Svenska Dagbladet

Världsmästaren bröt tiokampen – Samuelsson 15:e

Tiokamparen Fredrik Samuelsson under stavhoppet vid friidrotts-VM i Doha.
Tiokamparen Fredrik Samuelsson under stavhoppet vid friidrotts-VM i Doha. Foto: Jessica Gow/TT

Den regerande världsmästaren och världsrekordinnehavaren Kevin Mayer tvingades lämna tiokampen i tårar.

I stället var det tysken Niklas Kaul som plockade hem guldet från VM i Doha.

Svenske Fredrik Samuelsson hade två tuffa dagar och blev 15:e.

Det var plågsamma scener när fransmannen Kevin Mayer tvingades avbryta tiokampen på Khalifastadion på grund av en skada. Mayer var hårt tejpad på baksidan av vaden och ned mot hälsenan under den andra tävlingsdagen, men var trots det i ledningen efter sju av tio grenar.

– Det är en skada jag fick för en månad sedan, men efter att jag tagit en paus har det ändå känts bra. Men nu blev det värre för varje gren. I morse kunde jag inte gå, med hjälp av adrenalin kunde jag ta mig igenom en del, säger han.

Men i stavhoppet tog det stopp. Mayer försökte med kort ansats, bet ihop och grinade illa av smärtorna, men kunde inte fullfölja löpningen och insåg med tårar i ögonen att VM var över för den här gången.

– Jag gav allt till slutet, jag är väldigt ledsen men jag ångrar ingenting.

För Fredrik Samuelsson, som hade en tung första dag, fortsatte det halvknackigt under de fem avslutande grenarna och svensken slutade på en 15:e-plats.

– Placeringen och poängen är ingenting som är bra för mig och min kapacitet, men jag ryckte upp mig lite dag två i alla fall, säger Samuelsson till SVT.

Guldet gick till Niklas Kaul, Tyskland, som vann före estländaren Maicel Uibo och bronsmedaljören Damian Warner, Kanada.

Svensk tiokampare kritiserar förbundet

Tiokamparen Fredrik Samuelsson. Arkivbild
Tiokamparen Fredrik Samuelsson. Arkivbild Foto: Erik Simander/TT

Sveriges bästa tiokampare Fredrik Samuelsson riktar hård kritik mot friidrottsförbundet.

”Vartenda år hamnar Mångkamps SM i skymundan. Det är noll marknadsföring inför mästerskapet”, skriver Samuelsson på Facebook.

– Det finns anledning för svensk friidrott att vara självkritisk, erkänner förbundets ordförande Johan Storåkers

I helgen tog Fredrik Samuelsson sitt fjärde SM-guld i tiokamp på 7 873 poäng, det bästa SM-resultatet på 21 år. Men uppmärksamheten runt SM i Falun var inte stor och Hässelbyidrottaren tycker grenen diskrimineras.

”Vartenda år hamnar Mångkamps SM i skymundan. Det är noll marknadsföring inför mästerskapet. Väl på plats under helgen i Falun kunde jag räkna till EN person som var på plats ifrån Svenska friidrottsförbundet, det är en skam. Besvikelse. Ilska. Tomhet. Tystnad”, skriver han på Facebook och utvecklar sin kritik i Expressen.

– Engagemanget och kunskapen inom svensk friidrott och förbundet är en del som gör att mångkampen inte uppmärksammas mer. Tävlingen måste också marknadsföras mer för att folk ska bli intresserade. Livestreama tävlingen vore också en fördel så fler kan se när vi tävlar, och jag begär inte bästa sändningstid på SVT, men kanske på Youtube eller liknande.

Svenska friidrottsförbundets ordförande Johan Storåkers har stor respekt för Samuelssons frustration och säger till Expressen att förbundet har mycket att jobba på. Lite har man dock gjort, bland annat tillsattes nyligen två grengruppschefer och man har startat ett prestationscentrum för mångkamp.

– Vi har gjort det här för att få fram mångkampen som gren på bred front i vårt land, men vi behöver även arbeta på andra sätt angående kommunikation och marknadsföring av mångkampen, säger Storåkers.

– Jag är ödmjuk inför situationen, det krävs hårt arbete här. Det finns anledning för svensk friidrott att vara självkritisk och se på vad vi gjort fel och vad vi kan förbättra.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial