Intervjuer

Expressen TV (Friidrottsgalan 2018)

Viktigt värdesätta varumärket

Intervju med Swedbanks profil för professionella idrottare

Fredrik Samuelsson hör till den nya generationen friidrottare i Sverige. Med segrar i svenska mästerskapen de tre senaste åren samt även guld i inne-sm 2016 och silver på U23-em 2017 kan han bli nästa mångkampare att göra rejäla avtryck. Och tiden har han för sig, han är bara 23 år.

Alldeles nyligen – nu i februari! – satte han också nytt rekord i mångkamps-sm inomhus. Det nya sjukampsrekordet är på 5908 poäng och tävlingen avgjordes i sista grenen, 1000 meter löpning. Givetvis belönades prestationen med en guldmedalj! Det var också Fredriks tredje bästa sjukamp. Hittills.

Som många av dagens yngre idrottare har Fredrik Samuelsson tidigt förstått vikten av rätt personliga profil, inte minst i den digitala världen – med sociala medier hemsidor och bloggar. Även om det så klart är de idrottsliga resultaten som alltid kommer först, gäller det att ha en tydlig profil och identitet i andra sammanhang också.

I slutet av förra året gick Fredrik Swedbanks utbildning i personligt varumärke och kommersialisering, som är en del av konceptet Idrottare & Artister. Fredrik fick möjligheten att gå utbildningen via kontakter inom friidrottslandslaget.

– Jag tycker det var väldigt nyttigt och givande, säger Fredrik. Jag har fått ny kunskap och förståelse för hur jag kan utveckla mitt eget varumärke. Som individuell idrottare är det extra viktigt att redan tidigt börja tänka på sådana här saker.

Fredrik har nu gått grundkursen i varumärkesutbildningen. Den består även av en fortsättningsdel. På grundkursen får eleverna insikter bland annat i vad ett varumärke egentligen är och hur man bygger det. Man får också hjälp med att ta fram en individuell varumärkesplattform.

– Genom utbildningen har jag fått en större förståelse för att man hela tiden – oavsett om man vill eller inte – bygger sitt varumärke, på idrottsplanen och i andra sammanhang som till exempel sociala medier, säger Fredrik. Om man använder det smart och medvetet kan det ge fördelar.

Ett sådant område där en positiv och tydlig profil och varumärke är bra att ha är i kontakterna med sponsorer. Den som har ”rätt” profil, som en sponsor vill förknippa sig med har förstås lättare att få hjälp och stöd.

– Det är mindre pengar överlag inom friidrotten jämfört med många andra sporter, därför blir det extra viktigt för oss att ha goda relationer med våra sponsorer, säger Fredrik.

Nyligen har han startat ett projekt där ett tydligt varumärke absolut kommer att vara en viktigt bit. Han gör en medveten satsning mot olympiska spelen i Tokyo 2020. Projektet går passligt nog under namnet OS 2020 och här vänder han sig till både privatpersoner och företag för att få stöd för en heltidssatsning mot Tokyo. Projektet omfattar bland annat flera olika sponsorpaket.

– För mig är det viktigt att relationerna med sponsorerna präglas av win-win, säger Fredrik. Jag vill därför att det ska finnas med någon form av motprestationer så att de som stödjer mig också känner att de får något tillbaka. Till exempel i form av föreläsningar eller att jag fixar en mångkamp hos något företag.

Fredrik är aktiv på sociala medier och han har en proffsig hemsida där man kan få reda på mycket om hans satsningar på idrotten.

– Det gäller att tänka till på hur man beter sig på nätet. Jag är aktiv och gillar sociala medier, lägger gärna upp bilder och kommenterar vad jag gör. Jag är också ganska rak och öppen i min kommunikation, säger Fredrik. Jag har en känsla av att det uppskattas när man är rak, öppen och ärlig. Däremot försöker jag undvika till exempel politiska åsikter, och så gäller det att hålla sig inom de regelverk som finns för oss i landslaget.

I år kommer Fredrik att följa upp första delen av varumärkesutbildning och gå vidare. Han har också etablerat en nära kontakt med Swedbank bland annat vad gäller rådgivning.

– Just nu håller jag på att köpa lägenhet och pratar en hel del bolån med banken. Jag har också fått jättebra hjälp i samband med att jag startat enskild firma nyligen. Vi har börjat spåna lite kring placeringar framöver, men än så länge är det mest fokus på bostad.

Närmaste större idrottsliga mål för Fredrik är em i Berlin senare i år och 2019 är det både vm och inne-em. Innan ett av de stora målen som ju är os 2020. Och förstås att slå svenska rekordet (8406 poäng, Nicklas Wiberg från 2009).

– Fast egentligen siktar jag vidare mot os 2024 i Paris, det är nog där jag kan vara som bäst!

Fakta

Namn: Fredrik Samuelsson
Ålder: 23 år (född 16 februari 1995)
Gör: Mångkampare inom friidrott
Främsta meriter: Sm-guld 2015, 2016 och 2017, guld i inne-sm 2016, silver U23-em 2017, femma inne-em 2017.
Personligt rekord tiokamp:8172 poäng
Klubb: Hässelby SK

www.swedbank-idrottareochartister.se/94y6cf/2018/01/viktigt_vardesatta_varumarket.csp

Tiokamparens delmål fram till Tokyo 2020

Fredrik Samuelsson har precis lämnat efter sig en lyckad säsong där han var med om sitt första seniormästerskap på EM i Amsterdam. Ett mästerskap där han bland annat hoppade 2.07 m i höjdhoppet.

– Jag kom 10:a på EM. Jag hade 27:e årsbästa av alla tiokampare så det var en hyfsad klättring i svåra förhållanden, kraftiga motvindar i alla loppen. Det var kul att jag slog en del som sen var med i OS. Sen avslutade jag säsongen med att försvara mitt SM-guld i september.

Efter guldet har det varit aktiv vila för Fredrik i 2-3 veckor innan han börjat köra igång igen.

Fredrik Samuelsson är redo för nästa steg. Foto: Josefine Sjöberg

Fredrik Samuelsson är redo för nästa steg. Foto: Josefine Sjöberg

– Tre veckors grundträning kan jag bocka av nu och det går riktigt bra. Nu är vi inne på fjärde veckan och jag känner redan framsteg i fysiken som vi håller på att jobba upp.

Två gånger i veckan kör Fredrik med Rickard Nilsson, Träningsrådgivare, Sveriges Olympiska Kommitté.

– Jag har redan blivit starkare sen jag började köra med Rickard och intervallpassen flyter på bra dem med. Jag har inga skador i nuläget utan kör på som vanligt fram till 24 november.

Träningsläger i Spanien
När introduktionsträningen är klar kommer Fredrik åka på en månads träningsläger till Teneriffa.

– Det ska bli skönt att komma i väg lite till värmen osv. Fokus där blir mellanskicket. Styrka och intervaller som nu under första halvan av lägret. Andra halvan blir det mer övergång till teknikträning.

Lever för friidrotten
Vid lägrets slut är det inte långt kvar till inomhustävlingarna i januari 2017 där Fredriks stora mål är att försöka kvala till Inomhus-EM i Belgrad första helgen i mars.

– Jag lever och andas friidrott kan man säga, jag anpassar det mesta utifrån den här sporten. Jag är även lite statistiknörd kan man säga (ärvt från pappa Janne som även är min coach), jag tittar mycket på konkurrenterna och då mycket uppåt för att se vad som krävs resultatmässigt nu och i framtiden. En dag ska man ju slå dem flesta förhoppningvis. Stjärnor från förr i tiden är roligt att jämföra sig med och analysera. Roman Sebrle är förebilden, den f.d världsrekordhållaren.

Fredrik Samuelsson lever för friidrotten. Foto: Josefine Sjöberg

Fredrik Samuelsson lever för friidrotten. Foto: Josefine Sjöberg

Guld, silver eller brons
Delmålen för Fredrik i övrigt 2017 är att stå på pallen i U23 Junior-EM i Polen och kvala in till VM i London nästa år.

– Jag vill stå på pallen i Polen, det är det jag jobbar för varje dag inför nästa säsong. Att kvala in till VM i London vore riktigt stort det med!

Tokyo det stora målet
– Tokyo är det långsiktiga målet, men sen är det flera delmål på vägen som sagt. Mattias Sunneborn var den som gav mig inspiration till det tänket. Hela planen är satt utefter OS 2020, men det är nu resan börjar. Inte ett år innan.

Publicerad 26 oktober 2016
sok.se/arkiv-for-artiklar/2016-10-26-tiokamparens-delmal-fram-till-tokyo-2020.html

Samuelsson inför galan:
”Att allt kan hända i häck fick vi bekräftat!”

En efter en föll motståndarna i häckloppet på EM, men Fredrik Samuelsson stod på benen och vann loppet. Ett av årets bästa minnen enligt Fredrik.

En efter en föll motståndarna i häckloppet på EM, men Fredrik Samuelsson stod på benen och vann loppet. Ett av årets bästa minnen enligt Fredrik.
Foto: Deca Text & Bild

OKT
31

Inför Friidrottsgalan låter friidrott.se de nominerade minnas tillbaka på sina säsonger. Hässelbys Fredrik Samuelsson gjorde debut i seniorlandslaget och blev EM-tia i tiokampen i Amsterdam. För det är han nominerad till priset för Årets genombrott i landslaget.
– Jag ville ta vara på chansen även om jag har många år framför mig och försöka se möjligheter.

Hur kändes det att bli uttagen till EM?
– Det var såklart väldigt inspirerande för mig för det är ju mästerskapen man har siktet inställt på. Tidigare har jag varit med på juniormästerskap, men att kvala in och delta på sitt första seniormästerskap var kanske lite extra nervöst men också desto häftigare. Det gäller att ta ett steg i taget i utvecklingen och uppskatta dessa stunder samtidigt som jag ändå strävar framåt hela tiden. Att få vara med under EM var en upplevelse och jag ville ta vara på chansen även om jag har många år framför mig. Att försöka se möjligheter, njuta och bjuda vänner och familj på en show var tanken.

Vad minns du mest från äventyret i Amsterdam?
– Tänker jag tillbaka på mästerskapet så snurrar det runt en massa minnen i huvudet. Jag minns hur nervös jag var när vi gick ut till 100-metersstarten, lägg därtill att just jag själv efter en tjuvstart i fältet lyckas tangera Världsrekordet i reaktionstid, 0.101s. Hade jag haft 2 tusendelar snabbare hade vi inte gjort den här intervjun idag, haha!
– Jag minns den fantastiska atmosfären på arenan och stödet från ”Den gula väggen”. Hur höjdhoppskurvan kokade när jag klarade 2.07 och monstervrålade ut min glädje. Ett annat starkt minne är den andra dagens inledande häcklopp. Jag hade bland de sämsta persen i fältet, två gubbar ramlar på andra häcken och två andra trasslar in sig. Det var kaos! Jag gör ett kanonlopp och vinner heatet på 14.65 i -1,3 meter per sekund. Då var farsan, som också är min coach, stolt. Att allt kan hända i häck fick vi bekräftat!
– Avslutningsvis var det alltid lika uppskattade ärevarvet inför den fullsatta arenan magiskt. När jag säger att tiokamp är hatkärlek tror jag de flesta inom mångkampens värld förstår vad jag menar, därför är känslan av att vara klar efter två långa dagar ren och skär lättnad.

Hur ser du på ditt friidrottsår 2016? 
– Jag är väldigt nöjd med året, karriärens hittills mest händelserika och även bästa säsong. Jag har fått tävla i Götzis, tiokampens Mekka, placerat mig som tia på EM i mitt första seniormästerskap samt avslutade säsongen med att försvara mitt SM-Guld på den bästa poängsumman sedan år 2000. Jag har samlat på mig oerhört mycket erfarenheter inför kommande år.
– Tyvärr var vindarna i Amsterdam inte på vår sida, det sabbade lite chansen på att nå över 8.000 poäng som jag ville åt, den där magiska siffran. Det hade suttit fint, men det tar vi nästa år med marginal!

Vad betyder nomineringen för dig?
– Nomineringen i sig är en rolig bekräftelse på att man gjort något bra och uppskattat i den blågula dressen. Det är inte varje dag man blir nominerad till ett pris. Det ger en extra kick inför förberedelserna för 2017. Jag vill tillägna nomineringen till hela Team Samuelsson, den satsning och uppoffringar som vi gör är inte något som växer på träd kan jag lova.
Se alla nomineringar till Friidrottsgalan.
/Magnus Fridell

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=20227

Samuelsson får SOK-stöd

Fredrik Samuelsson hade ett lyckat 2015.
Fredrik Samuelsson hade ett lyckat 2015.
Foto: Deca Text & Bild

15 dec, 2015.Idag meddelande Sveriges Olympiska Kommitté vilka nya aktiva som är uttagna i deras topp- och talanggrupp till 2016. Totalt är det nio nya aktiva varav en friidrottare – Fredrik Samuelsson, Hässelby SK.
För mångkamparen Fredrik som är 20 år är det först OS i Tokyo 2020 som är huvudmålet.
Topp- och talangprogrammet är ett stöd för aktiva som bedöms ha potentialen att kunna nå medaljkapacitet på OS med en uthållig satsning och rätt stöd.
– Det här är otroligt kul, det var verkligen inget jag hade räknat med varken innan sommaren eller efter. Jag är väldigt tacksam att Karin Torneklint nominerade mig och att SOK tagit ut mig, kommenterar Samuelsson.
Fredrik var med på SOK:s selektion under hösten och fick bra värden och betyg och då började tanken komma att det kunde bli möjligt att bli uttagen till programmet.
– Ja, det gick väldigt bra på testerna. Det här betyder väldigt mycket för mig och min satsning. Nu kan jag dra ner på tiden som jag jobbar och lägga mycket större fokus på min träning.
2015 var ett lyckosamt år för Fredrik med jätteperset med 353 poäng på junior-EM 22 år i Tallin som pricken över i. Det blev en femteplats bara 61 poäng från bronset.
– Det här har varit med bästa år och helt klart över förväntan. Junior-EM i Tallin var helt grymt bra och jag hade sånt flyt och sånt stöd från publiken, berättar Fredrik.
Nu får han även stöd från SOK.
Friidrottarna i SOK:s topp- och talangprogram.
/Fredrik Trahn

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *