SVT / SVT Sport

Fredrik Samuelsson och Svenska friidrottsförbundet ska ses och prata.
Fredrik Samuelsson och Svenska friidrottsförbundet ska ses och prata. Foto: TT

Efter kritiken – Samuelsson och förbundet går igenom önskemål

Publicerad

I förrgår gick Fredrik Samuelsson ut och riktade kritik mot Friidrottsförbundet och prioriteringen av mångkampen.
I går träffade han förbundskapten Karin Torneklint – och känslan är positiv.
– Jag ska ha ett möte med förbundet framöver och gå igenom önskemål, säger Samuelsson till SVT Sport.

Det var i ett inlägg på Facebook som Fredrik Samuelsson skrev om sitt missnöje. Han skrev bland annat att han upplever det som att det svenska friidrottsförbundet inte bryr sig om mångkampare.

Inlägget har fått stor spridning och Samuelsson har redan hunnit få respons från förbundshåll. Han träffade förbundskaptenen Karin Torneklint under ett sponsorevent under på onsdagen och har varit i kontakt med Friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson. Känslan är positiv.

Vill få in trekamp i Finnkampen

– Vi kommer sätta oss ner framöver, någon gång under kommande veckor och gå igenom olika önskemål, säger han till SVT Sport.

Något konkret som du vill få igenom?

– Finnkampen är nu i helgen till exempel. Där är inte mångkampen med. Att få in en trekamp i Finnkampen är en av punkterna jag vill trycka extra på. Det samma med Folksam GP och liknande tävlingar.

Det är inte bara förbundet som kan steppa upp, menar han. Medias bevakning av grenen är inte i paritet med intresset. Det är ofta svårt att lyckas ratta in en tv-sändning där det sänds mångkamp.

Kommer fortsätta sin satsning

– Jag känner verkligen att det finns ett stort intresse för mångkamp generellt. Rent personligen så har jag ju ett jävla drag runt mig. Det är många som vill se mig tävla. När jag är med på EM och VM så har jag tio, femton stycken som är där för att se mig.

Även om det inte skulle bli någon förändring kommer Samuelsson att fortsätta sin satsning.

– Min dröm är att vara med på OS och slå de svenska rekorden. Inne och ute. Sen vet man inte hur länge man har orken att fortsätta men jag har inga planer på att lägga av.


www.svt.se/sport/friidrott/fredrik-samuelsson

Samuelsson bryter tiokampen

Tiokamparen Fredrik Samuelsson har tävlat klart i London.

Foto: BildbyrånTiokamparen Fredrik Samuelsson har tävlat klart i London.

Tre grenar – sedan sade foten stopp.
Fredrik Samuelsson bryter VM-tiokampen.

Förbundskaptenen Karin Torneklint bekräftar till Aftonbladet att han valt att kliva åt sidan på grund av känningar i en fot.

– Han hade lite problem med ett ben på junior-EM, men det har blivit bättre. Däremot fick han känningar i foten under längdhoppet i samma fot han hoppar höjd med. Och efter uppvärmningen bestämde han sig för att det inte gick, säger hon till tidningen.

Efter 100 meter, längdhopp och kula som avslutades med en rejäl funktionärsmiss så blir det inget mer tävlande i London för 22-åringen.

Efter tre grenar låg han 26:a i sammandraget på 2365 poäng.

Se skandalmätningen i kula

Tiokamparen Fredrik Samuelsson har fått en trög start på mångkampen i VM. Efter 100 meter och längdhopp där han ligger under sitt personbästa, var det dags för kula.

I den ena stöten syns tydligt hur kulan dimper ner på 14-meterslinjen. Funktionären tar därefter fram mätinstrumentet och sätter det en bra bit längre bak än vad stöten såg ut att landa.

SVT:s expert Kajsa Bergqvist efterlyser teknologiska hjälpmedel.

Tränaren: ”Decimeter fel”

Efteråt är Fredriks pappa och tränare Jan Samuelsson upprörd över hur mätningen gått till.

– Det känns som att det inte alls är samma stöt som funktionären mäter utan en, två decimeter fel känns det som, säger han i TV4:s sändning.

– Varje poäng är viktig och det är ändå ett VM. Då önskar man ju att allt ska funka, fortsätter han.

Låga förhoppningar

Han har svårt att tro att resultatet kommer att ändras i efterhand.

– Det handlar om att hitta exakt rätt nedslag och sedan mäta det, säger Jan Samuelsson.

Efter tre grenar ligger sonen 26:a i sammandraget. Leder gör Frankrikes Kevin Mayer. Under måndagen ska de även tävla i höjdhopp och 400 meter.

Tiokampen avslutas under lördagen. Under fredagskvällen bröt dock Fredrik Samuelsson tävlingen.

www.svt.se/sport/friidrott/se-skandalmatningen-i-kula/

 

Mångkampstalangerna till EM

.

Foto: Bildbyrån
Fredrik Samuelsson och Bianca Salming klara för EM

Mångkamparna Bianca Salming, 18 och Fredrik Samuelsson, 22 är klara för inomhus-EM i Belgrad 3-5 mars. Europeiska friidrottsförbundet gav dem en biljett under tisdagskvällen.

– Jag ringde dem nyss och de blev jätteglada. Vi bokar biljett i kväll, säger förbundskapten Karin Torneklint till SVT Sport.

– Det ska bli jättespännande att få med Bianca. Hon har gjort det otroligt bra inomhus och är i god form, säger Torneklint som tror att topp tio och nytt PB är ett rimligt mål för Salming.

Samuelsson sist in på listan

Fredrik Samuelsson har gjort en bra vinter, och har persat med 300 poäng i sjukamp. Han blev den sista på listan att få en biljett, baserat på inomhusresultaten.

– Det är jättekul. Bara att han gör en bra mångkamp är ett mål, säger Torneklint.

www.svt.se/sport/friidrott/salming-och-samuelsson-till-em