Expressen

Fredrik Samuelsson: ”Det är jävligt surt”

Tiokamparen hamnade på 15:e plats

Den svenska tiokamparen Fredrik Samuelsson kom till Doha med förhoppningar om vara med och kämpa om en topp 10-placering.

Samuelsson: ”Kan inte förklara vad som är fel”

 

DOHA. Fredrik Samuelssons blick säger det som behöver sägas.

Han har haft en riktigt dålig dag.

– Jag kan inte förklara vad som är fel, säger han.

Den svenska tiokamparen Fredrik Samuelsson kom till Doha med förhoppningar om vara med och kämpa om en topp 10-placering.

Men efter den första dagens tävlingar så ser det näst intill ut som en omöjlig uppgift för den unge svensken. Han fick inte det att stämma – höjdhoppet undantaget – alls och avslutade dagen med 4032 poäng, vilket räcker till en 18:e plats.

Han säger själv att han inte förstår varför det gått så dåligt.

– Kroppen känns fräsch och jag är inte mer nervös än vanligt, men när jag kommer ut där så får jag det inte att fungera, säger han.

Samuelssons stora besvikelse

Framför allt är det hans resultat i längdhoppet (7.11) som han är missnöjd med.

– Jag tappar ju 100 poäng bara där. Därefter är det väldigt tungt.

– Det är bara att glömma den här dagen och gå vidare.

Första dagen är i regel Samuelsson starkaste, så han har en tuff uppgift framför sig under torsdagen.

– Det är VM, så det är inte som att man ger upp. Jag måste bara släppa tankarna på poäng och bara försöka göra så bra insatser som möjligt.

”En skam – trött på diskrimineringen”

I helgen tog tiokamparen Fredrik Samuelsson sitt livs åttonde guld i mångkamps-SM när tävlingarna avgjordes i Falun.

Problemet? Han upplever det som att det svenska friidrottsförbundet inte bryr sig om mångkampare – och går så långt att han kallar förbundets agerande för ”en skam” på Facebook.

– Jag reflekterade över lite saker och hur vi bortprioriteras från den stora scenen inom svensk friidrott, säger Samuelsson till SportExpressen.

Fredrik Samuelsson representerar Hässelby SK och tävlar i den absoluta världseliten inom mångkamp. Under SM-tävlingarna i Falun tog han sitt åttonde SM-guld för seniorer. Hans poäng var den högsta en svensk mäktat med på 21 år under ett svenskt mästerskap.

Men Samuelssons liv som mångkampare är inte så lätt menar han. I ett inlägg på hans Facebooksida lättar han på hjärtat och berättar om sin tuffa vardag och frustrationen mot friidrottsförbundet.

”Vartenda år hamnar Mångkamps SM i skymundan. Det är noll marknadsföring inför mästerskapet. Väl på plats under helgen i Falun kunde jag räkna till EN person som var på plats ifrån Svenska friidrottsförbundet, det är en skam. Besvikelse. Ilska. Tomhet. Tystnad”, skriver han. 

”Trött på diskrimineringen”

”Jag är trött på diskrimineringen av mångkamp. Jag börjar snart undra om det är lönsamt att fortsätta, och framför allt med tävlingar i Sverige. Hur skall man kunna prestera på topp i miljöer och tävlingar som knappt ens existerar och får den uppmärksamheten som förtjänas”, skriver han också.

När SportExpressen når Fredrik Samuelsson utvecklar han sig kring sitt inlägg.

– Efter att jag vann SM i helgen hann jag reflektera över lite saker och hur vi bortprioriteras från den stora scenen inom svensk friidrott. Vi får alltid göra vårt i det tysta. Det finns inget stöd eller drag för fem öre som gör att man kan prestera. Det är lite för mycket utnyttjande av månkampare , säger han.

Vad måste bli bättre? 

– Vart ska man börja? Men engagemanget och kunskapen inom svensk friidrott och förbundet är en del som gör att mångkampen inte uppmärksammas mer. Tävlingen måste också marknadsföras mer för att folk ska bli intresserade. Livestreama tävlingen vore också en fördel så fler kan se när vi tävlar, och jag begär inte bästa sändningstid på SVT, men kanske på Youtube eller liknande.

Hur ser du på framtiden? 

– Förhoppningen är att många snappar upp det här och kan relatera hur vi har det och till våra känslor. Men att någonting händer och att bitar utvecklas. Vi måste bli mer inkluderade i svensk friidrottsverksamhet.

Samuelsson hoppas att hans Facebookinlägg ska blir en ”aha upplevelse” för friidrottsförbundet.

– Förhoppningsvis ringer det en väckarklocka för dem från och med nu efter all respons jag fått, säger han.

”Jag har haft det jäkligt tungt mentalt och fysiskt”

Fredrik Samuelsson tillhör Sverigetoppen i tiokamp, men har haft en tuff vår.

Under tisdagen vann han Sollentuna GP:s trekamp.

– Det känns som att formen är på uppåtgående. Det var kul att tävla i dag, säger Samuelsson.

Under Sollentuna GP anordnades en mini-mångkamp med längdhopp, kula och 200-meter. Efter vinster i både löpningen och kula samt en andraplacering i längdhoppet var det Fredrik Samuelsson som stod som slutsegrare.

– Det var en riktigt fin känsla. Jag körde min första hela tiokamp för några veckor sedan i Österrike, gjorde över 8 000 för femte gången vilket är en okej summa men jag var väldigt missnöjd. Jag hade hoppats på mycket mer, säger han.

24-åringen fortsätter:

– Sen har jag faktiskt haft det jävligt tungt både mentalt och fysiskt, de senaste veckorna har det känts skit på träningen så där.

Hur tar man sig ur en sådan svacka?

– Det är bara fortsätta träna vidare och försöka. För mig har det varit lite bitar utanför banan som har påverkat mig på banan, i privatliv och så. Det känns som att jag tappade glöden och glädjen att idrotta och det är det jag älskar mest egentligen. När man inte känner någon glädje till det, då blir det inga resultat, det är svårt att prestera så där, tappa huvudet och bli låg och negativ.

Samuelsson siktar på VM i Qatar

– Det är det jag jobbat med senaste dagarna. Hittat lite bitar att jobba på och försöka få med mig en bra känsla, försöka vända helt enkelt för det går upp och ner i ens karriär. Nu känns det ändå som jag är på väg tillbaka. Jag har börjat hitta lite mer glädje för en gångs skull och det gjorde jag verkligen i dag så det är jag nöjd med.

Samuelsson är just nu Sveriges bästa mångkampare och har en sommar med lag-EM, lag-SM och förmodligen VM framför sig. Kvalgränsen ligger på 8200 poäng för att direktkvalificera sig in till VM, något som Samuelsson siktar på.

– Vi har lag-EM i mångkamp i Portugal om två-tre veckor, där hoppas jag kunna kvala till VM då. Jag ligger inom VM-kvalet just nu, jag har inte klarat gränsen än men jag ligger på listan så jag är inne. Jag hoppas kunna fixa 8200 poäng, då är jag direktkvalificerad för VM, säger Samuelsson.

www.expressen.se/sport/friidrott/jag-har-haft-det-jakligt-tungt-mentalt-och-fysiskt/

Missade medalj – med en hårsmån: ”Helt stråland

Fredrik Samuelsson gav allt i det avslutande 1000 metersloppet i herrarnas sjukamp.

Men det räckte inte hela vägen till medalj för 24-årige Samuelsson.

Trots personligt rekord i sjukamp slutade Samuelsson fyra blott 20 poäng bakom bronsplats.

– Men han gör en absolut strålande mångkamp, säger SVT:s expert Kajsa Bergqvist.

– Det är stolpe ut för svensk friidrott just nu.

Så beskrev SVT:s expert Kajsa Bergqvist den svenska söndagskvällen under friidrotts-EM i Glasgow.

Mångkamparen Fredrik Samuelsson låg fyra inför den avslutande löpningen över 1000 meter.

Samuelsson hade behövt besegra britten Tim Duckworth med fyra sekunder, men Duckworth slog personligt rekord och klarade andraplatsen.

Fredrik Samuelsson en hårsmån från medalj

Samuelsson slutade i stället fyra i tävlingen men slog nytt personligt rekord i sjukamp.

– Han gör en absolut strålande mångkamp, säger SVT:s expert Kajsa Bergqvist.

Samuelsson var bara 17 poäng från Henrik Dagårds svenska rekord.

Tidigare under kvällen hade Michaela Meijer och Andreas Kramer slutat sist i sina finaler i stavhopp respektive 800 meter.

Under kvällen hölls även damernas höjdhoppsfinal.

Där slutade Erica Kinsey sexa efter att ha klarat 1.91.

Samuelsson världsfemma – men riskerar att missa EM

Fredrik Samuelsson, 23, från Hässelby SK slog till med mästerskapsrekord och 6 018 poäng i mångkamps-SM i Uppsala.

Därmed är han världsfemma just nu.

Men svensken är ändå inte klar för inne-EM i Glasgow i mars.

– Nu blir det en nervös väntan i två veckor, säger Fredrik Samuelsson.

Inomhus-EM i friidrotts avgörs i Glasgow, Skottland 1-3 mars.

För två år sedan kom Fredrik Samuelsson sensationellt femma i mångkampen med 6 015 poäng.

I går slog han till med ett personligt rekord. Tre poäng över det han satte i Belgrad 2017.

– Men det kanske ändå inte räcker för att jag ska kunna få vara med i inne-EM, säger Fredrik Samuelsson. Det är sjukt hårt om platserna.

Det är bara tolv deltagare som får vara med i Glasgow. Sju platser är redan klara. Resultaten är baserade på utesäsongen 2018.

– Jag är med och slåss om de fem platser som återstår. Just nu är jag kvalificerad. Men allt hänger på hur bra det går för mina motståndare i de tävlingar som finns kvar innan kvaltiden går ut om två veckor, säger Fredrik Samuelsson.

600 poäng före tvåan

Hässelbytalangen gjorde i alla fall sitt bästa i Uppsala i helgen för att kvala in till vinterns stora mål. Han kommer inte att tävla mer innan EM.

– Jag hoppade 2,07 i höjd och sprang 1000 meter på 2.43,19. Det var mina bästa resultat. Jag är nöjd. Nu är det bara hoppas att mitt resultat räcker, säger Fredrik Samuelsson.

Det här var 23-åringens fjärde raka mångkampsguld inne. Totalt har han nu sju seniorguld.

Han var 600 poäng före tvåan Andreas Gustafsson, från Falu IK.

På damsidan tog 18-åringen Tilde Johansson hem guldet med 4201 poäng, en av de bästa serierna genom tiderna i Sverige. Resultatet innebär också att junioren har klarat IEM-gränsen.

Svenskens succé – är tvåa i världen

Tvåa i världen i sjukamp just nu?
Fredrik Samuelsson.

23-åringen från Hässelby SK inledde året med en urstark serie – och var bara en sekund från världsårsbästat.
– Det var lite surt, säger Samuelsson.

Fredrik Samuelsson har sakta men säkert tagit kliv mot den absoluta världstoppen under de senaste åren.

På EM i Berlin förra året nosade han på medalj efter den första dagen, men hade sen en tyngre andradag och slutade nia.

– Det gäller att komma ihåg att jag har många mästerskap framför mig och då ska jag nog kunna ta mig upp på pallen, förklarade Samuelsson efteråt.

Och det nya året ser ut att kunna bli riktigt bra för vårt nya stjärnskott.

LÄS MER: Fredrik Samuelsson jämförs med Björn Borg: ”Läskigt likt!”

”Brände chansen”

Fredrik Samuelsson slog i helgen till med 5 967 poäng i årets första tävling, mångkamps-DM i Sätra. Det var hans näst bästa serie någonsin – och det räcker till en andraplats på världsårsbästalistan.

Hade han sprungit en sekund snabbare på 1 000 meter så hade han varit etta i världen.

– Ja, exakt! Det var lite surt men det var ändå ett okej 1 000-meterslopp (2:45.32). Jag tappade poäng i stavhoppet i går, det var där problemet låg. Där brände jag chansen på 6 000 poäng, säger Samuelsson.

Han stannade på 4,70 i stavhoppet.

Siktar på VM

Ändå skönt att inleda året med en sån serie?

– Väldigt skönt! Hade något gett mig den här serien innan tävlingen hade jag tagit den alla dagar i veckan. Så det har du rätt i, därav får jag vara nöjd.

– Men det finns ändå en viss besvikelse efter jag gick ruggigt bra dag ett och var på väg mot en bra bit över 6 000 poäng.

Vilka är dina stora mål i år?

– Inomhus-EM i Glasgow, Götzis, lag-EM i Portugal och VM i Doha. Sen kommer det bli en rolig trekamp på Sollentunavallen under Sollentuna GP i juni.

– Det är ett händelserikt år, så det finns många chanser att prestera. Nu har jag inlett året fint, det är bara att fortsätta på det spåret.

www.expressen.se/sport/friidrott/svenskens-succe-ar-tvaa-i-varlden/

Friidrottsgalan 2018

Svensken blev en snackis – efter uppmärksammad bild

BERLIN. Han var en svensk sensation i tiokampen – men det räckte inte hela vägen.

Fredrik Samuelsson blev till slut nia i EM.

Och i sociala medier jämfördes han med… Björn Borg.

– Jag såg faktiskt det där under tävlingen! Det var riktigt roligt, säger Samuelsson.

Fredrik Samuelsson, 23, imponerade stort under den första dagen av tiokampen i Berlin.

Den långhårige stockholmaren låg fyra i totalen och hade chans på en sensationell medalj. Samtidigt varnade han:

– Jag tror det är farligt att börja prata om medalj, för jag är normalt sett bättre första dagen än andra dagen.

Så blev det.

Bad om ursäkt

Samuelsson hade framför allt problem i stavhoppet, där han stannade på blygsamma 4,50. Efteråt publicerade han ett inlägg på Instagram där han bad om ursäkt för sin insats.

– Det var katastrof. Ni såg hur besviken jag var när jag låg kvar på mattan rätt länge där. Det var mycket som gick runt i huvudet, det var jävligt tungt.

Hur tänkte du med Instagram-inlägget?

– Det var så jag kände. Men jag fick mycket positiv respons direkt och då bet jag ihop, försökte göra det bästa av de sista grenarna och inte klappa ihop totalt.

Fredrik Samuelsson blev till slut nia på 8 005 poäng. Det är fjärde gången i karriären som han kommer över den magiska gränsen.

– Jag får ändå vara nöjd med avslutningen. Det är respekt att samla på sig 8 000-serier.

Han fortsätter:

– Sen gäller det att komma ihåg att jag har många mästerskap framför mig också och då ska jag nog kunna ta mig upp på pallen.

”Är läskigt likt!”

Samuelsson fick också en hel del nya fans under tiokampen. Med sin publikfriande stil, med många vilda jubel efter bra resultat, får han ofta mycket uppmärksamhet.

Mitt under tävlingen valde också EM:s officiella konto att lägga ut en look-a-like på honom och tennislegendaren Björn Borg.

– Jag såg faktiskt den där! Det var riktigt roligt.

Han spricker upp i ett leende.

– Det är läskigt likt! Både munnen, pannbandet, håret. Nästan skäggväxten också, fast att jag inte riktigt har någon.

Du är nöjd med den?

– Jag är jävligt nöjd med den. Den får man nästan rama in.

Innan Fredrik Samuelsson försvinner bort i korridorerna på Olympiastadion ber han att få skicka en hälsning till alla som hejade på honom under tiokampen.

– Jag måste säga att jag är väldigt tacksam över min fanclub som åkte hit, som de alltid gör, och alla andra som har stöttat mig under de här dagarna. Det är hundratals personer som har hört av sig till mig och jag är verkligen tacksam för det.

Svensken chockades av stjärnornas fiasko

BERLIN. Fransmännen svarade för ett helt osannolikt fiasko i längdhoppet.

Då tog Fredrik Samuelsson över showen.

23-åringen imponerade stort i flera grenar och ligger nu fyra i tio kampen – delvis tack vare en present från mamma.

– Jag hade användning för den, säger Samuelsson.

Det var minst sagt märkliga scener i tiokampens längdhopp inne på Olympiastadion. Inte bara storfavoriten Kevin Mayer gjorde tre raka övertramp och tvingades därmed bryta EM – utan även hans två landsmän Ruben Gado och Romain Martin.

Svenskhoppet Fredrik Samuelsson, 23, trodde inte sina ögon.

– Det var helt sjukt. Att alla tre fransmännen nollar, alltså vad är oddsen?

– Jag fattar ingenting, helt sjukt.

Skrek ut glädjen

Sen tog han själv över showen. Efter två svaga hopp i längden blixtrade han till i tredje och noterades för 7.52.

– Det var enormt starkt att slå till med den ökningen. Och då kände jag att ”nu fan kör vi!”

Då kom det riktiga lyftet i höjdhoppet.

Samuelsson slog till med 2,08 – nytt personligt rekord – och avancerade då rejält i totalen.

– Det var dagens höjdpunkt. Det kändes riktig bra i benen, det var bra studs. Det var galet tryck i höjdkurvan också, både med min fanclub och alla tyskar. Det var bara att dra i gång så mycket klapp som möjligt.

– Jag tog 2,08 i sista och… då kunde man nog se att jag var nöjd. Då gick jag i gång, då var det bara att skrika ut glädjen.

Efter att ha gjort en stabil insats på 400 meter var den första dagens tävlande slut – och Fredrik Samuelsson låg fyra i totalen med 4231 poäng, bara 51 poäng från bronsplats.

Present från mamma

Han är nöjd och trött när han möter mediakåren sent under tisdagen.

– Att ligga fyra är mycket bättre än vad jag hade kunnat hoppas på innan. Men jag tror det är farligt att börja prata om medalj, för jag är normalt sett bättre första dagen än andra dagen. Det är många som kommer vara farliga i morgon.

– Det är fem grenar kvar, mycket kan hända. Jag tror det handlar om vem som klarar av värmen bäst.

Där har Samuelsson ett hemligt vapen. Inför EM fick han en liten fläkt, som sprutar både vatten och luft, i present av sin mamma.

– Jag hade användning för den! Den satt jag med mellan några grenar, framför allt i längdhoppet för då var det varmt. Jag höll den lite diskret, jag ville inte visa rivalerna mina knep!

Klockan 09.35 under onsdagen fortsätter tiokampen med 110 meter häck.

www.expressen.se/sport/friidrott/svensken-chockades-av-stjarnornas-fiasko/

”Pinsamt och sorgligt, blir trött på sånt här”

Kylian Mbappés enorma löpningar i VM-åttondelsfinalen mot Argentina väckte oväntade reaktioner.

Plötsligt började han jämföras – med Robert Kronberg.

Nu slår friidrottarna tillbaka.

– Det är under all kritik, säger tiokamparen Fredrik Samuelsson.

Frankrikes underbarn Kylian Mbappé, 19, bjöd på stor show i VM-åttondelsfinalen mot Argentina i går kväll.

Den vindsnabbe anfallaren gjorde två mål och fixade en straff när fransmännen vann med 4-3 och skickade hem Leo Messis gäng från VM i Ryssland.

Och ja, sen kom statistiken och jämförelserna.

Jämförs med Bolt

Mohamed Mohamud, som regelbundet lägger upp fotbollsanalyser på sitt Twitter-konto, meddelade kort efter slutsignalen exakt hur snabbt Kylan Mbappé sprang i den långa löpning som ledde till straff.

”Robert Kronbergs svenska rekord på 60 meter häck ligger på 7.54. Kylian Mbappé sprang i dag 60 meter på gräs med fem galna Argentinare efter sig på 7.52. Wow!”, skrev Mohamud.

En liten stund senare dök rubriken upp på Aftonbladet: ”Mbappé slog svenskt rekord – i häck.”

I artikeln konstaterar man också att Mbappé nådde en topphastighet på 39 kilometer i timmen i löpningen och det var ”inte långt ifrån” Usain Bolts topphastighet på 44,72 kilometer i timmen, från världsrekordloppet på 100 meter i VM i Berlin 2009.

Även SportExpressen gjorde en jämförelse, där vi noterade att Mbappé hade en högre topphastighet än Bolts medelhastighet i rekordloppet.

”Pinsamt och sorgligt”

Friidrottarna själva har, inte helt oväntat, en del synpunkter på det här.

Robert Kronberg hugger själv tillbaka via sitt Facebook-konto: ”Ja, då är mitt svenska rekord slaget. Trodde det skulle stå sig längre.”

Han fortsätter, högst ironiskt: ”106.7 centimeter höga häckar från startblock, i jämförelse med en fotbollsspelare med flygande start och boll är ungefär samma sak.”

Tiokamparen Fredrik Samuelsson, som själv spelade fotboll i BP fram till 15 års ålder, skriver i ett inlägg på Facebook att det är ”pinsamt och sorgligt” att dra paralleller till Kronbergs svenska rekord.

– Jämförelsen är under all kritik, säger Samuelsson när vi når honom.

Samuelsson, 23, har tävlat i både EM och VM .Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Försvarar Kronberg

Han säger direkt att Mbappé är ”ruggigt snabb för att vara fotbollsspelare”, men sprint inom friidrotten är något helt annat.

– Jag har själv spelat fotboll på hög nivå i ungdomsålder, gjort mål på Bayern München och Roma. Jag har koll på det här. Och jag blir verkligen trött på att folk verkar tro att vissa fotbollsspelare är jämbördiga med världseliten i sprint, säger Samuelsson.

– När det gäller Kronbergs rekord så är det ju ganska uppenbart. Att starta från stillastående och ha 106.7 centimeter höga häckar framför sig, det är lite annorlunda. Och så det här med Bolt…

Han suckar.

– Det räcker egentligen med att titta på hastigheten där. Det är stor skillnad på 39 kilometer i timmen och 44.72 kilometer i timmen. Jag menar, i sitt världsrekordlopp hade Bolt en medelhastighet – 37.6 kilometer i timmen – som var strax under Mbappés topphastighet här. Trots att han startade från stillastående, i block.

Hur hade det gått för Mbappé på VM i 100 meter?

– Han hade inte ens kvalat in.

www.expressen.se/sport/fotbollsvm/pinsamt-och-sorgligt-blir-trott-pa-sant-har/

Svenskens fina gåva efter succétävlingen

Fredrik Samuelsson under VM 2017.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

 

Fredrik Samuelsson, 23, gjorde succé i Götzis.

Sen chockade han alla genom att skänka bort sitt ”heliga” pannband, som han haft i varje tävling sen 2014.

– Man måste göra ungarna nöjda, säger Samuelsson.

Tiokamparen Fredrik Samuelsson fortsätter att klättra mot den absoluta världseliten.

I helgen svarade den 23-årige stockholmaren för en urstark tävling i klassiska Götzis, där han noterades för 8 165 poäng.

Det var blott åtta poäng från personligt rekord.

– Och det var utan att jag egentligen få till det ordentligt i någon gren, säger Samuelsson när SportExpressen når honom.

– Det finns mycket att hämta inför EM i Berlin…

Stort publikstöd

23-åringen gjorde sin bästa gren i 110 meter häck, där han blev fyra på 14.38. Han slog också till med nytt personligt rekord i spjut – 59.33 meter.

Samtidigt dånade ramsor med hans namn från läktarna.

– Japp, ”gula väggen” var på plats precis som vanligt. De lät mest av alla och jag är otroligt tacksam för att nära och kära lägger ner tid och pengar på att åka land och rike för att stötta mig, säger Samuelsson.

Och ja, i glädjeyran efteråt försvann alltså det vita pannbandet som han blivit synonym med under de senaste åren.

– Ja, jag gav bort mitt heliga pannband som jag använt i varje tävling sen 2014. En nöjd unge från Österrike fick hem den signerad.

Hur tänkte du där?

– Man måste ju göra ungarna nöjda.

Löftet inför EM

Fredrik Samuelsson hoppas nu kunna ta ytterligare kliv under sommaren – och toppa formen lagom till EM i Berlin som inleds den 7 augusti.

2016 blev han tia på EM i Amsterdam.

– Det känns väldigt spännande. Jag har höjt lägstanivån otroligt mycket till den här säsongen och… det kommer mer, det kan jag lova, säger Samuelsson.

– Showen är inte uppe på växel sex än, det här var växel fem.

Så vad kan vi förvänta oss på EM?

– Det finns 100-150 poäng till att hämta om jag bara har lite stolpe in i stället för stolpe ut. Och då är man ju med där uppe.

Han fortsätter:

– Men först och främst måste jag fixa ett nytt pannband.

/ Ludvig Holmberg

Framtidslöftet: ”Fantastisk säsong”

Fredrik Samuelsson om sitt 2017
22 November 2017

 

www.expressen.se/tv/sport/friidrott/framtidsloftet-fantastisk-sasong/

 

Här blir den värsta mardrömmen sann

Publicerad  

Jättetalangen Fredrik Samuelssons stav gå av – mitt under ett hopp.

Men han klarade sig utan några skador.

– I efterhand är jag bara glad att det hamnade på film, säger Samuelsson.

Se olyckan längre ner i artikeln!

Men väl i London gick det inte vägen.

Han skadade foten och tvingades bryta tävlingen.

– Det har ändå varit en fantastisk säsong, säger Samuelsson när vi träffar honom under Friidrottsgalan i Stockholm.

– Jag har presterat i alla tävlingar utom VM. Det var så klart tråkigt att behöva bryta i sitt första VM, men samtidigt var mitt huvudmål U23-EM i Polen.

– Jag ville ta en medalj där. Och jag blev tvåa.

”En schyst volt”

I förra veckan hade Fredrik Samuelsson kunnat åka på en ny skada.

Mitt under ett stavhopp på träning så gick staven av på mitten – och han föll handlöst i luften. Men landningen blev perfekt. Samuelsson klarade sig oskadd.

Han skrattar när vi frågar honom om saken på Friidrottsgalan.


Det är livsfarligt ju!

– Det kan gå illa, men nu gick det som tur var väldigt bra för min del. Jag gjorde en schyst volt där, kan man säga. Sen var det bara att plocka upp en hårdare stav och hoppa direkt.

”Var starkt mentalt”

Han fortsätter:

– Det gick bra. I efterhand var jag bara glad att brorsan och min tränare filmade det, så att jag kunde lägga upp det på Instagram…. showa lite.

Det krävs lite psyke för att plocka upp en ny stav och hoppa direkt efter det där?

– Ja, det har väl många sagt efteråt. Att det var starkt mentalt. Så någonting bra har man väl innanför pannbenet. Det där är ingenting som viker ner mig, det är bara att gå tillbaka och hoppa direkt.

www.expressen.se/sport/friidrott/har-blir-den-varsta-mardrommen-sann/

/ Ludvig Holmberg

Fredrik Samuelsson bröt tiokampen

Svensken bryter nu VM efter skandalen

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

 Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
 Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Svensken bryter nu VM efter skandalen

Publicerad 

LONDON. Tiokamparen Fredrik Samuelsson fick en tung start på tiokampen i VM.

Nu väljer han att bryta – på grund av skada.

– I de här lägena ångrar man att man satsade på friidrotten i stället för fotbollen, säger Samuelsson.

Fredrik Samuelsson var en av få svenskar kvar på VM när han gick in i tiokampen på fredagen.

Men 22-åringen hade svårt att få till det under de inledande grenarna. Den tunga starten kulminerade under förmiddagens avslutande gren, kulstötningen. Samuelssons andra kulstöt såg ut att mätas fel vilket ledde till en hel del ilska.

”Så ovärdigt friidrotten (som ju gör anspråk på sådan exakthet). Ett skämt”, skrev experten Jonas Karlsson på Twitter.

Samuelsson bryter – efter ilskan

Jan Samuelsson, pappa och tränare, blev rasade när han fick se tv-bilderna och sa att han tänkte lämna in en protest. Något han dock avstod ifrån när han fick reda på att samtliga domare ansåg att stöten hade mätts korrekt.

Det var dock inte orsaken till att han valde att bryta. Samuelsson skadade foten under tävlingarna i förmiddags.

– Foten började krångla i längden. Jag kände det redan i inhoppningen och sen blev det värre och värre för varje hopp. Det är rejäl smärta… Medicinarna försökte tejpa och jag fick känna lite på det inför höjdhoppet, men det gick inte.

Hur surt känns det att behöva kliva av så här tidigt, i första seniormästerskapet?

– Det är sjukt trist. Det är tomhet. Det är första gången i livet som jag bryter en tiokamp. Men alla tiokampare går igenom det här, man bryter någon gång i karriären. Det är jävligt trist när det sker i ens första VM.

Fredrik Samuelsson var mäkta besviken.Foto: PETTER LANDÉN.

Håller med Jonas Karlsson

Till sist – vad hände i kulan och vad kände du där?

– Min känsla var direkt att det var lite längre. Det kom upp 13,82 och jag kände: ”Jaha, var det inte 13,90-13,95 i alla fall?” Hade jag varit på väg mot en bra summa eller en bra placering, då hade vi krigat för varje poäng. Men nu… när jag visste att jag var tveksam inför höjden, då var det ingen mening att lämna in en protest.

Han ställer sig ändå bakom Jonas Karlssons kritik.

– Rätt ska vara rätt, friidrott är en resultatidrott. När man satt hemma och kollade diskuskvalet med Daniel Ståhl och dem, då tyckte man ju att de tog fel på ganska många nedslagsmärken också. Det är synd att det inte finns något mer exakt mätsystem.

Innan Fredrik Samuelsson vandrar ut från Olympiastadion säger han:

– I de här lägena ångrar man att man satsade på friidrott i stället för fotboll. I fotboll behöver det inte märkas så mycket om någon gubbe har en skada, men i en individuell idrott som friidrott blir det så tydligt… på ett annat sätt.

Det kommer en revansch?

– Ja, det är klart att det kommer. Men nu måste jag få vara lite deppig.

LONDON. Tiokamparen Fredrik Samuelsson fick en tung start på tiokampen i VM.

Nu väljer han att bryta – på grund av skada.

– I de här lägena ångrar man att man satsade på friidrotten i stället för fotbollen, säger Samuelsson.

Fredrik Samuelsson var en av få svenskar kvar på VM när han gick in i tiokampen på fredagen.

Men 22-åringen hade svårt att få till det under de inledande grenarna. Den tunga starten kulminerade under förmiddagens avslutande gren, kulstötningen. Samuelssons andra kulstöt såg ut att mätas fel vilket ledde till en hel del ilska.

”Så ovärdigt friidrotten (som ju gör anspråk på sådan exakthet). Ett skämt”, skrev experten Jonas Karlsson på Twitter.

Samuelsson bryter – efter ilskan

Jan Samuelsson, pappa och tränare, blev rasade när han fick se tv-bilderna och sa att han tänkte lämna in en protest. Något han dock avstod ifrån när han fick reda på att samtliga domare ansåg att stöten hade mätts korrekt.

Det var dock inte orsaken till att han valde att bryta. Samuelsson skadade foten under tävlingarna i förmiddags.

– Foten började krångla i längden. Jag kände det redan i inhoppningen och sen blev det värre och värre för varje hopp. Det är rejäl smärta… Medicinarna försökte tejpa och jag fick känna lite på det inför höjdhoppet, men det gick inte.

Hur surt känns det att behöva kliva av så här tidigt, i första seniormästerskapet?

– Det är sjukt trist. Det är tomhet. Det är första gången i livet som jag bryter en tiokamp. Men alla tiokampare går igenom det här, man bryter någon gång i karriären. Det är jävligt trist när det sker i ens första VM.

Fredrik Samuelsson var mäkta besviken. Foto: PETTER LANDÉN.

Håller med Jonas Karlsson

Till sist – vad hände i kulan och vad kände du där?

– Min känsla var direkt att det var lite längre. Det kom upp 13,82 och jag kände: ”Jaha, var det inte 13,90-13,95 i alla fall?” Hade jag varit på väg mot en bra summa eller en bra placering, då hade vi krigat för varje poäng. Men nu… när jag visste att jag var tveksam inför höjden, då var det ingen mening att lämna in en protest.

Han ställer sig ändå bakom Jonas Karlssons kritik.

– Rätt ska vara rätt, friidrott är en resultatidrott. När man satt hemma och kollade diskuskvalet med Daniel Ståhl och dem, då tyckte man ju att de tog fel på ganska många nedslagsmärken också. Det är synd att det inte finns något mer exakt mätsystem.

Innan Fredrik Samuelsson vandrar ut från Olympiastadion säger han:

– I de här lägena ångrar man att man satsade på friidrott i stället för fotboll. I fotboll behöver det inte märkas så mycket om någon gubbe har en skada, men i en individuell idrott som friidrott blir det så tydligt… på ett annat sätt.

Det kommer en revansch?

– Ja, det är klart att det kommer. Men nu måste jag få vara lite deppig.

www.expressen.se/sport/friidrott/svensken-bryter-nu-vm-efter-skandalen/

Ludvig Holmberg

 

VM-debutantens utspel: ”Jag hatar det uttrycket”

Samuelsson ihop med landslagskompisen Daniel Ståhl. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Samuelsson ihop med landslagskompisen Daniel Ståhl. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fredrik Samuelsson under sin rekordserie i Götzis. Foto: NPH / HAFNER / IMAGO/NORDPHOTO IMAGO SPORTFOTODIENST
Fredrik Samuelsson under sin rekordserie i Götzis. Foto: NPH / HAFNER / IMAGO/NORDPHOTO IMAGO SPORTFOTODIENST
Fredrik Samuelsson under längdhoppet i Götzis. Foto: GEPA PICTURES/ ANDREAS PRANTER / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Fredrik Samuelsson under längdhoppet i Götzis. Foto: GEPA PICTURES

Publicerad 

 

Fem nya namn har tagits ut till friidrotts-VM. Ett av dem: Fredrik Samuelsson.

Och den 22-åringe debutanten åker till London för att utmana världseliten.

– Jag hatar uttrycket ”se och lära”! Då kan man ju lika gärna stanna hemma. Jag ska dit för att prestera, säger Samuelsson.

Svenska friidrottsförbundet kallade till pressträff i ett regnigt Stockholm under tisdagen och Karin Torneklint passade då på att dela ut fem nya biljetter till London.

Sen tidigare var maratonlöparna David Nilsson, Mikael Ekvall, Isabellah Andersson, Louise Wiker och Lisa Ring alla VM-klara.

Nu kan vi även räkna in: Daniel Ståhl, Meraf Bahta, Armand Duplantis – och Fredrik Samuelsson.

Showade med publiken

Den profilstarke tiokamparen har haft en extremt stark utveckling under det senaste året och så sent som i helgen slog han till med 8 172 poäng i klassiska Götzis.

Nytt personligt rekord med 288 poäng. Femma i Sverige genom tiderna. Och plötsligt ett blågult VM-hopp.

– Det blev en helvetes bra serie. Det var jävligt skoj att det gick så bra i första mångkampen för året, säger Fredrik Samuelsson.

Vilket resultat är du mest nöjd med?

– Det var nog häcken alltså. Den gick sjukt bra.

– En annan grej som var cool var stavhoppet. När jag tog fem meter fick jag till en ganska bra målgest, jag sprang och gjorde high-five med hela kurvan. Det var ganska bra tryck då, kan man säga.

Du är en av få som kör de här målgesterna?

– Haha ja. Jag fick höra det i Götzis, av Bianca Salmings tränare: ”Fredrik, du är den enda som kör de här fotbollsmålgesterna.” Jag svarade bara att det sitter i från fotbollen, jag spelade ju upp till att jag var 16 år.

”Blir så trött på det!”

Nu ställer 22-åringen in siktet mot VM i London. Men nej, han åker alltså inte dit för att ”se och lära” som så många andra VM-debutanter brukar säga att de gör.

– Jag hatar uttrycket ”se och lära”, jag blir så trött på det! Nu har jag kvalat in till VM i London, precis som alla andra. Jag ska åka dit och prestera, jag ska inte se och lära. Då kan man ju stanna hemma i såna fall, säger Samuelsson.

Han fortsätter:

– Sen hur långt det räcker… det är en annan sak. Men jag ska i alla fall dit och prestera.

Innan det är dags för sommarens stora friidrottsfest väntar dock ett annat mästerskap för Fredrik Samuelsson: U23-EM i Polen. Och där talar mycket för att det blir medalj.

– Målet är att ta medalj. Just nu är jag rankad etta i Europa, men det blir tufft. Det finns en tjeck, en britt och två tyskar som också är med och slåss om det.

Han flinar.

– Jag säger att målet är medalj, men det är klart att man vill stå högst upp på pallen där.

/ Ludvig Holmberg

 

Sågade motståndet – efter succén i debuten

Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP TT NYHETSBYRÅN

Publicerad 

AMSTERDAM. Fredrik Samuelsson bjöd på ny show under dag två av tiokampen.

Sen skickade han en passning till motståndarna.

– Man märker att många vek ner sig. Det gäller att hänga i, säger 21-åringen efter sitt första seniormästerskap.

Redan under första dagen lyckades Sveriges nya tiokampare Fredrik Samuelsson, 21, få fart på publiken inne på Olympiastadion i Amsterdam.

Då tog han 2,07 i höjdhopp, firade vilt och rev ner stora jubel ifrån läktarna.

Under den andra dagen fortsatte det.

Samuelsson, som tävlar med sitt blonda hårsvall nerpressat bakom ett vitt pannband, slog till med 4,70 i stavhopp (tangerat personligt rekord), knöt nävarna och skrek rakt ut. Och publiken var med honom igen.

Efter att ha avslutat tiokampen med att springa 1 500 meter på 4:34.78 kunde han sen konstatera att det slutade med 7 875 poäng nio poäng sämre än hans personliga rekord och en tiondeplats totalt.

När SportExpressen träffar honom efteråt analyserar han sin egen insats, gren för gren, och kommer fram till att det hela var bra.

– Det gäller att få ihop det under de här två dagarna. Det tycker jag att jag gör på ett strålande sätt, säger Samuelsson.

– Jag blir tia i mitt första seniormästerskap.

Gjorde succé – sågade motståndarna

Sen kommer han in på motståndarna:

– Man märker att många vek ner sig. Många av de som redan är OS-klara, när det blev lite motvind och de missade lite i någon gren här och där, då vek de ner sig. Det gäller att hänga i. Och det tycker jag att jag gjorde bra den här helgen.

Höjdpunkterna? Han lyfter fram höjdhoppet (”superluft på 2,07!”) och stavhoppet (”4,70 med superluft!”), men även avslutningen på 1 500 meter även om den var jobbig rent mentalt.

– Varje gång, inför 1 500 meter, sitter alla och tänker: ”Varför gör jag det här?” Det är ångestgrenen i tiokamp. Men sen, efteråt, när man kör ärevarv och allting, det är då man blir påmind här uppe i huvudet, att ”just det, det är det här jag lever för”. Då är det värt att fortsätta i många år till, säger Fredrik Samuelsson.

Och det planerar han att göra, tack och lov.

– Förhoppningsvis har jag många mästerskap framför mig, under en tioårsperiod till. Nu är det bara att börja klättra, så ska jag förhoppningsvis vara där uppe och fajtas om de ädlare valörerna inom några år.

Sveriges andra tiokampare, 25-årige Marcus Nilsson, slutade på åttonde plats med 7 942 poäng.

Ludvig Holmberg

Svenska talangen: ”Jag ska pika Holm”

Publicerad 

AMSTERDAM. En svensk doldis fick Olympiastadion att koka under EM:s första dag.

21-årige Fredrik Samuelsson slog personligt rekord i höjdhopp – och passerade samtidigt Stefan Holm i årsbästalistan.

– Det var helt galet, säger Samuelsson.

– Det är katastrof! Jag skäms. Det är så dåligt…
Han är 21 år gammal, gör sitt första mästerskap och ligger just nu sjua i herrarnas tiokamp. Och ja, han har höga krav på sig själv.

– Jag kan bättre än så här. Men vi hade i alla fall en stor höjdpunkt i dag. Höjdhoppet.

”Den gula väggen”

Det var då han plötsligt fick en hel kurva av Olympiastadion i Amsterdam med sig. Fredrik Samuelsson klarade först 2,04 i sista försöket. Sen följde han upp det med 2,07 – personligt rekord med två centimeter.

– Det var helt otroligt. ”Pers” med två centimeter. Det kom liksom bara av farten. Och jag hade bra stöd från läktarna. Jag var råtaggad alltså.

Han lyckades då tusentals fans att klappa inför hans hopp. När han väl klarade rekordhöjden var jublet enormt. Och han själv firade vilt.

Samuelsson knöt båda nävarna, rusade mot läktaren och skrek rakt ut.

– Det var helt galet! Det var ju mycket luft också, jag hade nog kunnat ta 2,10 med det hoppet!

Det var mycket gula tröjor på läktaren?

– Ja, jag hade massor av familj, släkt och kompisar på plats. ”Den gula väggen”. Det är superkul att ha dem här. De tycker det är skitkul att åka med och det betyder mycket för mig. Jag lyfter mig när jag känner stödet.

Kliver förbi Holm

2,07 innebär också något helt annat. Han kliver förbi Stefan Holm på årsbästalistan. Legendaren har nämligen hoppat 2,06 på en tävling i Spanien i sommar.

Samuelsson skiner upp när han får höra om det.

– Jag får pika honom lite i kväll! Det är inte varje dag man ligger före någon som tagit OS-guld i höjd, i Sverige-statistiken…

På lite längre sikt, vad har du för mål?

– Jag och min farsa och mitt team har höga mål. Jag vill bli så bra jag kan. Det här är mitt första seniormästerskap, men om några år vill man vara med där uppe och fajtas om medaljerna. Och även utmana det svenska rekordet som Nicklas Wiberg har, på 8 406, inom två till tre år.

Under torsdagen avslutas tiokampen med 110 meter häck, diskus, stavhopp, spjut och 1 500 meter.

Ludvig Holmberg

 

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial