 och 4.80 i första och sedan 4.90 med luft i andra. Men 5.00 var aldrig riktigt nära: Två rivningar och en genomspringning. Tappade litet på perset så med två grenar kvar har han 55 p upp till den serien.
Den marginalen krympte han till bara 8 p direkt i första spjutkastet: 59.33 nytt personligt rekord! Hade dessutom 58.96 i tredje. Inför avslutande 1500m behövde Fredrik 4:38.22 för att förbättra sitt personliga rekord 8.172 p!
Efter 70½ – 75 på de två första varven kom en tyngre period och när Fredrik nådde mållinjen hade klockan tickat dryga sekunden för långt: 4:39.36. Det gav slutsumman 8.165, sju retfulla poäng från perset.
Men det gav 8:e plats bland 31 startande och var samtidigt dryga trehundra poäng över EM-gränsen. Dessutom var det Fredriks tredje 8.000+tävling och därmed har han nu bara två svenskar före sig i det avseendet.

/ A. Lennart Julin

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=22097

Götzis: Fredrik 7:a efter dag 1

MAJ
26

Fredrik Samuelsson fick en utmärkt inledning på tiokampen i mångkampsmeckat Götzis: Han vann sitt 100m-heat klart och tiden 10.90 (i nästan vindstilla) överträffades av bara fem av hans trettio konkurrenter.
Stabilt i längdhoppet med tre hopp på 7.41, 7.49 och 7.35. Men faktum är att Fredrik i första hoppet var 5 cm före den 20 cm breda plankan i upphoppet, så det fanns outtagen kapacitet. Ändå blev det som på 100m en 6:e plats i grenen.
Även kulan var stabil utan att komma nära någon träff. 14.18 som längst gjorde att han ändå bara tappade två placeringarna i totalen till en delad 7:e.
Höjdhoppet dagens gren
Höjden blev sedan tävlingens första riktiga plusgren för Fredrik: Både 2.03 och 2.06 med luft och sedan supernära på 2.09 (2 cm över pers) i andra. Men 2.06 i första räckte för att göra honom till gren-4:a och han klättrade till 4:e totalt.
Efter en lång dag i strålande sol med uppåt 30 grader i den obefintliga skuggan blev 400m extra tufft och tiderna var generellt litet sämre än väntat. För Fredrik blev det just under 50 (49.96) och han kommer att övernatta som 7:a i sammandraget. Fast ändå bara 66 p från tredjeplatsen!
Fredriks förstadagspoäng 4.229 är hans näst bästa i karriären endast 42 p från vad han hade i persserien.
Carro-rekord under attack
I kvinnliga sjukampen svävar Carolina Klüfts europarekord 7.032 från VM 2007 i stor fara sedan Belgiens Nafi Thiam luftat 2.01 (!!!) i andra grenen höjd. Förresten: Bara 9 av 29 tiokampare hoppade högre senare under eftermiddagen.
Efter första dagen ligger Thiam 56 p före sin serie på samma plats i fjol som slutade på 7.013, dvs 19 p från Carros europarekord.
Arrangörens live-resultatsida
/ A. Lennart Julin

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=22089

Ambassadörer

I slutet av 2017 presenterades det nya talangprojektetet Craft Academy. En unik satsning med representanter från alla grengrupper. Talanger med samma mål och fokus: Höga placeringar/medaljer vid internationella mästerskap.
Tre av dessa har valts ut som ambassadörer för Landslagets Friidrottsskola: Sofie Skoog, Fredrik Samuelsson och Fanny Roos.  Möt dem här nedan.

 

Sofie Skoog, höjdhoppare

OS-sjua 2016, 5:a på IVM 2016 och finalist på EM.

– Det är något speciellt med att ta på sig landslagskläderna. Jag minns första gången jag gjorde det i ett juniorsammanhang. Det var en helt magisk känsla. Den magin kan ni också få uppleva om ni är med i Landslagets Friidrottsskola!

 

Fredrik Samuelsson, mångkampare
 Silver JEM22 2017, 5:a IEM 2017. 5:a genom alla tider i Sverige i tiokamp och 2:a i sjukamp.– Jag var själv med i friidrottsskolan när jag var mindre. På det sättet fick jag testa på de olika friidrottsgrenarna och eftersom det var svårt att välja en favorit blev jag sedermera mångkampare.
Fanny Roos, kulstötare 
Svensk rekordhållerska, 4:a på IEM 2017, europamästare för 22-åringar 2017.– Det är viktigt för klubben att ha en friidrottsskola. På så sätt kan man visa upp sin verksamhet och visa många barn att möjligheten att träna friidrott finns. När jag var yngre var jag ansvarig för friidrottsskolan i min klubb och det var jättekul att hjälpa till och väcka barnens intresse för friidrott.

 

 

 

 

www.friidrott.se/barn-ungdom/rekrytering/friidrottsskola/landslagets/ambassadorer.aspx

”Jag är glad för segern och rekordet!”

FEB
12

Mångkamps-SM i Norrköping resulterade i den toppbreddmässigt bästa sjukampen genom tiderna där Hässelbys Fredrik Samuelsson satte nytt mästerskapsrekord med 5.908 – en förbättring med fyra poäng av klubbkamraten Petter Olsons fyra år gamla notering.
Fredrik gjorde sin tredje bästa serie bakom personliga rekordet 6.015 p från inne-EM i Belgrad då han slutade femma, men var inte helt nöjd.
– Det är blandade känslor. Jag är nöjd med att försvara titeln och att jag har en hög lägstanivå. Men målet var att nå sextusen poäng som nog är vad som krävs för att kvala in till inne-VM i Birmingham, men det blir nog svårt nu, säger Fredrik.
Internationella friidrottsförbundet har ett komplicerat sätt att sortera fram de tolv som får vara med på IVM där stommen är de fem bästa från 2017 års utomhusstatistik i tiokamp och de fem främsta från årets inomhusstatistik i sjukamp.
– Kvalperioden gick ut idag och jag tror att jag är nia i världsstatistiken så det behövs några avhopp för att jag ska bli aktuell, säger Fredrik som räknar med att IAAF kommer med besked i veckan.

Stabil serie
Fredriks serie i Norrköping såg ut så här: 60 m 7.09, längd 7.28, kula 13.43, höjd 2.08, 60 m häck 8.14, stav 4.85 och 1000 m 2:47.44. Det han är mest nöjd med är höjd där det blev totalpers med 2.08.
– Jag skadade foten på VM i London i somras har därför varit försiktig med hoppträningen. Jag har faktiskt bara kört två höjdhoppspass sedan dess men det andra, då jag fick lite tips av tränaren Yannick Tregaro, kändes bra och foten är helt läkt nu, säger Fredrik.
– Fredrick Ekholm var före mig i hoppordningen och det inspirerade eftersom han också presterade bra och klarade 2.05. Var mina 2.08 kom från kan jag nästan inte förklara men det var mitt bästa resultat under helgen och egentligen den enda grenen jag är riktigt nöjd med.
Fredrik inledde med 7.09 på 60 m vilket var 0.03 från pers, sedan följde 7.28 i längd där inneperset är 7.47.
– Jag var bara uppe med tån på plankan så jag skänkte bort nästan två decimeter. I de andra två hoppen missade jag plankan. I kula missade jag tyvärr ordentligt, 13.43 är 50-60 cm kortare än jag hoppats på.

”Det gäller att sätta starten på 60”
Det är små marginaler i sjukamp inomhus vilket bl a beror på att det handlar om bara 60 m på sprint mot 100/110 m häck i tiokamp utomhus.
– Det gäller att sätta starten för det finns inte så mycket möjligheter att ta igen något senare. Nu hade jag en väldigt bra inlöpning inför häckloppet men kom inte upp i löpningen riktigt efter starten, slog i första häcken och hittade sedan inte det viktiga rytmen, säger Fredrik som med 8.14 var sju hundradelar från det veckogamla perset.
Sedan satte han årsbästa med 4.85 i stav men hade behövt åtminstone en höjd till för att kunna nå en IVM-biljett.
– Jag bytte till en styvare stav på 4.95 men fick inte till det tekniskt. Man måste vara ännu mer offensiv i isättningen för att få ordentlig böj på staven och det lyckades jag inte med nu.
Inför avslutande 1000 m hade Fredrik tio sekunders försprång till Marcus Nilsson och var med 2:47.44 sju sekunder bakom Marcus i mål.
– Det betyder mycket när konkurrensen är så här bra! Riktigt kul att ”Mackan” och Ekholm verkligen är på G nu. Det ska bli spännande att se vad framför allt ”Mackan” kan göra i tiokamp i sommar då två av hans bästa grenar diskus och spjut tillkommer.
Närmast för Fredrik väntar inne-SM i Gävle kommande helg och där är fyra grenar aktuella.
– Jag är anmäld på 400 m, 60 m häck, stav och längd men kommer bara starta i en eller två. Nu gick det ju bra i höjd så jag efteranmäler mig kanske där!
I sommar siktar han som vanligt på att göra tre tiokamper.
– Götzis i slutet på maj blir den första och sedan EM i Berlin där jag hoppas vi blir tre svenska tiokampare. Sedan kör jag ytterligare en men var är inte bestämt än.
/Jonas Hedman

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=21816

Tidernas bästa ISM-prispall i sjukamp! Fr v Marcus Nilsson (silver), Fredrik Samuelsson (guld) och Fredrick Ekholm (brons).

 

 

 

 

 

 

 

Tidernas bästa ISM-prispall i sjukamp! Fr v Marcus Nilsson (silver), Fredrik Samuelsson (guld) och Fredrick Ekholm (brons).
Foto: Deca Text & Bild

Mångkamps-SM: Nytt rekord!

FEB
11

Andra dagen av mångkamps-SM i Norrköping blev riktigt händelserik och i manliga sjukampen kom avgörandet inte förrän i sista grenen 1000 m. Det hela slutade med nytt mästerskapsrekord på 5.908 poäng och den kanske bästa SM-sjukampen genom tiderna.
Hässelbys Fredrik Samuelsson övernattade med en 83 p-ledning före Lidingös Fredrick Ekholm som i sin tur var 60 p före Högbys Marcus Nilsson. I söndagens första gren 60 m häck var Fredrick snabbast med 7.98 mot 8.14 för Fredrik och personliga rekordet 8.28 för Marcus.
I stav satte Fredrick pers med 4.75 men tappade ändå till tredjeplatsen i sammandraget eftersom ledaren Fredrik förbättrade sitt årsbästa till både 4.75 och 4.85.

Vilken hoppning av Marcus!
Men framför allt klarade Marcus 5.05 och plockade in så mycket att det bara skilde 115 poäng till Fredrik Samuelsson inför avslutande 1000 m. Det motsvarar tio sekunder och eftersom Marcus är en riktigt bra löpare (pers 2:33.99i mot Fredriks 2:42.97) så var det inte avgjort.
Marcus satsade offensivt men hade inte riktigt formen för en supertid och var knappt sju sekunder före Fredrik i mål – 2:40.70 mot 2:47.44. Därmed vann Fredrik med 42 p på nya mästerskapsrekordet 5.908.
– Men det var väldigt nära att det blivit ännu jämnare. För Marcus var riktigt nära att klara personliga rekordhöjden 5.15 i stav i sista – han var över men rev på nerväg. Om han tagit så hade 1000 m blivit ännu tuffare, säger Janne Samuelsson som är tränare för Fredrik Samuelsson.
Marcus silverresultat blev 5.866 vilket är pers med 106 poäng och för upp honom till sjätte plats på den svenska genom-tiderna-listan. Fredrick Ekholm tog bronset på 5.682 (106 p från pers) medan fyran och M22-vinnaren Andreas Gustafsson förbättrade sitt månadsgamla personbästa med i det närmaste tvåhundra poäng till 5.536.

Bästa toppbredden genom tiderna
Fredrik Samuelsson gjorde med 5.908 p sin tredje bästa sjukamp, Marcus silverresultat är det bästa som noterats i ISM och Fredrik Ekholms 5.682 det näst bästa bronsresultatet sedan sjukampen blev officiell ISM-gren 1986.
Fredriks målsättning var att nå en poäng upp mot sextusen för att ha chans på en IVM-biljett, men det blir svårt nu eftersom konkurrensen är så hård.
Resultaten
/Jonas Hedman

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=21811

Mångkamps-SM: Fredrick hack i häl på Fredrik efter första dagen

FEB
10

I Norrköping leder Hässelbys Fredrik Samuelsson sjukampen efter första dagen men med 3.303 poäng är han inte mer än 82 före Lidingös Fredrick Ekholm som i sin tur är 60 före Högbys Marcus Nilsson. Ledningen är mindre än väntat och både Fredrick och Marcus har personliga rekord (5.788 resp 5.760) inom räckhåll inför söndagens tre avslutande grenar.
Lördagens höjdpunkt var höjd där Fredrik Samuelsson tog fem höjder i första försöket och sedan totalperset 2.08 i andra utan att vara på ribban! Det är en centimeter högre än hans tidigare bästa från EM i Amsterdam 2016 och tre centimeter bättre än inneperset satt i just Norrköping före tre år sedan.
Utmärkt hoppade även Fredrick Ekholm som klarade 2.05 – det högsta han hoppat på två år.
Andra höjdpunkter var Marcus Nilssons 15.46 i kula som var halvmetern från pers och innebar grenseger med två meter före Fredrik.
Fyra i sammandraget ligger Faluns Andreas Gustafsson (leder M22) och femma Ullevis Kevin Fankl och båda har personbästan inom räckhåll. Faktum är att fem man har chans att göra 5.500+ vilket aldrig hänt på ett mångkamps-SM. Fredrik Samuelsson jagar IVM-kval och behöver göra uppemot sextusen poäng vilket blir tufft men med riktigt bra resultat på 60 m häck, stav och 1000 m kan det gå vägen.

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=21796

Mångkamps-SM: Fredrik är på jakt efter IVM-kval

FEB
09

Lördags-söndag genomförs mångkamp-SM för seniorer, juniorer och ungdomar i Stadium Arena i Norrköping och det är bra startfält i inte minst seniorklasserna.
På manliga sidan är Hässelbys Fredrik Samuelsson ute efter tredje raka titeln i sjukamp och får också gälla som favorit. Förra helgen satt han personligt rekord på 60 m häck med 8.07 och förutom titeln så är målet också att kvala till inne-VM i Birmingham. Kvalkriterierna är inte glasklara eftersom det handlar om inbjudan men om Fredrik kan göra upp mot 6.000 poäng så finns chansen. Det personliga rekordet är 6.015 från inne-EM förra vintern där han var femma.
Hård konkurrens kan Fredrik räkna med från framför allt Högbys Marcus Nilsson medan Lidingös Fredrick Ekholm gör en intressant återkomst som mångkampare. Båda har kapacitet för 5.700 p och har visat form som kan leda till personliga rekord. För Marcus skulle det innebära en poäng bättre än de 5.760 p han gjorde 2014. Lägg till det Ullevis Kevin Fankl, trea i fjol, och Faluns Andreas Gustafsson och vi har fem man med kapacitet för 5.500+. Det var länge sedan vi hade så här bra toppbredd i mångkamps-SM!

Startlistorna
/Jonas Hedman

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=21790

 

12 namn klara för Craft Academy

 
DEC
13

Under onsdagens jullunch på Scandic Continental släpptes de 12 friidrottare som är med i Crafts nya satsning: Craft Academy. Bland dessa namn finns bland annat Angelica Bengtsson, Hanna Hermansson och Fredrik Samuelsson. På plats under jullunchen fanns Angelica.
– Hela landslaget är jätteglada att vara med i Craft. Det är inte så lätt att hitta sponsorer i allmänhet som idrottare så vi är väldigt tacksamma.
Det är förbundskapten Karin Torneklint och grengruppsansvariga inom Svensk Friidrott som tillsammans med Craft tagit fram just dessa 12 namn. Kravet var att man som aktiv ska ha siktet inställt på höga placeringar/medaljer vid EM, VM och OS.
De aktiva får genom projektet ett ekonomiskt stöd i den idrottsliga satsningen, utrustning från Craft för tävling och träning samt ett samarbete kring produktsutveckling.

Alla i talangprojektet
• Angelica Bengtsson, stavhopp
• Hanna Hermansson, medeldistans
• Maria Jansson, ultralöpning
• Henrik Larsson, sprint
• Linn Nilsson, medeldistans
• Madeleine Nilsson, tresteg
• Marinda Petersson, slägga
• Fredrik Samuelsson, mångkamp 
• Johan Rogestedt, medeldistans
• Fanny Roos, kula
• Sofie Skoog, höjdhopp
• Ida Storm, slägga

Läs mer om projektet
/Frida Hogstrand

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=21652

Prispallen i tiokamp var identisk med den i M22. Vinnaren Fredrik Samuelsson, tvåan Kevin Fankl, t v, och trean Andreas Gustafsson.

 

 

 

 

 

 

 

 

Prispallen i tiokamp var identisk med den i M22. Vinnaren Fredrik Samuelsson, tvåan Kevin Fankl, t v, och trean Andreas Gustafsson.
Foto: Deca Text & Bild

SM mångk.: Tredje raka för Fredrik

SEP
10

Avslutningsdagen av mångkamps-SM på Campusvallen i Linköping genomfördes i blåst och mulet väder med 15-talet grader. Men ju längre eftermiddagen led ju mer visade sig solen och de sista timmarna var det riktigt skönt.
I tiokampen började Hässelbys regerande mästare Fredrik Samuelsson dagen med en 70 p-ledning före Ullevis Kevin Fankl och drygade ut den ytterligare på 110 m häck (14.91) och diskus (42.41). Kevin hade 15.32 respektive 41.97 (pers med 19 cm) medan Faluns Andreas Gustafsson var snabbast av alla på häck med personliga rekordet 14.89. Spårvägens Sebastian Ruthström fastnade tyvärr med släpbenet på tredje häcken och rullade runt på banan. Han tog sig till slut i mål men bröt efter diskus.

Avgörandet kom i stav
I åttonde grenen stav fick Kevin det inte att stämma trots sol och rak medvind. Ingångshöjden 4.02 blev hans slutresultat att jämföra med 4.62 i persserien och där avgjordes i princip kampen om guldet eftersom Fredrik klarade just 4.62.
Via 51.79 i spjut utökade hässelbyaren ledningen till 267 poäng inför avslutande 1500 m där han med 4:49.63 sprang hem guldet på 7.436 poäng.
– Resultatmässigt var det inte en så bra helg men jag har haft en del skavanker efter JEM22 i juli. Det är bara en vecka sedan jag bestämde mig för att vara med och målet var att försvara guldet. Jag har fortfarande lite ont i foten men jag tar med mig framför allt 400 m och diskus, säger Fredrik vars personliga rekord är 8.167 p från Götzis i maj.
– Jag hade tre mål inför säsongen och det var att överträffa 8.100 poäng, kvala in till VM och ta medalj på JEM22. Jag nådde alla så det är jag nöjd med även om jag tvingades bryta VM.

En SM-rad som kommer att växa
SM-guldet är Fredriks tredje i följd i tiokamp och femte raka om man även räknar sjukamp inomhus.
– Lennart Hedmark är ju värst med sju titlar i tiokamp och det hoppas jag kunna slå någon gång i framtiden, säger Fredrik.
Silvret tog Kevin Fankl på 7.147 vilket var hans tredje raka medalj medan det var allra första SM-medaljen för Andreas Gustafsson (7.067).
De tre pristagarna är 22, 21 respektive 20 år gamla så framtiden ser ljus ut!
Resultat alla klasser
Grenresultat
/Jonas Hedman

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=21436

 

Inget lyft för Fredrik Samuelsson i längd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inget lyft för Fredrik Samuelsson i längd.
Foto: Deca Text & Bild

VM-tiokampen efter två grenar

AUG
11

Efter mindre goda 11.24 på 100 m gjorde Fredrik Samuelsson tre längdhopp just över sju meter och samtliga i motvind. 7.11 som längst var knappast något han var nöjd med eftersom han hade 7.50 i sin personliga rekordserie. Därmed tappade han ytterligare 95 p mot persserien och ligger 27:a av 35 startande på 1648 p efter två grenar. Leder gör Tysklands Rico Freimuth på 1898 p.
Det verkar som att Fredrik inte har lyckats bevara den fina form han hade i sina två tidigare tiokamper i år då han gjorde 8.172 (Götzis) respektive 8.010 på JEM22 i Polen där han tog silver. Men det var just det sistnämnda mästerskapet som var hans stora mål för sommaren.
Resultaten
/Jonas Hedman

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=21292

Fredrik har inlett VM-tiokampen

AUG
11

Förste svensk på Olympiastadion i London på fredagen var Hässelbys Fredrik Samuelsson som inledde tiokampen med 100 m. Det blåste tyvärr motvind (-1.4) vilket höll ner tiderna och poängen. Fredrik sprang i mål som sjua på 11.24 i det tredje heatet av fyra efter att inte ha fått till startmomentet och accelerationen.
Ingen optimal inledning för Fredrik vars personliga rekord är 10.81 från den personliga rekordserien i maj. Dagens 11.24 gav 808 p och han tappade därmed 105 p jämfört med persserien som slutar på 8.172. Nästa gren är längd.
Resultaten
/Jonas Hedman

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=21291

Fredrik Samuelsson är redo för VM-debut!

Fredrik Samuelsson är redo för VM-debut!
Foto: Deca Text & Bild

Tre VM-svenskar under fredagen

AUG
11

Hässelbys Fredrik Samuelsson inleder tiokampen i London under förmiddagen och under kvällspasset springer Hanna Hermansson (800) och Kalle Berglund (1500) semifinal.

11.00 M Tiokamp: Fredrik Samuelsson gör sitt andra utomhusmästerskap efter tiondeplatsen i EM i fjol och gör sin bästa säsong så här långt. I Götzis i slutet på maj förbättrade han sitt personliga rekord med hela 266 poäng till 8.172 och tog i juli silver i JEM22 i Polen. Hans personbästa placerar honom på 16:e plats i startfältet baserat på årsbästa där Tysklands Rico Freimuth toppar med 8.663.
De fem första grenarna avgörs under fredagen och resterande under lördagen då allt avslutas med 1500 m.
Fredagen inleds med 100 m följt av längd, kula och höjd innan dagen avslutas med 400 m.
Startlista första grenen 100 m
Startlistan
/Jonas Hedman

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=21290

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Deca Text & Bild

JEM22: Silver-Fredrik över 8000

JUL
16

Med ännu en viljeinsats lyckades Fredrik Samuelsson att ta sig över 8.000 poäng och ta hem silvermedaljen i tiokampen på JEM22.
Hässelbyaren landade på 8.010 poäng.
– Att jag står här nu och har fullföljt den här mångkampen, det är helt sjukt. Med tanke på smärtan i knät, skenbenet och vaden. Det är som en kniv som sticker in. Innan häcken frågan farsan om jag inte skulle bryta innan häcken.Då förstår man att det är illa när han aldrig sagt så förut. Jag sa bara att hur många junior-EM 22 har jag kvar? Inget, det här är mitt sista. Jag ville avsluta med att stå på pallen, säger Fredrik Samuelsson.
Tjecken Sykora överträffade sig själv i ett flertal grenar och vann på 8.084 efter grensegrar på 110 meter häck, diskus och spjut under söndagen. Juniorvärldsmästaren (2014) var ett par placeringar och 52 poäng bakom Samuelsson i Götzis, men behövde bara kontrollera den avslutande 1500-ingen.
Fredrik presterade riktigt bra i kasten med mångkampspers i diskus och allpers i spjut, men tappade värdefulla poäng i toppgrenen stav. De sista krafterna gick till en av hans bästa 1500-lopp. 4:37.71 var cirka en och en halv sekund vad som krävdes för att ta sig över 8.000.
– Jag blev riktigt inspirerad av (Andreas) Kramer när han tog guld när vi var inne på spjutet. Jag var Europaledare när jag kom hit, målet var guld när jag kom men med tanke på allt är jag sjukt nöjd med silvret, säger Fredrik.
Stavhoppet blev en jobspost för alla tre svenskarna. Kevin Fankl och Sebastian Ruthström tappade även i spjut. Sistnämnde både ineldde och avslutade annars dagen med nya pers, på 110 meter häck och 1500 meter.
Ullevis representant slutade på 13:e plats med 7.340 poäng. Spårvägens Ruthström kom upp i 7.190 på 17:e plats – i båda fallen det nästbästa som de har presterat.
/Lorenzo Nesi (text) och Frida Hogstrand (intervju)

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=21130

JEM22: Fredrik 3:a inför sista passet

JUL
16

Med 14.35 i häck och en utdelning på 930p klättrade Fredrik Samuelsson upp på bronsplats i summeringen. I diskusen fick han med sig 43.21 och 730p medan han i stavhoppet var han illa ute på 4.70 men lyckades ta sig över med darrande ribba till en jublande gul-blå publik. Dessvärre stannade hans hoppning på just 4.70 också. Inför spjutet har Fredrik nu 6591p.
Sebastian Ruthström och Kevin Fankl pressade varandra i tredje häckheatet. Efter en något trög start kom Sebastian tillbaka i slutet av loppet och fällde sig före andre svensk, Kevin. Sebastian sänkte därmed sitt pers med fyra hundradelar. Hässelbys Kevin gick i mål på 15.49.
– Det var ett helt okej lopp, pers men med några hårda islag, säger Sebastian.
Hur sammanfattar du gårdagen?
– Bra och okej i allt förutom kulan som förstörde allt. Jag ligger jämn med min persserie i allt förutom just kulan så nu är det bara plocka lite i varje gren, säger Sebastian efter häckloppet.
Diskusen gav 38.68 och en tredjeplats i B-gruppen. I stavhoppet lyckades Spårvägskillen endast få med sig ett godkänt hopp, detta på 4.20, en bit ifrån det unga perset på 4.70. Sebastian gjorde speciellt ett gott försök på 4.30 som kom i sista rundan där han var högt över med slog i med ena låret på nervägen. För Kevins del slutade stavhoppet på 4.40. Men i diskusen fick han med sig ett säsongsbästa på 39.81. Han slutade tvåa i sin grupp efter persande italienaren Jacopo Zanatta.
/Frida Hogstrand

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=21123

JEM22 fm4: Tiokampen rullar på

JUL
16

Under förmiddagen är det endast tiokamparna Fredrik Samuelsson, Sebastian Ruthström och Kevin Fankl som tävlar för svensk del.
9.30 Tiokamp 110 m häck
Fredrik Samuelsson har efter en stark avslutande 400m klättrat upp till en fjärdeplats i summeringen. Hässelbykillen öppnar nu den svenska truppens 4:e dag genom starten i det första heatet. Fredrik har den bästa tiden (14.10) inför startskott.
10.20 Tiokamp diskus 1 
Fredrik kastar i den starkaste kastgruppen där alla har tagit sig över åtminstone 42.00 i år. Svensken har själv gjort 44.77.
11.38 Tiokamp diskus 2
Sebastian Rutström har inför sin kastning säsongens bästa kast i kastgrupp två (41.72). Tredjeplatsaren Elmo Savola kan vara någon för Kevin och Sebastian att se upp för. Finländaren har ett pers på 43.65.
13.25 M Tiokamp stav
Den svenska trion hoppar alla i den första gruppen. Tyska Torben Blech har hoppat starka 5.30 och kan bli någon att hålla ett öga på.
Mer information kring svenskarnas fm-pass
/Frida Hogstrand 

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=21119

 

Foto: Deca Text & Bild

JEM22: Fredrik 18 poäng från täten

JUL
15

Fredrik Samuelsson har inte haft någon toppdag under tiokampens inledning på Junior-EM. Men det syntes att det inte var något fel på viljan när han tog kommandot över 400 meter. Trots stumnande ben höll han undan över upploppet på det första och bäst seedade heatet, som han vann på 48.99.
Det var en tiondel snabbare än fjolårsperset och den första grenen där han överträffade rekordserien från i Götzis i våras. Där hade hässelbyaren samlat 4.271 poäng efter den första dagen och avslutade på 8.172 vilket är det bästa personliga rekordet bland deltagarna i Bydgoszcz.
Tack vare segern på 400 kunde Fredrik knapra in på täten. Han har hela tiden legat kring fjärde plats. Men med 4.112 poäng är han nu bara 18 efter ledarduon Andraloits och Oberholzer. Finländaren Savola skuggar en poäng efter vitryssen och schweizaren. Den på förhand förväntade huvudkonkurrenten Sykora är 27 poäng bakom Samuelsson.
Kevin Fankl, Ullevi, var jämn med sin rekordserie, som han noterade för en månad sedan, efter bland annat pers på 100 meter (11.04) årsbästa i kula (13.68), Men på 400 meter tappade ulleviiten halvsekunden och har med 3.837 ett underskott på 46 poäng.
Han ligger på fjortonde plats, tre före Spårvägens Sebastian Ruthström, som avslutade med ett pers på 400 (51.02) och landar på 3.707, 60 efter den serie som gav 7.467 på Lag-EM för bara två veckor sedan.
– Målet var nog egentligen att gå fullt mot den personliga rekordserien och nu är det bara plocka så många poäng som möjligt imorgon också, sade Kevin på väg ut från arenan.
/Lorenzo Nesi (text) & Frida Hogstrand (intervju)

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=21114

JEM22 em3: Finalernas tid

JUL
15

Med tiokampen igång följer även semi/finaler för flera svenskar. Eftermiddagens hålltider finns nedan.
15.45 Tiokamp höjd
Efter förmiddagens uppstart av tiokampen ligger Fredrik Samuelsson femma (10.98 – 7.21–13.98). En tydligt besviken Fredrik tar nu nya tag inför eftermiddagens alla grenar. Kevin och Sebastian har inför höjdhoppet placeringarna 11 och 17.
19.40 Tiokamp 400m
Dagens avslutande mångkampsgren för Fredrik, Kevin och Sebastian. Svenskarna är alla fördelade över de tre olika heaten med Kevin och Sebastian på varsin ytterbana och Fredrik på tvåan.

/Frida Hogstrand

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=21110

JEM22: Dags att tända tiokampens eld

JUL
15

En förmiddag med både kast, hopp, stötar, och sprint väntar den svenska truppen under lördagens förmiddagspass. Till start kommer vi bland att få se Fredrik Samuelsson dra igång sin tiokamp och Västeråstjejen Sofi Flink på spjutansatsen.
10.05 Tiokamp 100m
Fredrik Samuelsson, Kevin Fankl och Sebastian Ruthström drar under lördagsmorgonen igång tiokampen. Fredrik toppar i nuläget Europastatistiken 52p före Jirí Sýkora. Fredrik får möta rivalen redan på 100 meter där det redan i första grenen kan bli väldigt jämnt. Säsongsbästa visar liten fördel åt svensken.
11.00 Tiokamp längd
Fredrik har under säsongens gång hoppat 7.53 som bäst, några decimeter ifrån karriärens längsta på 7.81 för tre år sedan.
12.35 Tiokamp kula
På pappret visar denna gren fördel till Jirí Sýkora på 15.06. Skulle han få iväg en sådan stöt under dagens mångkamp behöver Fredrik utöka sitt pers för att matcha.

Mer information om dagens startet
/Frida Hogstrand

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=21105

Fredrik Samuelsson, Hässelby, och Daniel Ståhl, Spårvägen, är uttagna och laddade för VM London.

 

Fredrik Samuelsson, Hässelby, och Daniel Ståhl, Spårvägen, är uttagna och laddade för VM London.
Foto: Deca Text & Bild

Fem nya namn till VM-truppen

MAJ
30

Runt lunchtid under tisdagen släpptes fem nya namn till VM i London i augusti. Armand Duplantis, Meraf Bahta, Fanny Roos, Daniel Ståhl och Fredrik Samuelsson är de fem aktiva som Karin Torneklint nu valt att ta ut. Hittills är det totalt tio aktiva som tagits ut.
– Det känns otroligt positivt, jag räknar med en stor trupp på ca 25 personer till VM. I vissa grenar är det väldigt tight, exempelvis stavhoppet, där är det tre damer som redan kvalat inomhus så det kan bli en tuff gren, säger Karin Torneklint.
Fredrik Samuelsson, Hässelby, klarade VM-gränsen (8.100 poäng) i helgens tävling i Götzis. Under tisdagen blev han alltså uttagen till sitt första VM efter sitt nya pers 8.172 poäng.
– Fantastiskt roligt, det var spännande att följa hans mångkamp. Han klarade kvalgränsen klart så där var det inget snack om saken, säger Karin.
– Det blir första VM-starten så det blir kul. Målet för säsongen var VM och JEM i Polen så vi har lagt planen utifrån de tävlingarna. Såklart att det är kul att det gick bra redan i början, säger Fredrik Samuelsson.

Alla uttagna
/Frida Hogstrand

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=20873

8.172 för Fredrik!

MAJ
28

Efter 4:39.52 på avslutande 1500m blev det sammanlagt pers med nästan trehundra poäng, VM-kval med 72 poäng och avancemang till platsen som ny 5:a genom tiderna för hässelbyaren.
Och under de senaste 20 åren är det bara Nicklas Wiberg – VM och Götzis 2009 – som har överträffat Fredrik Samuelssons totalpoäng!
8.172 är dessutom den högsta summan någonsin av en svensk M22:a, 68 p över Marcus Nilssons toppnotering från 2013.
Tittar man litet närmare på Fredriks serie ligger nyckeln till det stora poänglyftet framförallt i de korta löpningarna 100m, 400m och i synnerhet 110m häck. En stor plusgren jämfört med tidigare tiokamper var även stav, även om det lyftet ju kom redan i vintras på inne-EM.
De övriga hoppen och kasten liksom 1500m var ”helt OK”, så även om perset höjdes kraftigt vore det fel att beteckna serien som en ”total fullträff”. Det var ju ”bara” två nya grenpers och det fanns uppenbart förbättringsutrymme i ”helt OK”-grenarna.
I och med VM-kvalet nu har Fredrik två internationella mästerskap framför sig senare i sommar: JEM22 i Bydgoszcz i mitten på juli och VM i London fyra veckor senare.
/ A. Lennart Julin

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=20870

Götzis med en gren kvar:
Fredrik jagar åtta-å-två!

MAJ
28

Efter en mycket bra förstadag låg Fredrik Samuelsson 189 poäng före sin serie vid EM i Amsterdam förra sommaren. Fortsättningen under söndagen har varit ännu bättre:
I de tre första grenarna gick han ytterligare plus: På häck med 70 p, i diskus med 11 p och i stav med 91 p! Dvs övertaget på 7.875-serien från EM var med två grenar kvar uppe i hela 361 p!
Med samma avslutning som i Amsterdam (58.44 i spjut och 4:34.78 på 1500m) skulle Fredrik alltså hamna på svindlande 8.236 poäng! Vilket skulle föra upp honom som 4:a genom tiderna bakom Nicklas Wiberg, Henrik Dagård och Sten Ekberg!!
Första spjutkastet blev sidådär men 55.21 innebar ändå att han – även utan ytterligare förbättring i spjut – bara skulle behöva höga 4:48 på avslutande 1500m för att VM-kvala (gränsen är 8.100)!
Ökade med en meter i andra (till 56.21) vilket gav 15 poäng till så VM-kravet ändrades till 4:51. Sista kastet hamnade utanför sektorn, men var knappast längre.
Så därför gällde följande tider inför 1500m för Fredrik:
– För pers: 5:30.77
– För 8.000: 5:08.73
– För 8.100 (VM-kval): 4:51.35
– För 8.200: 4:35.25
På EM i fjol hade Fredrik alltså 4:34 … 1500m-starten är planerad till kl 18.00.
/ A. Lennart Julin

Götzis: Superstart för Fredrik!

MAJ
28

Nytt dunderpers för Fredrik Samuelsson inledde den andra dagen på tiokampen i Götzis. I stenhård kamp med tyske Brugger pressade sig Fredrik ned till 14.10 i godkända +1.4 m/s! Det var över halvsekunden bättre än i personliga rekordserien!!! Vilket gav inte mindre än 70 pluspoäng!
Vilken drömstart på söndagen för Fredrik i jakten på ”dröm-8” och VM-kvalet åtta-å-en- Han ligger nu 259 p före EM-serien som slutade på 7.875. Liten addition: 7.875 + 259 = 8.134 ….
I själva tävlingen ligger Fredrik – som hade ett av de blygsammaste ingångspersen – nu 8:a med bara 56 p upp till 3:an.
Diskusen började litet skakigt med kryss och 36.20 men i tredje samlade Fredrik ihop sig bra och fick upp goda 40.03. Vilket innebar att han återigen gick plus på sin EM-insats i fjol. Nu är övertaget på den serien uppe i 270 p!
I Amsterdam hade Fredrik 4.70 (stav), 58.44 (spjut) och 4:34.78 (1500m) i de tre sista grenarna.
Nu i staven har han hittills klarat 4.40, 4.60, 4.70 och 4.80 vilket innebär att han återigen går plus på sina bästaserier. Så Fredrik kommer att vara minst +300 (på 7.875) inför de två sista grenarna!
Och så kom 4.90 i tredje – med luft!!! Och det stannade inte där: 5.00 med lätt ribbkontakt i andra! +361 p nu!
Dröm-8, VM-kval 8.100 väldigt nära – och t o m 8.200 inom räckhåll!
/ A. Lennart Julin

Götzis: Fredrik på väg mot dröm-8!

MAJ
27

Blixtrande start för Fredrik Samuelsson med dunderperset 10.81 i godkänd vind på 100m – i sin perserie inledde han med 10.98! Vår juniorsjukamperska Bianca Salming började med 14.87 på häck.
Båda fortsatte stabilt med 7.50 i längd resp 1.80 i höjd. Fredrik är nu 39 p efter persserien (som innehöll en superträff i just längd) men 120 p före EM-serien i somras som till slut missade totalpers med bara 9 p.
Lång väg – åtta grenar – kvar förstås men öppningen signalerar att möjligheten att bli Sveriges 10:e genom tiderna över 8.000 är stor.
Redan första kulstöten – utepers 14.40 – förde sedan Fredrik förbi alla sina tidigare serier efter tre grenar: 2.591 mot 2.574 i perset och 2.446 på EM! Och efter 2.03 i höjd och mångkampspers 49.26 på 200m nådde Fredrik totalt 4.271 p under första dagen.
Därmed ligger han 189 p före sin serie vid EM i fjol som slutade på 7.875. Med en andradag som den i Amsterdam skulle han alltså hamna klart över 8.000-gränsen, ja t o m nosa på VM-kvalet 8.100!

Arrangörens live-resultatsida
/ A. Lennart Julin

Foto: Deca Text & Bild

Vilken mångkamp av Fredrik – 5:a och över 6.000 p!

MAR
05

Hässelbys Fredrik Samuelsson gjorde en riktigt bra sjukamp på EM i Belgrad och klarade andra dagen för första gången dröm-5 i stav. Sedan avslutade han med ett heroiskt 1000 m-lopp, nådde till slut 6.015 poäng och överträffade drömgränsen som andre svensk. I sammandraget innebar det en femteplats (sedan Serbiens Dudas diskats på 1000 m och där fick noll poäng).
– Stavhoppet var min bästa gren och att komma med i femmetersklubben är underbart. Jag hade ju till och med två riktigt bra försök på 5.10! Och det var riktigt rörande att se farsan och den tyske tränaren kramas när jag tog fem meter! säger Fredrik.
Serien innehöll tre grenpers – 60 m, stav och 1000 m – men framför allt så klart 6.015 poäng! Serien i sin helhet: 60 m 7.06, längd 7.40, kula 14.24, höjd 2.01, 60 m häck 8.18, stav 5.00 och 1000 m 2:42.97.
/Jonas Hedman och Magnus Fridell

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=20658

Fredrik om debuten: ”Över förväntan”

FEB
28

Fredrik Samuelsson väntade inte med resultaten. Redan i säsongsdebuten slog han till med personligt rekord i mångkamp med 297 poäng, det nya perset ligger nu på 5920 poäng. Ett resultat som tog upp honom som trea i Sverige genom alla tider. Friidrottskanalen fick ett snack med Hässelbykillen inför veckans IEM.
/Frida Hogstrand

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=20600

Fredrik Samuelsson och Bianca Salming vann båda guld i mångkamps-SM i Uddevalla förra helgen. Nu väntar större utmaningar i Belgrad.

Fredrik Samuelsson och Bianca Salming vann båda guld i mångkamps-SM i Uddevalla förra helgen. Nu väntar större utmaningar i Belgrad.
Foto: Ryno Quantz

Mångkamparna klara för inomhus-EM

FEB
21

Sent i eftermiddags kom beskedet från Europeiska Friidrottsförbundet att både Fredrik Samuelsson, Hässelby, och Bianca Salming, Tureberg, fått en inbjudan till inomhus-EM:s mångkamper i Belgrad.
Förbundskapten Karin Torneklint är väldigt glad över beskedet.
– Det känns jätteroligt att både Fredrik och Bianca fått det här beskedet. Det har varit en jobbig väntan för dem när de själva inte haft avgörandet i sina händer, så därför är det väldigt kul att de nu kan lägga allt fokus på att komma så bra förberedda till Belgrad som möjligt. Det ska bli roligt att följa deras tävlingar och jag tror och hoppas att deras fina form håller i sig, säger Karin.
Den svenska truppen består nu av 24 aktiva varav totalt nio blivit uttagna i dag.
/Magnus Fridell

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=20568

Dubbelt Hässelby med vinnaren Fredrik Samuelsson i mitten och tvåan Petter Olson t v. Bronset tog Ullevis Kevin Fankl.

Dubbelt Hässelby med vinnaren Fredrik Samuelsson i mitten och tvåan Petter Olson t v. Bronset tog Ullevis Kevin Fankl.
Foto: Deca Text & Bild

Försvarad titel för Fredrik

FEB
12

I mångkamps-SM i Uddevalla gjorde Hässelbys Fredrik Samuelsson en ny bra sjukamp och landade på 5.875 poäng – bara 47 från persserien för en månad sedan. Silvret tog klubbkamraten Petter Olson som med 5.693 var drygt tvåhundra poäng från det tre år gamla personliga rekordet.
Fredrik inledde söndagen med att sänka 60 häckperset med 0.02 till 8.16 och klarade sedan 4.73 i stav efter tre försök på 4.83 (i persserien tog han 4.85). Petter imponerade med att ta 5.03 – hans bästa på två år.
Medaljerna var i praktiken fördelade inför avslutande 1000 meter där Fredrik hade chans att slå sitt personliga rekord på 5.920 p om han tangerade perset 2:43.51. Petter hade chans på 5.800 om han sprang på sitt bästa (2:39.97).
De två hjälptes åt med dragjobbet tillsammans med Ullevis Kevin Fankl och alla tre nådde målet på 2:47-2:48.
Kevins 5.402 innebar personligt rekord med nästan trehundra poäng. Högbys Marcus Nilsson bröt sjukampen efter stav. Fredrik vann M22-titeln, Kevin tog silvret och Spårvägens Andreas Almlöf bronset.
/Jonas Hedman

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=20531

Utmärkt mångkampsstart för Fredrik

FEB
12

Hässelbys Fredrik Samuelsson inledde SM-sjukampen i Uddevalla på ett övertygande sätt och ligger 23 poäng före den personliga rekordserie på 5920 p han åstadkom för en månad sedan. I första grenen 60 m satte han pers med 7.07 och sedan följde 7.33 i längd, 14.12 i kula och 2.03 i höjd.
– En stabil början utan någon riktig träff. Jag var väldigt nära i sista på 2.06 i höjd och det hade varit kul att få med sig, säger Fredrik som är optimistisk inför söndagen.
Han ligger 229 p före klubbkamraten Petter Olson som i sin tur skuggas av Marcus Nilsson och Kevin Fankl. Petter jagar också IEM-kval men hittade inte flytet och både 6.96 i längd och 13.58 kula kom i sista försöken som föregicks av två kryss.
Under söndagen avslutas sjukampen med 60 m häck, stav och 1000 m och då kör även K, K22 och F19 med Bianca Salming som favorit till seniortiteln.
/Jonas Hedman

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=20525

 
I somras blev det EM-start utomhus här i Amsterdam och nu pekar mycket på att det blir även EM inomhus i vinter i Belgrad för Fredrik.

 

I somras blev det EM-start utomhus här i Amsterdam och nu pekar mycket på att det blir även EM inomhus i vinter i Belgrad för Fredrik.
Foto: Deca Text & Bild

Det har pratats mångkamp på radion

JAN
18

När Hässelbys Fredrik Samuelsson förra helgen slog till med 5.920 poäng gick han inte bara in som svensk trea genom tiderna utan också upp i topp på världsårsbästa.
Aktuella sjukampsstatistiken för världen
Självklart beror det mycket på att det är väldigt tidigt på säsongen – det har inte körts så många sjukamper hittills i vinter – men faktum är att 5.920 är en summa som när säsongen är över brukar ge en placering på slutliga topp-20 i världen och topp-10 i Europa.
Och då skall man dessutom veta att i mångkamp görs nästan alla de slutliga toppresultaten just på de stora mästerskapen (EM resp VM) och att Fredriks pers nu kom direkt i säsongsupptakten. Så även Fredrik har alltså fortfarande den ”mästerskapseffekten” outtagen.
Typiskt var att hans grenserie i Sätra – trots att den gav pers med ca trehundra poäng totalt – faktiskt till fem sjundedelar utgjordes av ”stabilt OK” och till bara två sjundedelar ”anmärkningsvärt bra”.
Den aktuella positionen som världsetta uppmärksammades av P4 Stockholm som hade Fredrik som gäst på tisdagseftermiddagen. För den som missade den sändningen (alla har ju inte P4 Stockholm i sin radio) finns det möjlighet att i efterhand:
lyssna på intervjun ”Fredrik, världsettan från Hässelby” via nätet.
/ A. Lennart Julin

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=20429

 

5920 p lyder Fredrik Samuelssons nya pers. Foto: Fredrik Samuelsson Instagram.

5920 p lyder Fredrik Samuelssons nya pers. Foto: Fredrik Samuelsson Instagram.

Härlig inledning av friidrottsåret

JAN
09

Friidrottsåret 2017 har redan inletts med full fart. Många av de svenska toppaktiva är just nu på träningsläger runt om i världen medan några redan har tävlingsdebuterat.
Förutom Armand Duplantis fina säsongsöppning i helgen sprang Turebergs Napoleon Solomon i lördags terränglopppet Great Edinburg Xcountry där han representerade det Europeiska laget i seniorklassen. I tävlingen möttes Europa, USA och Storbritannien.
Solomon gjorde ett mycket starkt lopp och sprang in på 15:e plats i det 8 km långa racet, 1:19 efter Leonard Korir, USA men blott 33 sek efter självaste Mo Farah. Det var efter ”Nappes” sjätteplats i M22 på terräng-EM i december som han blev uttagen till Europalaget.
I helgen gjorde Hässelbys Fredrik Samuelsson också en lysande säsongsöppning genom att sätta personligt rekord med 5920 p vid Stockholms mångkamps-DM. Serien innehöll pers i stav, 60 m och 1000 m.
Fler poäng i en inomhusmångkamp har tidigare bara gjorts av Fabian Rosenquist (5.979 2013) och Henrik Dagård (6.142 1995).
/Fredrik Trahn

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=20412

En efter en föll motståndarna i häckloppet på EM, men Fredrik Samuelsson stod på benen och vann loppet. Ett av årets bästa minnen enligt Fredrik.

 

En efter en föll motståndarna i häckloppet på EM, men Fredrik Samuelsson stod på benen och vann loppet. Ett av årets bästa minnen enligt Fredrik.
Foto: Deca Text & Bild

Samuelsson inför galan:
”Att allt kan hända i häck fick vi bekräftat!”

OKT
31

Inför Friidrottsgalan låter friidrott.se de nominerade minnas tillbaka på sina säsonger. Hässelbys Fredrik Samuelsson gjorde debut i seniorlandslaget och blev EM-tia i tiokampen i Amsterdam. För det är han nominerad till priset för Årets genombrott i landslaget.
– Jag ville ta vara på chansen även om jag har många år framför mig och försöka se möjligheter.

Hur kändes det att bli uttagen till EM?
– Det var såklart väldigt inspirerande för mig för det är ju mästerskapen man har siktet inställt på. Tidigare har jag varit med på juniormästerskap, men att kvala in och delta på sitt första seniormästerskap var kanske lite extra nervöst men också desto häftigare. Det gäller att ta ett steg i taget i utvecklingen och uppskatta dessa stunder samtidigt som jag ändå strävar framåt hela tiden. Att få vara med under EM var en upplevelse och jag ville ta vara på chansen även om jag har många år framför mig. Att försöka se möjligheter, njuta och bjuda vänner och familj på en show var tanken.

Vad minns du mest från äventyret i Amsterdam?
– Tänker jag tillbaka på mästerskapet så snurrar det runt en massa minnen i huvudet. Jag minns hur nervös jag var när vi gick ut till 100-metersstarten, lägg därtill att just jag själv efter en tjuvstart i fältet lyckas tangera Världsrekordet i reaktionstid, 0.101s. Hade jag haft 2 tusendelar snabbare hade vi inte gjort den här intervjun idag, haha!
– Jag minns den fantastiska atmosfären på arenan och stödet från ”Den gula väggen”. Hur höjdhoppskurvan kokade när jag klarade 2.07 och monstervrålade ut min glädje. Ett annat starkt minne är den andra dagens inledande häcklopp. Jag hade bland de sämsta persen i fältet, två gubbar ramlar på andra häcken och två andra trasslar in sig. Det var kaos! Jag gör ett kanonlopp och vinner heatet på 14.65 i -1,3 meter per sekund. Då var farsan, som också är min coach, stolt. Att allt kan hända i häck fick vi bekräftat!
– Avslutningsvis var det alltid lika uppskattade ärevarvet inför den fullsatta arenan magiskt. När jag säger att tiokamp är hatkärlek tror jag de flesta inom mångkampens värld förstår vad jag menar, därför är känslan av att vara klar efter två långa dagar ren och skär lättnad.

Hur ser du på ditt friidrottsår 2016? 
– Jag är väldigt nöjd med året, karriärens hittills mest händelserika och även bästa säsong. Jag har fått tävla i Götzis, tiokampens Mekka, placerat mig som tia på EM i mitt första seniormästerskap samt avslutade säsongen med att försvara mitt SM-Guld på den bästa poängsumman sedan år 2000. Jag har samlat på mig oerhört mycket erfarenheter inför kommande år.
– Tyvärr var vindarna i Amsterdam inte på vår sida, det sabbade lite chansen på att nå över 8.000 poäng som jag ville åt, den där magiska siffran. Det hade suttit fint, men det tar vi nästa år med marginal!

Vad betyder nomineringen för dig?
– Nomineringen i sig är en rolig bekräftelse på att man gjort något bra och uppskattat i den blågula dressen. Det är inte varje dag man blir nominerad till ett pris. Det ger en extra kick inför förberedelserna för 2017. Jag vill tillägna nomineringen till hela Team Samuelsson, den satsning och uppoffringar som vi gör är inte något som växer på träd kan jag lova.
Se alla nomineringar till Friidrottsgalan.
/Magnus Fridell

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=20227

SM-guld till Fredrik och Bianca

SEP
11

Den svenska mästaren i tiokamp blev som förutspått Fredrik Samuelsson, 21. Hässelbykillen öppnade dagen med en grenseger i häcken, närmare sekunden före tvåan i loppet (14.64). Knappa halvtimmen efter häckloppet kastade han iväg diskusen över perslinjen och vann även dagens andra gren med resultatet 42.18. Spårvägens Sebastian Ruthström tog en något väntad grenseger i spjutet med resultatet 58.99 före Samuelssons 55.77 i sista kastet. Ruthström har ett pers på 67.46.
Sista gren (1 500 meter) vanns av Hässelbys Axel Ohlsson på 4:30.05 följt av Jonathan Carbe på 4:31.84. Samuelsson slutade trea i loppet på 4:50.54, vilket trots detta gav honom segern i tiokampen. 21-åringens slutpoäng 7.788 gav dessvärre inget nytt pers. Å andra sidan räckte resultatet för att bli svensk mästare i tiokamp. Återigen.
Sebastian Ruthström slutade tvåa på 7.211 poäng och bronsmannen Kevin Fankl plockade hem 6.803 poäng.
Patrik Andersson behåller med andra ord sin tiondeplats på genom tiderna-listan ett tag till.

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=20098

 

Foto: Deca Text & Bild

Stark första dag av Samuelsson

SEP
10

Mångkamps-SM:s första dag bjöd på flera fina prestationer i ett blåsigt Falun. Hässelbys Fredrik Samuelsson, 21, tog snabbt kommandot över herrarnas tiokamp när han efter första dagen plockade hem fyra av fem grensegrar.
Första startskott ledde till dagens bästa resultat när EM-tian vann 100 meter på 10.99, endast hundradelen från det personliga rekordet. Samuelsson fortsatte addera in de högre poängen genom att vinna längdhoppet på 7.36 (+2.6), kulan, som dessutom resulterade i nytt pers med 17 cm (14.19) samt höjdhoppet där han tillsammans med Spårvägens Sebastian Ruthström, 19, stannade på 1.99.
Jonathan Carbe rubbade Samuelssons vinnarsvit i dagens avslutande 400 meterslopp när han vann på tiden 49.45 före Hässelbykillens 49.80.
– Med tanke på att det är sent på säsongen så får jag vara nöjd med hur jag presterade i dag, säger Fredrik Samuelsson.
Efter dag ett leder med andra ord Samuelsson på fina 4.121 poäng före Ruthströms 3.765 och Ullevis Kevin Fankl, 20, på 3.688. På sjätte plats hittar vi snart 46-årige Mattias Sunneborn på 3.330 poäng.
Med 39 poäng före EM-serien bådar andra dagen gott för 21-åringen som har nytt pers som mål.
– Jag siktar på att slå farbror och farsans kompis Patrik Andersson som ligger tia genom tiderna på 7.926 poäng, om vädret och vindarna är med oss så att säga. Perset på 7.884 poäng är grundmålet, säger han.

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=20095

Som vanligt var det väldigt bra stämning bland tiokamparna efter två dagars tävlande.

 

Som vanligt var det väldigt bra stämning bland tiokamparna efter två dagars tävlande.
Foto: Deca Text & Bild

Marcus och Fredrik 8:a/10:a

JUL
07

En stor del av EM-förmiddagen på Olympiastadion i Amsterdam ägnades åt tiokampens åttonde gren stav som slutade med tangerat personligt rekord för Fredrik Samuelsson med 4.70. Marcus Nilsson stannade på 4.60 och poängskillnaden blev därmed 29 poäng. I och med det återtog Fredrik den sjundeplats han hade i sammandraget efter första dagen medan Marcus tappade en till tolfte.
I näst sista grenen spjut slog Marcus till med 64.01 – personligt rekord med nästan två meter och tredje längst av alla – medan Fredrik med 58.44 bara var 59 cm från sitt bästa.
Inför avslutande 1500 m behövde Fredrik 4:33 för att sätta personligt rekord totalt medan Marcus förväntades klättra i totalen eftersom grenen är en av hans bästa.
Hemmahoppet Sintnicolaas ryckte snabbt åt sig en stor ledning 20-talet med före Marcus som i sin tur hade minst lika mycket till klungan. Efter 700 m klev holländaren plötslig av och Marcus sololöpte till en överlägsen grenseger på utmärkta 4:19.12. Därmed avancerade han till en slutlig åttondeplats på 7.942 poäng – hans nästa bästa serie hittills.
Fredrik gick ut offensivt och orkade inte riktigt nå det personliga rekordet på 7.884 poäng men var bara nio poäng ifrån. En riktigt bra mästerskapsdebut för den 21-årige hässelbyaren. Marcus gjorde sitt fjärde mästerskap och detta var det klart bästa han åstadkommit.
– Jag hade hoppas på lite mer men jag har slitit på bra de här dagarna så det var ändå ett helt okej slutresultat. Jag kände lite från början att jag fick rädda många grenar istället för att gå in och vara stabil och kunna gå för det ordentligt senare under tävlingen. Jag gillar inte att tävla med kniven på strupen, säger Marcus.
– Målet var en slutpoäng över åttatusen och visst grämer jag mig lite att det fattades så lite för att vara med och kriga om topplaceringarna. Men över lag är jag ändå nöjd, säger Marcus.
Senaste en svensk placerade sig bättre var sju år sedan då Nicklas Wiberg var VM-sjua i Berlin på svenska rekordet 8.406 poäng.
Mer belåten med sin insats var Fredrik:
– Jag är riktigt nöjd på det sätt jag genomförde mitt första seniormästerskap även om det är mycket som kan bli bättre.
/Jonas Hedman

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=19742

Motståndarna föll som furor men både Fredrik och Marcus stod upp och vann sina häckheat.

Motståndarna föll som furor men både Fredrik och Marcus stod upp och vann sina häckheat.
Foto: Deca Text & Bild

Fredrik och Marcus fortsätter att gå bra i tiokampen

JUL
07

När EM-tiokampen återupptogs med sjätte grenen 110 m häck på torsdagsförmiddagen så började det med två blågula heatsegrar. Marcus Nilsson vann det första på 14.97 vilket bara var 0.06 långsammare än i persserien trots att det blåste en motvind på 2.3 m/s.
I andra heatet var Fredrik Samuelsson snabbast genom att vinna med 0.01 på 14.65, även det i motvind (1.3 m/s). Till det månadsgamla personliga rekordet fattades bara 0.13.
I diskus kastade båda längre och längre för varje omgång vilket slutade med utmärkta 45.31 för Marcus (fyra i tävlingen) och 39.50 för Fredrik (mindre än två meter från pers).
Trots en utmärkt inledning på andra dagen har Fredrik tappat två placeringar i sammandraget ner till nionde medan Marcus avancerat från artonde till elfte. De har 5628 respektive 5536 poäng och det är riktigt jämnt – till femteplatsen fattas det bara 59 poäng för Fredrik. Båda har chans på 7900 poäng.
Under eftermiddagen genomförs stav följt av spjut och så 1500 m klockan 19.20.
/Jonas Hedman

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=19733

 

Vilken hoppning av Fredrik!

JUL
06

I tiokampens fjärde gren höjd fick Fredrik Samuelsson till ett härligt lyft och tog fem raka höjder i första försöket och sedan tangerade utomhusperset 2.04 i tredje. Det hade han all anledning att vara nöjd med. Men icke. För när ribban höjdes till 2.07 tog han direkt i första! Totalpers med två centimeter och plus 28 poäng jämfört med persserien.
Marcus satte årsbästa med 1.98 och gick 2 cm och 18 poäng plus på sin persserie.
Dagen avslutades med 400 m strax före klockan 20 där de sprang i samma heat. Marcus var starkast och kom i mål på årsbästat 50.93 – tiondelen före Fredrik som sa så här som sin förstadag.
– Fick en bra start i morse och 100 m, längd och kula, det var stabilt. Sen kom dagens höjdpunkt med höjd, den var helt otrolig. Pers med två centimeter! 2.07 kom i första av bara farten, jag hade sånt stöd av mitt gäng och jag var råtaggad, helt klart mitt livs bästa hopp, kändes som jag hade kunnat ta 2.10 i det där hoppet. Helt otroligt!
– 400 var riktigt dåligt, vet inte varför, sprang ju bra mycket bättre bara för en vecka sedan. Nöjd med första dagen, placeringsmässigt i alla fall.
Marcus sammanfattning av första dagen:
– Jag ska inte klaga men jag har inte fått det flyt på dagen jag velat men det var ändå stabilt. Höjden var väldigt kul, kändes som jag kunde hoppa mer. Kulan är jag inte nöjd med och 400 var segt, men det verkar som alla sprang dåligt där.
Fredrik har 4082 poäng efter första dagen vilket kan jämföras med 4214 i persserien på JEM22 i fjol. Marcus har 3910 att jämföra med 4023 i persserien som slutar på 8104 poäng. Markus är en klart bättre andradagare och är den i duon som går bäst i förhållande till sitt personliga rekord. Placeringsmässigt övernattar de som nr 7 respektive 18.
/Jonas Hedman

http://www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=19726

En tredjedel in i tiokampen

JUL
06

Marcus Nilsson, Högby, började tiokampen på Amsterdams Olympiastadion lovande. Årsbästa på 100 meter (11.29) följdes av ölänningens första hopp över sju meter i godkända förhållanden. Med de svagaste grenarna avklarade klev Marcus in i kulringen, där det dock inte slutade lika bra. Bästa stöten på 14.15 var en minuspost. Efter tre grenar har Marcus samlat 2.353 poäng vilket är 27 fler än i årsbästaserien, som landade på 7.849.
På inledande 100 meter vände vinden från med till mot efter de två första loppen. Det drabbade Fredrik Samuelsson, som var klart kvickast ut ur blocken och tog sig i mål på 11.10 i tredje heatet, aningen långsammare än i Götzis och persserien (10.98). Hässelbyaren var elva i grenen, där endast fem tog sig under elva sekunder.
Trots 7.30 i längd tappade Fredrik, som hade väldiga 7.81 i Tallinn ifjol. Däremot var 13.99 i kula mer i linje med tidigare serier. Inför höjdhoppet har Fredrik 2.446 poäng, 59 färre än i Götzis, där han slutade på 7.815.
Fredrik är elfte man, men inte mer än 50 poäng från femman. Marcus är 21:a.

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=19720

”Längtar efter #dengulaväggen”

Posted in Uncategorized on juli 3, 2016 by svenskfriidrott

fred

Klockan ringde 06.35, upp och hoppa. En snabb frukost på det och därefter ut till Terminal 2 på Arlanda. Det vankas resdag för mestadels av truppen. Alla får varsin piké tröja på plats och man börjar känna på stämningen att det börjar närma sig nu. Truppen skrattar och är på allmänt bra humör, som det ska vara!

Incheckning, kontroll och allt vad det är gick smidigt, flyget likaså, förutom att det var lite turbulent under ett litet tag när vi börja närma oss. En kortare busstransport och sedan var vi framme vid hotellet. Hotellet är inte mycket att klaga på, grym buffé samt bra rum och lokaler, klass!

För min egen del känns det bra tycker jag. De mesta grenarna sitter på plats, en del grenar mindre bra, men så är tiokamp. Formen är helt klart på uppåtgående, en rejäl putsning av perset på 400m under Sollentuna GP i tisdags blev sista tävlingen inför mästerskapet. Mästerskapet, som blir mitt första som senior, jag ska försöka njuta så mycket jag kan samt gå in och göra det jag är bra på, resten kan jag inte påverka.

På onsdag smäller det, då jag går in i elden under EM:s första dag, och faktiskt mästerskapets första start likväl. Fram tills dess blir det bra uppladdning med mat, sömn, massage, musik mm.
Håller tummarna för bra väder och vindar, och hoppas få se/höra många svenskar på plats under dagarna. Jag har med mig en egen fanclub på 15-20 tillresta personer, även kallad #dengulaväggen, hör eller ser ni inte dem under onsdag-torsdag så är ni troligtvis på fel arena?

Blågula hälsningar / Fredrik Samuelsson

www.friidrottsbloggen.com

Fredrik Samuelsson blir en av flera svenska seniormästerskapsdebutanter.

 

Fredrik Samuelsson blir en av flera svenska seniormästerskapsdebutanter.
Foto: Deca Text & Bild

EM-truppen blir allt större

JUN
08

Förbundskapten Karin Torneklint har i dag tagit ut ytterligare tolv aktiva till EM i Amsterdam. Det betyder att den svenska truppen nu består av 30 aktiva – 18 kvinnor och 12 män.
Mångkamparen Fredrik Samuelsson från Hässelby kan blicka fram emot sitt första seniormästerskap.

Foto: Deca Text & Bild

Fredrik EM-kvalade i Götzis

MAJ
29

I fjol kom Hässelbys mångkampare Fredrik Samuelsson femma på junior-Em för 22-åringar i Tallinn. I dag klarade han kvalgränsen till vad som kan bli hans första seniormästerskap, EM i Amsterdam.
EM-kvalen trillar in från flera håll och kanter nu när utomhussäsongen har dragit igång ordentligt. Fredrik Samuelsson är en av flera som klarat gränsen den här helgen, och det skedde i mångkampen i Götzis där 21-åringen var yngst i startfältet.
Fredrik inledde mångkampen med tangerat personligt rekord på 100 meter, 10.98. Sen blev det 7.40 i längd, 14.02 i kula, 2.00 i höjd och 49.94 på 400 meter. Efter första dagen låg Fredrik 12:a med 4.125 poäng.
Dag två inleddes med personligt rekord på 110 meter häck, 14.52, vilket följdes upp med 39.20 i diskus. Vädret var svajigt vilket gjorde det svårhoppat i stav, men Fredrik fick tillslut med sig 4.60 och hade även försök på 4.70, vilket hade varit tangerat personligt rekord.
I de två avslutande grenarna, spjut och 1 500 meter, fick Fredrik med sig 55.51 respektive 4:41.11.
Totalt blev det 7.815 poäng, 69 poäng från persserien som han hade i Tallinn i fjol.

Klar förbättring från i fjol
– Jämnaste mångkampen jag gjort. Spjut och 1 500 var ok men riktigt bra i övrigt. Ingen miss men inget wow! Mest nöjd är jag med 100 meter och 110 meter häck. Men det finns mer att ta i alla grenar, säger Fredrik som tycker att det är skönt att ha klarat EM-kvalgränsen redan i säsongens första mångkamp, som var 300 poäng bättre än premiären i fjol.
Fredrik hade som vanligt stort stöd på läktaren.
– Sjukt bra atmosfär och support från familj och vänner som var på plats. Fokus inför EM är att putsa teknik i diskus, spjut och stav. Målet i Amsterdam är 8 000p. Nu blir det hem och ladda, berättar Fredrik Samuelsson efter målgången.
Även hans tränare och pappa Janne Samuelsson var mycket nöjd med helgens tävling.
– Riktigt bra och inspirerande tiokamp. Jämn serie med 110 meter häck som utmärker sig, konstaterar han.
Fredrik blev 15:e man av de 35 anmälda. Statistiskt sett, om man bara utgår från respektive aktivs pers, var Fredirk 29:a i startfältet.
/Magnus Fridell

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=19540

Rejäla perset i kula (14.67) var en av grundstenarna i Fredrik Samuelssons sjukamp.

Rejäla perset i kula (14.67) var en av grundstenarna i Fredrik Samuelssons sjukamp.
Foto: Deca Text & Bild

Mästaren i tiokamp
nu även i sjukamp

MAR
13

En poäng mindre, men en placering högre än ifjol. Det blev facit för Fredrik Samuelsson, den nye svenske mästaren i sjukamp.Försprånget på 235 poäng som Fredrik hade med sig till den andra tävlingsdagen förblev nästan orubbat när hässelbyaren hade en hundradelsstrid med Fredrick Ekholm över 60 meter häck. Det krympte marginellt när det skilde en decimeter dem emellan i stav och ingen av dem har 1000 meter som sin favoritgren.
Under tiden hade 2x Carlsson närmat sig HAIS:aren efter att ha förlorat åtskilligt i häckloppet. Femmetersmännen i stav hoppade 5.04 (Rasmus) respektive 4.84 (Andreas). Efter att Ekholm behövt 3:05 på de fem varven i Friidrottens Hus var det till slut 35 poäng ner till Rasmus på bronsplats med Andreas futtiga 14 poäng från medaljerna. Andreas fick nöja sig med M22-bronset, bakom Samuelsson och Ekholm. 1000 meter vanns för övrigt faktiskt av trestegshopparen Daniel Lennartsson, som slutade femma på SM.
Samtliga resultat på ISM Mångkamp
/Lorenzo Nesi

Samuelsson får SOK-stöd

Fredrik Samuelsson hade ett lyckat 2015.
Fredrik Samuelsson hade ett lyckat 2015.
Foto: Deca Text & Bild
DEC
15

Idag meddelande Sveriges Olympiska Kommitté vilka nya aktiva som är uttagna i deras topp- och talanggrupp till 2016. Totalt är det nio nya aktiva varav en friidrottare – Fredrik Samuelsson, Hässelby SK.
För mångkamparen Fredrik som är 20 år är det först OS i Tokyo 2020 som är huvudmålet.
Topp- och talangprogrammet är ett stöd för aktiva som bedöms ha potentialen att kunna nå medaljkapacitet på OS med en uthållig satsning och rätt stöd.
– Det här är otroligt kul, det var verkligen inget jag hade räknat med varken innan sommaren eller efter. Jag är väldigt tacksam att Karin Torneklint nominerade mig och att SOK tagit ut mig, kommenterar Samuelsson.
Fredrik var med på SOK:s selektion under hösten och fick bra värden och betyg och då började tanken komma att det kunde bli möjligt att bli uttagen till programmet.
– Ja, det gick väldigt bra på testerna. Det här betyder väldigt mycket för mig och min satsning. Nu kan jag dra ner på tiden som jag jobbar och lägga mycket större fokus på min träning.
2015 var ett lyckosamt år för Fredrik med jätteperset med 353 poäng på junior-EM 22 år i Tallin som pricken över i. Det blev en femteplats bara 61 poäng från bronset.
– Det här har varit med bästa år och helt klart över förväntan. Junior-EM i Tallin var helt grymt bra och jag hade sånt flyt och sånt stöd från publiken, berättar Fredrik.
Nu får han även stöd från SOK.
Friidrottarna i SOK:s topp- och talangprogram.
/Fredrik Trahn

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=19024

Medaljtrion i tiokamp med vinnaren Fredrik Samuelsson, i mitten, silvermedaljören Rasmus Carlsson, t v, och Kevin Fankl. Fredrik blev åttonde hässelbyare att vinna SM i tiokamp och tog klubbens femtonde guld i grenen.
Medaljtrion i tiokamp med vinnaren Fredrik Samuelsson, i mitten, silvermedaljören Rasmus Carlsson, t v, och Kevin Fankl. Fredrik blev åttonde hässelbyare att vinna SM i tiokamp och tog klubbens femtonde guld i grenen.
Foto: Rolf Skalk

Mångkamps-SM2:
Första guldet för Fredrik

SEP
06

Hässelbys Fredrik Samuelsson, 20, hade en ledning på hela 257 p inför söndagen och förvaltade den bra i kamp med Örebros Rasmus Carlsson som gjorde en bra andradag. Fredrik vann sjätte grenen 110 m häck på 15.06 och drygade ut ledningen med hundra poäng, fortsatte med 39.53 i diskus som Rasmus vann på 40.72.
Sedan följde dennes favoritgren stav där 5.04 innebar att han tog in 70 cm och 209 p på Fredrik. Och när Rasmus sedan fick på persnära 58.33 i spjut mot Fredriks 50.91 så minskade avståndet med ytterligare drygt hundra poäng inför avslutande 1500 m.
– Då skilde det 106 p vilket motsvarar 15 sekunder men jag vet att jag normalt är en bättre 1500 m-löpare än Rasmus så jag trodde nog att jag skulle fixa det, säger Fredrik.
Så blev det också. Han vann grenen på 4:49 mot 5:09 för Fredrik och fastställde guldresultatet till 7.352. Rasmus fick ihop 7.125 – hans tredje SM-medalj i tiokamp – vilket var en utmärkt present till sig själv på 27-årsdagen!
Guldet var Fredriks första på seniornivå och han blev därmed den åttonde hässelbyare att vinna SM i tiokamp.
– Kula att bli svensk mästare! Det var målet med tävlingen och även om jag inte alls är i samma form som då jag blev femma på U23EM i juli så är detta helt okej utifrån förutsättningarna. Sprintformen är bra och 11.08 och 50.26 på 400 m är det jag är mest nöjd med av delgrenarna.
– 100 m-tiden är tiondelen från perset på U23EM men då var det betydligt snabbare banor och bättre vind så jag rankar nog detta som mitt bästa 100 m-lopp.
– I hoppen tappade jag vilket bland annat berodde på problem med en fot och det märktes mest i höjd. Det blåste en del och sidvinden i stav var besvärlig men skönt att vi slapp regn.
Målet för 2016 har Fredrik redan klara.
– Jag siktar på en inomhussäsong med ISM i sjukamp och sedan hoppas jag få vara med i Götzis-galan i tiokamp i slutet på maj. Till EM i Amsterdam har jag redan kvalat in med mina 7.884 från U23EM men jag måste nog göra en tiokamp uppåt den nivån för att bli uttagen.
Fredrik kunde glädja sig åt att Hässelby tog fyra av sex guld på manliga sidan plus K22 och ytterligare tre medaljer.
/Jonas Hedman

Fredrik om jätteperset

JUL
12

Avslutningsdagen av JEM22 i Tallinn innehöll upplösningen i tiokampen som blev en spännande fight där Hässelbys Fredrik Samuelsson hade medaljchans ända in i sista grenen 1500 m. Det blev till slut en fjärdeplats på 7.884 p – pers med fantastiska 353 poäng, bara 1 poäng från fjärdeplatsen och 61 från brons.
– Jag är sjukt nöjd med helgen! Efter målgången på 1500 m var jag missnöjd eftersom jag inte gjorde ett bra lopp, men glädjen kommer nog mer imorgon. Att sätta pers på det sätt jag gjorde och bli femma i Europa mot motståndare som är upp till två år äldre måste jag vara nöjd med, säger Fredrik.
Han behövde slå estländaren Janek Öiglane med sju sekunder på 1500 m för att klara bronset men märkte snabbt att det skulle bli svårt.
– Jag såg på storbildsskärmen att han låg precis bakom hela tiden och lyftes fram av hemmapubliken.
Målsättningen före mästerskapet var att göra 7.700 poäng och bli topp-10.
– Jag tänkte att jag kanske skulle kunna göra 7.800 om allt stämde. Och så blev det nästan 7.900! Jag klarade faktiskt kvalgränsen till EM i Amsterdam nästa sommar.
Han satte personbästa i fyra av grenarna – 10.98 på 100 m, 7.81 i längd, 14.65 på 110 m häck och 4.70 i stav – och var nära i ytterligare några. I höjd tangerade han uteperset på 2.04 men har gjort 2.05 inne. Mest nöjd är han med persen i längd och stav.
– Jag hade 7.24 i första längdhoppet med upphopp bakom plankan och så 7.44 i andra, bara sju cm från pers. Då sa jag till Janne, min pappa och tränare som också varit tiokampare, att ”det där var inget bra hopp”. Jag kände att det fanns lite till, att jag kanske skulle kunna nå 7.60. Och så blev det 7.81! Det var helt sjukt!
– Det var ett sånt där hopp som man antagligen bara får på någon enstaka gång under en hel karriär. Jättesköna banor, bra medvind och så hade jag 3-4 cm kvar på plankan. När jag landade och såg på mätstickan att det var nära åtta meter så bara skrek jag!
I stavtävlingen på söndagen tog Fredrik de fyra första höjderna i första försöket, tangerade perset 4.60 i tredje och sedan 4.70 i andra.
– Jag har haft sådana tekniska problem i stav så det var riktigt skönt att det lossnade nu. Och så tangerade jag farsans stavpers!
Fredrik förbättrade sig från 7.531 poäng till 7.884 och avancerade till trettonde plats på den svenska genom-tiderna-listan. Bara en svensk 20-åring har nått en högre poäng och det är Henrik Dagård som nådde 8.030 p för 26 år sedan.
En person som har stor delaktighet i Fredriks framgångar är Janne Samuelsson.
– Han betyder otroligt mycket för mig som pappa och tränare. Vi har kört vårt eget race kan man säga och det har gått så bra så det här med att åka till USA och studera och träna har vi avstått från.
– Janne är väldigt bra att på ett pedagogiskt sätt förklara små detaljer som gör stora skillnader. Som till exempel säga till när jag ska flytta tillbaka ansatsen fem cm.
– Kommande vecka tävlar min lillebror Jakob i tiokamp i ungdoms-VM i Colombia och pappa åker direkt från Tallinn till Arlanda där han och mamma sover över för att fortsätta till Colombia. Hektiska dagar!
/Jonas Hedman

Fredrik en poäng från 4e plats

JUL
12

En otrolig tiokamp är över för Fredrik Samuelsson, som kom rankad som nummer 13 i tiokampen, men slutade på femte plats efter att ha varit inblandad i medaljstriden hela vägen till avslutande 1500 meter.
Där orkade han inte riktigt fullfölja och bronsplacerade Öiglane, som hade sämre meriter i grenen, punktmarkerade Fredrik tills han tryckte ifrån över upploppet och kunde möta hemmapublikens jubel med sträckt arm.
Väldigt snöpligt var det att Kravtsov, som vann grenen, gick förbi Fredrik med en ynka poäng. Samuelsson slutade på 7.884 poäng, hela 353 fler än i sin första tiokamp med seniorbetingelser, som han genomförde i maj. Än mer imponerande är att han nu orkade med tre tiokamper på åtta veckor. Henrik Dagård är den ende 20-åringen i svensk mångkampshistoria som har samlat fler tiokampspoäng.
Lördagens två personliga rekord fördubblades under söndagen. Inledande 110 meter häck på 14.65 var 21 hundradelar fortare än förut och gav en fjärdeplats. Stavhoppet hade ännu bättre utdelning, delad trea på 4.70 – en ökning med nästan två decimeter.
Femteplatsen repriserar Fabian Rosenquists i Tammerfors för två år sedan, som är det bästa en svensk tiokampare erövrat under JEM22:s historia.
/Lorenzo Nesi

Vem hade kunnat tro på 4.214 poäng halvvägs för Fredrik Samuelsson?

Vem hade kunnat tro på 4.214 poäng halvvägs för Fredrik Samuelsson?
Foto: Deca Text & Bild

Samuelsson på bronsplats
efter fantastisk första dag

JUL
11

Fredrik Samuelsson hamnade med knapp (statistisk) marginal i det första och sämre seedade heatet på 400 meter under avslutningsgrenen av tiokampens första dag på JEM22. Hässelbyaren startade längst ut och svarade bra när han blev upphunnen av löparna innanför.
I mål som tvåa i heatet på nästperset 50.32 vilket är nästan exakt en sekund bättre än vid persserien. Den är nu fjärran, överträffad halvvägs med 316 poäng.
Tjecken Sykora, som var den som låg närmast bakom Samuelsson i början av dagen har kastat in handduken på grund av skada.
I det snabbare heatet persade samtliga sex, anförda av Braun på 48.02. Holländaren som är topprankad med över 250 poängs marginal (8.197 i Götzis) gick därmed upp på andra plats. Det är ryssen Kravtsov som leder efter första dagen med 51 poäng till Braun. Fredrik är trea, blott fyra poäng längre ner.
Tiokampen i siffror
/Lorenzo Nesi

Fredrik behöll ledningen även efter 2.04 i höjdhoppet, där han slutade tvåa.Fredrik behöll ledningen även efter 2.04 i höjdhoppet, där han slutade tvåa.
Foto: Deca Text & Bild

Fredrik fortsätter imponera

JUL
11

Fredrik Samuelssons framgångssaga fortsätter på Kadriorg-arenan, där Hässelbyaren behåller ledningen efter fyra grenar på JEM22, nu med 24 poäng till ryssen Lichanov, som vann höjdhoppet på 2.07.
Men bakom honom tangerade Fredrik sitt utepers, 2.04. Han har nu 3.414 poäng, 270 fler än vid hans första tiokamp med seniorbetingelser. Den gången på Multistars i Florens slutade det på 7.531. Skillnaden så här långt:
865 – 1012 (1877) – 13.48 (2574) – 2.04 (3414)
819 – 845 (1664) – 13.90 (2386) – 1.95 (3144).
Tiokampens första dag i Tallinn avslutas kl 18.37 med 400 meter. Fredrik sprang distansen för första gången under 50 sekunder på Sollentuna GP. I Florens hade han dock bara 51.33.
/Lorenzo Nesi

Fredrik tangerade det längsta svenska tiokampshoppet. Thomas Eriksson hoppade också 7.81 i Estland. För 26 år sedan.Fredrik tangerade det längsta svenska tiokampshoppet. Thomas Eriksson hoppade också 7.81 i Estland. För 26 år sedan.
Foto: Deca Text & Bild

JEM22: Pangstart av Fredrik

JUL
11

Hässelbys Fredrik Samuelsson var rankad som nummer 13 av 17, men har börjat tävlingsdagen strålande med två pers inför den entusiastiska estniska mångkampspubliken.
Första hundrametersloppet under elva sekunder gav 865 poäng och en oväntad sjätteplats, bara nio poäng från tvåan. Det följde hässelbyaren direkt upp med sin bästa hoppserie 7.24 – 7.44 – 7.81 (+0.8)! Tre decimeter över det pinfärska längdperset satt på Lag-SM för tio dagar sedan.
Fredrik vann grenen med 18 centimeter och leder nu tävlingen med 62 poäng!
En femtedel in i kampen ligger Fredrik hela 213 poäng före sin premiärseniorkamp i maj som gav 7.531 poäng. Däremellan har Fredrik hunnit med en tiokamp till, 7.454 poäng i nordiska, också i Estland (Tartu) för en månad sen.
Fredriks 13.48 i första kulomgången blev det längsta idag, en knapp halvmeter kortare än när han persade med 13.90 under rekordserien i Florens. Försprånget till rekordserien är nu på 188 poäng.
Men tvåan i sammandraget tjecken Sykora, stötte också under förväntan och Fredrik behåller därför ledningen även efter tre grenar. Nu är det ryssen Kravtsov som ligger närmast, 13 poäng efter Hässelbyaren.
14.45 startar höjdhoppet. Fredrik har ett utepers på 2.04 från JEM19-finalen i Rieti (där han slutade sjua), men hoppade 2.05 i vintras. I sommar är 1.98 det högsta och 1.95 var resultatet under rekordserien i Florens. Kravtsov och Sykora har liknade höjder.
Följ tiokampens resultat
/Lorenzo Nesi

JVM2: Fredrik 12:a

JUL
24

Efter den ösregniga inledningen av den andra tävlingsdagen för tiokamparna skiftade vädret ansikte, molnen skingrades, solen började värma och de avslutande tre grenarna kunde genomföras i allt bättre betingelser.
För både Fredrik Samuelsson och Andreas Gustafsson blev det 4.40 i stav och de följde upp med 52.64 resp 45.44 i spjut. Därmed låg de 12:a resp 26:a inför avslutande 1500m, placeringar de där med stabila insatser försvarade (Fredrik) resp förbättrade med två enheter (Andreas).
Slutpoängerna blev 7.513 (årsbästa, bara 29 p från pers) resp 7.068 (56 p från pers).

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=16876

 

Nytt läsår i Elitidrottsskolan

DEC
19

I snart tjugo år har ”Elitidrottsskolan” funnits som ett viktigt redskap i SFIF:s arbete med att förbereda framgångsrika juniorer för utmaningarna man måste klara av för att sedan kunna lyckas nå internationell elit också som senior.
Arbetet har oftast skett i olika former av samarbete med Sveriges Olympiska Kommitté och när det nu är dags för ett nytt läsår i ”ATEA Elitidrottsskola” sker det med stöd av SOK:s nya ”Utmanarsatsning”. Av de 15 eleverna för 2014 har två tredjedelar (= alla de tio som friidrotten fick skicka tilll SOK:s YOC i slutet av oktober) antagits till SOK-programmet.
Målgrupp denna gång var aktiva i junioråldrarna 18-22 år med extra fokus på årgångarna 1994-1995. Fördelningen är jämn könsmässigt (åtta flickor, sju pojkar) och det ingår mellan två och fyra aktiva från var och en av de fem grengrupperna.
Första gemensamma aktiviteten under 2014 blir en utbildningsträff i samband med XL-galan den 6 februari.
Elever i Atea Elitidrottsskola 2014

 

JEM19: 5:a & 7:a i tiokampen

JUL
21

Den svenska tiokampsduon Fredrick Ekholm och Fredrik Samuelsson syntes mycket i det avslutande 1500m-loppet, det var uppebart att båda gick in i loppet med inställningen att inte fega utan agera offensivt.
Fredrick E var så offensiv att han direkt tog ledningen och drog iväg ensam på det första varvet som gick på 70.5. Fredrik S fanns då med i främre delen av huvudklungan. Tempot mattades längst fram men Fredrick E fick inte sällskap förrän strax före 800m (2:32).
Fredrik S låg då fortfarande en bit bakom men på näst sista bortre lång var det hans tur att ta initiativet. Plötsligt vid 900m var det alltså åter blågult längst fram. Men han blev inte ensam utan hela sista ett-och-ett-halvt varven växlade täten flera gånger.
Det var åter klar fördel Fredrik S när man svängde in på upploppet men sedan blev det en för tiokamp ovan spurtuppgörelse på tre man om heatsegern. Hässelbyaren blev till slut en knappt slagen trea på persnära 4:37.72.
För den inledningsvis så tufft satsande Fredrick E blev slutvarvet tungt – han tappade 11 sekunder på Fredrik S på sista 300m – och tiden 4:53.80 var en bit från hans allra bästa.
Men det räckte hur som helst med god marginal till nytt pers sammanlagt på 7.573 poäng (en förbättring med 41 p). För det stora lyftet svarade dock Fredrik S som faktiskt så när kom ikapp landsmannen: 7.542. Här låg den personliga förbättringen på ca trehundra poäng!

JEM19: Lyckat spjut

JUL
21

Trots ett långt skyfallsuppehåll och att man fick kasta när det ännu inte slutat regna kunde både Fredrick Ekholm och Fredrik Samuelsson inregistrera nya personliga rekord i spjut:
Fredrick E förbättrad sig med knappa metern till 48.28 och Fredrik S med dryga metern till 51.53.
I sammandraget inför avslutande 1500m ligger de 4:a resp 7:a. För Fredrick E skiljer 102 p upp till bronspositionen och de 17 sekunder det motsvarar i tid lär inte vara möjliga att plocka in. Då känns det mer möjligt för Fredrik S att klättra någon placering eftersom han har ”bara” 5-6 sekunder att plocka på killen närmast före.
De sammanlagda personliga rekorden är mer eller mindre givna för båda svenskarna: Fredrick E ligger +82 p på sitt tidigare bästa och Fredrik S smått svindlande +303 p!

JEM19: Stav en plusgren

JUL
21

Fredrick Ekholm revanscherade sig snabbt för missen i diskus genom att i stav tangera utomhusperset 4.60. Eftersom personbästaserien innehöll 4.33 vände han tillbaka från ett knappt minus till ett plus på 66 p jämfört med den serie i juni som slutade på 7.532.
Men den som verkligen har en lyckad andradag så här långt i Rieti är Fredrik Samuelsson som tack vare tangerade uteperset 4.50 nu har inte mindre än 266 p plus på sina 7.221.
Mellan Fredrick och Fredrik skiljer därmed alltså inte mer än 178 p och då skall man veta att Samuelsson har ett klart övertag vad gäller personbästa i spjut och på 1500m. Kan alltså rentav bli en spännande kamp om positionen som bäste svensk.
I JEM-striden är Fredrick E fortsatt 3:a med nu 114 p upp till ryske Tjerkasov och 352 p till dennes ledande landsman Lichanov. Bara tre poäng bakom Fredrick finns tyske Nowak. Fredrik S har nu klättrat till 6:e med bara 51 p upp till 5:an.
Forsättning följer närmast med spjut som skall starta kl 16.25.

Plus för Fredrik S som var bara 2 cm från karriärens första 40m-kast.

JEM19: Minus och plus

JUL
21

För Fredrick Ekholm började diskukastningen med ett ogiltigt kast. I andra kom ett försiktigt säkerhetskast på 34.87, närmare fem meter under maxkapaciteten. Ingen i tredje så det blev ett tapp gentemot persserien på ca hundra poäng.
Placeringsmässigt i sammandraget här byttes andraplatsen mot en tredje bakom Tjerkasov och bara en hårsmån före Nowak. Och eftersom nya pers var regel snarare än undantag i den här diskustävlingen ryckte också det övriga fältet betydligt närmare.
Det gällde t ex Fredrik Samuelsson som persade till 39.98 och som därmedkrympte luckan upp till Fredrick E från 251 p till 148 p. Dessutom klättrade Fredrik S två placeringar i totalen till 7:e efter sju grenar.
Den åttonde grenen diskus börjar kl 13.10.

JEM19 Dag 3 fm:
Nu börjar tiokampen

 
   Heatet före sprang även Fredrik Samuelsson in på ny personbästatid – 50.37. Självklart ligger båda klart före sina persserier: Fredrick E är +48 p på sina 7.532 och Fredrik S är +143 p på sina 7.221.
Efter dag 1 i JEM-kampen leder Lichanov suveränt (med 275 p) före Fredrick E 4.086 som anför en tät klunga med ytterligare fyra killar inom 54 p. Sedan på 7:e plats återfinns Fredrik S med sina 3.945 p.

JNM-UNM: Medaljregn

P19: Fredrick Ekholm och Fredrik Samuelsson båda över 7.150.

Årets 08-ungdomar blev …

Sofia från Täby och Fredrik från Hässelby.

Foto: Jonas Hedman

2012-12-05

I samband med Stockholms FIF:s årsmöte på tisdagskvällen delades distriktets traditionella priser till ”Årets ungdomar” ut.
För 2012 gick plaketterna och blombuketterna till två mångkampare födda med bara någon månads mellanrum vintern 1995: Täbys Sofia Linde och Hässelbys Fredrik Samuelsson.
Båda är verkligen mångsidiga eftersom de – förutom att förstås toppa mångkampslistorna – faktiskt finns med på topp-10 i 17-åringarnas svenska årsbästa i inte mindre än 11 (Sofia) resp 12 (Fredrik) andra grenar.

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=14643

Mångkamp: Offensiv lönsamt

2012-09-16

De tre ungdomsvinnarna Fredrik Samuelsson (P17, Hässelby), Axel Ohlson (P16, Hässelby) och Andreas Gustafsson (P15, Falu) hade det gemensamt att de gick in i den avslutande ”långlöpningen” som klara ledare men ändå inte tycktes tveka om att gå på offensiven.
Både Fredrik och Axel tog direkt kommandot i sina 1000m-lopp och släppte aldrig upp någon annan ens tillfälligt och belönades med tider kring 2:50. Andreas var litet mer avvaktande men när han tryckte till på sistavarvet kunde ingen följa och han vann ohotad.
I P17 inträffade det ovanliga att det på de fem främsta placeringarna var samma fem personer som för ett år sedan i P16. Dock hade de inbördes placeringarna skiftats något, bl a i den absoluta toppen.
Då vann Sundsvalls Johan Lilja med Fredrik Samuelsson som tvåa medan ordningen var den omvända nu, sedan Fredrik plussat på 1.072 p medan Johans förbättring stannade på 412 p.
Fredrik S:s vinnande 7.398 överträffade också Fredrick Ekholms segernotering i P17 i fjol. Fredrick som den här gången fick nöja sig med andraplatsen i P19 efter att ha nollat i längd och sedan inte lyckats helt äta tillbaka de därmed förlorade ca 750 poängen på Hellas Calle Sténson.
P16-vinnaren Axel Ohlson var den mest överlägsne poängmässigt med till slut 722 p ned till sin tvåa. Axel vann fem grenar i den litet ovanliga kombinationen stav, alla tre kasten … och 1000m! Noterbart också: Axels 6.759 överträffade klart både vad Fredrick Ekholm gjorde som P16 2010 och vad Johan Lilja och Fredrik Samuelsson gjorde som P16 2011.

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=14449

 

Diskus blev en plusgren för Johan (40) men det är ändå Fredrik (7) som leder P17 efter halva tiokampen.

Foto: Deca Text & Bild

Mångkamp: Fabian anför

2012-09-15

Som förmodat anför Tjalves 21-årige Fabian Rosenquist den manliga tiokampen efter dag 1. Men han pressdes hela lördagen av den dubbelt så gamle Mattias Sunneborn som i halvtid har bara 82 p upp till Fabian.
Men det skall sägas att Sunne bästa grenar (100m, 400m och längd) alla redan är avverkade. På en klar bronsplats – 164 p upp till Sunne och 240 p ned till Tjalves Adam Björling – återfinns Örebros Rasmus Carlsson.
I tonårsklasserna är det tätast efter första dagen i P17 där det skiljer bara 121 p mellan Hässelbys Fredrik Samuelsson och Sundsvalls Johan Lilja.
I P19 (Hellas Carl Sténson leder), P16 (Hässelbys Axel Ohlson) och P15 (Faluns Andreas Gustavsson) handlar det just nu om ca trehundra poäng mellan ettan och tvåan.
Då skall man dock notera P19-favoriten Fredrick Ekholm nollade i längd – vilket innebar tapp på uppåt 800 p med ett normalresultat. Men ändå ligger han 2:a efter dag 1.

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=14444

 

Visserligen ingår inte tresteg i tiokampen men det hindrade inte att just tresteget blev Fredriks guldgren i helgen.

Foto: Deca Text & Bild

JSM-USM17:
Flitiga Sofia & Fredrik

2012-08-12

Att ta flera medaljer på ett mästerskap är inte ovanligt men att som mångkamparna Sofia Linde (Täby) och Fredrik Samuelsson (Hässelby) nu gjorde på USM17 ta FEM vardera hör inte till vanligheterna:
* Sofia silver i längd och kula på fredagen, guld på 100m häck och silver i höjd på lördagen och så idag seger på 300m häck på personliga rekordet 42.60.
* Fredrik brons i längd på fredagen, brons i diskus på lördagen innan det blev en medalj av vardera valören sista dagen: Brons i spjut, silver på 300m häck och guld i tresteg på perset 14.22!
Dvs två löpningar, två hopp och ett kast för Sofia och en löpning, två hopp och två kast för Fredrik.

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=14277

NM-UNM mångkamp:
Fyra guld och två JVM-kval

2012-06-17

Det blev svenskt i topp på fyra av sex klasser vid årets Nordiska Mästerskap i mångkamp för juniorer och ungdomar: Båda 22-årsgulden och båda 17-årsgulden erövrades.
I de äldsta klasserna hette vinnarna Fabian Rosenquist och Sofia Linde. Sofia låg långt före sitt pers från Viljandi inför avslutande 800m, men avstod då från att jaga – det stundar ju ett JVM om en månad.
Dit kan Sofia få sällskap av Elise Malmberg som trots problem med en armskada i spjut samlade ihop 5.189 p vilket var klart över kvalgränsen. Man kan ju notera att både Sofia och Elise är unga nog att kunna vara med också på nästa JVM (2014).
fast då kan ju också Emma Stenlöf – som nu vann F17 överlägset (med över trehundra poäng) – finnas med i kampen om de två svenska platserna.
Samma gäller helgens P17-vinnare Fredrik Samuelsson som nu till slut tog hem en intensiv kamp med finske Elmo Savola. Däremot räckte det denna gång inte ända fram till JVM-gränsen för Fredrick Ekholm som slutade tvåa P19-klassen.
Alla resultaten i Sandnes
PS. Utom själva NM-kamperna gjorde Nadja Casadei 5.783 p, 23 fler än i comebacken för två veckor sedan i landskampen.

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=13927

 I P17 tog Andreas Carlsson hem de tre hoppgrenarna medan Fredrik Samuelsson var den bättre i löpning/kula. Och det var som synes i Fredriks högerhand som guldmedaljen hamnade.

 Foto: Deca Text & Bild

Levande mångkamper

2012-03-13

Junior- och ungdomsklasserna som avgjordes på söndagen vid mångkampernas SM-tävlingar i Göteborg bjöd på tre intensivt levande gulddueller:
* Allra mest drama i P19 mellan 18-åringarna Fredrick Ekholm och Simon Pettersson. Löpstarke Fredrick tog ledningen på 60m, behöll den över längd men befann sig sedan i poängunderläge på mellan 137 och 249 p fram till sista grenen.
Men genom att vara 18 sekunder snabbare på avslutande 1000m kunde UVM-tvåan Fredrick till slut ändå triumfera med 12 poäng: 5.250 mot 5.238 för Simon.
* I P17 anförde hoppspecialisten Andreas Carlsson större delen av tävlingen, som mest med 151 p. Men Fredrik Samuelsson kunde vända på sluttampen, framförallt tack vare sitt stora övertag i kula.
* Även i F19 var det tydliga profilskillnader mellan de två duellanterna, här Sabina Sandberg och Farydah Inoussa. Skillnader som i slutänden ändå nästan kom att ta ut varandra. Inför avslutande 800m hade Farydah +54 p men Sabina sprang drygt fem sekunder snabbare och vann därigenom med 14 p.
I övriga två klasser som gick i mål på söndagen fanns en klar dominant: Charles Mitala vann P16 med 364 p och Andreas Gustafsson P15 med 300 p. (Och i K22 blev det ingen tävling eftersom Martina Salander var enda startande. Hon fick alltså nöja sig med seniorguldet.)
Alla resultaten från ISM-IJSM-IUSM mångkamp

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=13606

2012-09-15

Som förmodat anför Tjalves 21-årige Fabian Rosenquist den manliga tiokampen efter dag 1. Men han pressdes hela lördagen av den dubbelt så gamle Mattias Sunneborn som i halvtid har bara 82 p upp till Fabian.
Men det skall sägas att Sunne bästa grenar (100m, 400m och längd) alla redan är avverkade. På en klar bronsplats – 164 p upp till Sunne och 240 p ned till Tjalves Adam Björling – återfinns Örebros Rasmus Carlsson.
I tonårsklasserna är det tätast efter första dagen i P17 där det skiljer bara 121 p mellan Hässelbys Fredrik Samuelsson och Sundsvalls Johan Lilja.
I P19 (Hellas Carl Sténson leder), P16 (Hässelbys Axel Ohlson) och P15 (Faluns Andreas Gustavsson) handlar det just nu om ca trehundra poäng mellan ettan och tvåan.
Då skall man dock notera P19-favoriten Fredrick Ekholm nollade i längd – vilket innebar tapp på uppåt 800 p med ett normalresultat. Men ändå ligger han 2:a efter dag 1.

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=14444

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial